Alocațiile copiilor vor crește din 2023 cu 5,1% – surse G4Media.ro

20.804 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2023 cu 5,1%, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Creșterea este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

Potrivit OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. 

Rata inflației în 2021 a fost de 5,1%, potrivit INS. Dacă s-ar aplica acest procent de creștere, alocațiile noi ar fi de 255,4 lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și 630,6 lei pentru cei până la 2 ani.

Alocația de stat a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de pana la 2 ani, începând cu ianuarie 2022, iar pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani este de 243 de lei.

Prevederea legală în vigoare: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii se stabilește în cuantum de:

  • a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii prevăzuți la art. 1 alin. (3);
  • c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Potrivit Ministerului Muncii, în septembrie 2022 alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane. Raportarea pe județe a sumelor și a numărului de beneficiari este în tabelul de mai jos:


9 comments
  1. 255 de lei?? Dar ce este cu diferența aceasta? Un copil de la 2 ani în sus necesita mai puțin decât un copil de 1 an? Mie personal mi se pare ca necesita chiar mai mult? Și cum credeți voi ca poate trai un copil cu o alocație de 255 de lei pe luna??

  2. ce să mărească că dacă măresc alocațiile nu mai au bani de pensiile lor speciale.ei sa trăiască bine .rușine să le fie.

  3. Asta e bătaie de joc.Cum pot supraviețui copii cu 255 lei pe toată luna????De ce pentru pensiile speciale au banii necesari iar pe copii ii uită?? Chiar nu se poate face nimic pentru ei?

    1. trebuie să faceți o cerere la casa de pensii,apoi vi se livrează alocația din luna in care nu vi sa livrat pina la terminarea anului școlar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concurs de creativitate pe tema primăverii pentru copii de grădiniță și elevi, dar și pentru cadre didactice. Participanții pot trimite materiale și pot înscrie școala ca parteneră până pe 30 aprilie

Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” și Liceul cu program sportiv din Alba Iulia, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Alba anunță cea de-a treia ediție a concursului național cu participare indirectă…
Vezi articolul

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească asociațiile reprezentative ale elevilor: să aibă membri doar elevi din școlile românești, să nu facă propagandă politică sau religioasă, să-și declare scopul de reprezentare / Asociațiile județene trebuie să raporteze anual respectarea Statutului Elevului în fiecare școală din județ

Asociațiile reprezentative ale elevilor sunt cele care, prin statutul propriu, își declară scopul de a reprezenta interesele și drepturile elevilor. Alte două condiții pentru reprezentativitate sunt neimplicarea în propaganda politică…
Vezi articolul

UPDATE Calificativele pentru sport, muzică și desen: ministerul va înlocui “Admis/Respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”, anunță ministrul Cîmpeanu și profesorii de sport, după discuțiile de luni / Condițiile în care ministerul corelează în continuare notele cu bursele de merit

“Reprezentanții Ministerului Educației au concluzionat că numărul de burse de merit acordate elevilor este mult prea mare (…) și au decis introducerea calificativelor la disciplinele pe care le considerau “răspunzătoare”…
Vezi articolul