Afganistanul este de un an singura ţară din lume unde fetelor li se interzice să meargă la şcoală mai departe de învăţământul primar, acuză șeful diplomației de la Washington care anunță că SUA impun restricții de viză talibanilor

6.860 de vizualizări
Foto: © Andrei Moldovan | Dreamstime.com
Statele Unite au anunţat marţi noi sancţiuni împotriva talibanilor ca represalii la tratamentul aplicat femeilor şi fetelor în Afganistan, scrie AFP, potrivit Agerpres.

„Astăzi (luni), anunţ restricţii privind acordarea de vize (…) actualilor şi foştilor membri ai talibanilor şi altor indivizi consideraţi responsabili de sau complici la represiunea femeilor şi fetelor în Afganistan prin politici restrictive şi violenţă”, a indicat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Zilei internaţionale a fetelor.

Afganistanul rămâne „de un an singura ţară din lume unde fetelor li se interzice sistematic să meargă la şcoală mai departe de învăţământul primar, fără nicio dată de întoarcere avută în vedere”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Washington.

Educaţia fetelor este o problemă extrem de sensibilă în Afganistan, o ţară cu majoritate sunită. Talibanii, care au revenit la putere în august 2021 după retragerea americanilor, au interzis învăţământul secundar (gimnaziu şi liceu) pentru fete. În schimb, studentele sunt admise la universitate, mai notează Agerpres.

Un recent atentat sinucigaş într-un centru educaţional pentru studenţi la Kabul a făcut 53 de morţi, dintre care cel puţin 46 de fete şi tinere femei, potrivit unui raport al Misiunii de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (MANUA).

Foto: © Andrei Moldovan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Pasionat de studiul cutremurelor. Dragoș Toma, 36 de ani, tânăr cercetător INFP: Știi că o să aibă loc un cutremur major în Vrancea în următorii 100 de ani, dar ce poți face dincolo de a te pregăti?

Anii s-au strâns, dar s-au strâns cu folos, afirmă Dragoș Toma, tânăr cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) despre experiența sa acumulată în 15 ani de…
Vezi articolul

Anunț în debutul anului școlar 2022-2023: Costul standard primit de școli pentru bunuri și servicii “nu acoperă, în condițiile în care au crescut utilitățile, nici măcar cheltuielile materiale”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu – VIDEO

Costul standard primit de școli “nu acoperă (…) nici măcar cheltuielile materiale”, în contextul în care prețurile la energie și alte utilități au crescut considerabil în această perioadă, a declarat…
Vezi articolul