Alexandru Rafila, atac dur la premierul Cîțu: Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?

5.269 de vizualizări
Alexandru Rafila / Foto: Facebook.com
Atac dur lansat de medicul Alexandru Rafila, vehiculat ca viitor ministru PSD al Sănătății într-un guvern PNL-PSD, la premierul Florin Cîțu, pe tema testelor noninvazive pentru elevi. “Noi avem starea asta de alertă de 1 an și jumătate. Vi s-a părut diferită situația din vară față de acum? Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum? Noi am cumpărat în procedură de urgență foarte multe teste pentru că acum e stare de alertă. Dar și în vară era stare de alertă. De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?”, a declarat la Digi24 expertul OMS Alexandru Rafila.

Întrebat de moderator dacă problema a fost generată de ministrul Educației, de ministrul Sănătății sau de ONAC, instituția care a organizat licitația, Alexandru Rafila a respins toate cele trei ipoteze și a răspuns:

“Cred că a cumpărat o agenție care face achizițiile, dar decizia este la nivelul conducătorului guvernului, acolo este decizia. Acolo se ia decizia că se cumpără ceva. Cine conduce guvernul trebuie să știe că urmează o perioadă de criză, așa cum a spus INSP la un moment dat. Și nu a existat nicio reacție. Trebuie să încetăm cu aceste lucruri care de fapt scad și mai mult încrederea populației în clasa politică și în corpul medical”. 

Alexandru Rafila, cele mai importante declarații referitoare la condițiile în care se redeschid școlile de luni, 8 noiembrie:
 • “Condiția asta [de a fi redeschise cu prezență fizică doar școlile și grădinițele în care cel puțin 60% dintre angajați sunt vaccinați anti-COVID – N.Red.] este legată de oferirea, din punctul meu de vedere, pentru părinți a unui confort în sensul că copiii lor ar avea un risc mai mic de îmbolnăvire în școlile în care aceia care lucrează acolo sunt vaccinați în proporție mai mare.
 • Dar sigur că într-o școală, în afară de acest personal didactic și nedidactic, există și copii care își pot transmite între ei infecția. 
 • Noi suntem originali în foarte multe decizii care au fost luate în ultimul an și jumătate, dar colegii de la OMS [Organizația Mondială a Sănătății – N.Red.] au insistat – chiar alaltăieri – că trebuie făcut în așa fel încât școlile să fie menținute deschise cât mai mult timp și trebuie să redeschizi școala încercând să asiguri cele mai bune condiții posibile pentru fiecare stat.
 • Condiția de siguranță este legată, în mod evident, de realizarea distanțării între elevi, și asta înseamnă număr de elevi în clasă, și asigurarea unei chestiuni foarte simple care ține mai degrabă de mentalitate: aerisirea claselor. Încă vremea permite să faci lucrul ăsta. Și mai ține de o anumită organizare a școlii.
 • Eu am auzit atâtea opinii. (…) Există mulți care revendică deschiderea școlilor față în față, dar fie nu sunt vaccinați profesorii, fie nu sunt vaccinați părinții copiilor din școală. Sunt situații în care refuză să meargă fizic la școală și sunt susținătorii învățământului la distanță, fără să existe însă un învățământ la distanță real.
 • Noi suntem, de fapt, victimele inacțiunii noastre din această vară, fie că discutăm de școli, de certificatul verde sau despre ce vreți dvs. 
 • Inacțiunea, de multe ori, am stat să mă gândesc dacă este o inacțiune voluntară sau involuntară.
 • Noi avem starea asta de alertă de 1 an și jumătate. Vi s-a părut diferită situația din vară față de acum? Credeți că este întâmplător că s-a decis achiziția de urgență a testelor pentru elevi acum?
 • Noi am cumpărat în procedură de urgență foarte multe teste pentru că acum e stare de alertă. Dar și în vară era stare de alertă. De ce nu s-au cumpărat în vară testele, cu un preț mai mic, cu o procedură internațională, ci acum prin procedură de atribuire directă cu un preț mai mare decât în farmacie?
 • Eu sunt pur și simplu un observator. Eu sunt un observator și văd. 
 • De ce să suspend o licitație [în eventualitatea în care va ajunge ministru al Sănătății – N.Red.], pentru că de teste am nevoie? Eu am fost tot timpul în stare de alertă și puteam să aplic această procedură sau o procedură normală. De ce să iau testele de urgență și scump, decât din timp?
 • Cred că a cumpărat o agenție care face achizițiile, dar decizia este la nivelul conducătorului guvernului, acolo este decizia. Acolo se ia decizia că se cumpără ceva. Cine conduce guvernul trebuie să știe că urmează o perioadă de criză, așa cum a spus INSP la un moment dat. Și nu a existat nicio reacție.
 • Trebuie să încetăm cu aceste lucruri care de fapt scad și mai mult încrederea populației în clasa politică și în corpul medical.”

6 comentarii
 1. Rafila , care nu a votat certificatul verde sa nu vorbeasca! Niste politruci care se vand PSD-ului ieftin! Rusine domnule doctor! Sunteti vinovat impreuna cu dr. Cercel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

DOCUMENT Criteriile de preselecție pentru proiectele prin care profesorii și elevii pot participa gratuit la concursurile naționale 3DUTECH / Înscrierile sunt deschise până pe 29 Mai pentru toți elevii și profesorii, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii

La cererea elevilor și profesorilor, înscrierile în concursurile naționale 3DUTECH rămân deschise până pe 29 Mai, anunță organizatorii într-un comunicat de presă. Participarea este gratuită, iar concurenții au șansa să…
Vezi articolul

Nu s-a preocupat nimeni de amenajarea cancelariei pentru asigurarea unei stări de bine, a unui vestiar, a unui loc de studiu sau de relaxare pentru profesori, spune Cornelia Popa Stavri, secretar general al FSLI / Aceste lucruri aduc o contribuție importantă la sănătatea în muncă, iar profesorul ar trebui să poată beneficia de asistența unui psiholog

În contextul dezbaterii organizate de Scena9, privind violența profesorilor la locul de muncă, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Cornelia- Popa Stavri, a vorbit despre lipsa unei legislații…
Vezi articolul
Pavel Popescu și Sorin Cîmpeanu / Colaj foto: Facebook și captură ProTV

SURSE Propunerile de miniștri cu care Nicolae Ciucă va merge în Parlament: Pavel Popescu la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sorin Cîmpeanu la Educație / UDMR primește patru ministere / Incertitudine la Justiție

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a stabilit lista de miniștri care va fi depusă sâmbătă în Parlament, au precizat pentru G4Media.ro surse politice. Audierile ar urma să aibă loc marți, iar…
Vezi articolul

OFICIAL Ordinul de ministru privind pilotarea evaluării standardizate la limba română, matematică și istorie, până la finalul acestui an școlar pentru elevii din clasele I-XI, mai puțin pentru cei de a VIII-a, publicat în Monitorul Oficial / Protocolul de colaborare între minister și firma care va face evaluările este cu titlu gratuit, dar nu se menționează numele acesteia

Ordinul de ministru care prevede ca până la finalul acestui an școlar, 2021-2022, să aibă loc în 126 de școli, evaluări standardizate în cadrul unui proiect pilot, pentru toți elevii…
Vezi articolul