Amnistie pentru plagiatori? / Un amendament care ar bloca retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 ar fi fost introdus „fraudulos” într-un proiect de lege la Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, susține USR

312 vizualizări
Foto: Unsplash.com
Repezentanții USR în Parlament atrag atenția că un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre un cu totul alt subiect, privind ”educația copiilor defavorizați”, scrie G4Media.ro. Scopul introducerii acestui amendament este acela de a-i „amnistia” pe plagiatorii cu doctorate, potrivit celor din Opoziție. Reprezentanții USR insinuează că amendamentul l-ar viza pe premierul Ciucă și pe alți demnitari plagiatori, și că în cadrul dezbterii inițiale privind aproiect de lege în ansamblul său, acest amendament nu a fost deloc adus în discuție.

Amendamentul cu pricina introduce un nou alineat după alineatul 1 al Articolului 170 din Legea Educației 1/2011: „Sancțiunea retragerii titlului de doctor prevăzută la alin. (1) lit. b) se aplică pentru titlurile de doctor elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a Legii educației naționale nr. 1/2011”. Autorul, după cum apare pe document, ar fi chiar inițiatorul proiectului de lege – deputatul Cătălin Zamfir Manea, de la minorități.

Articolul 170 din LEN prevede: „(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

  • a) retragerea calității de conducător de doctorat;
  • b) retragerea titlului de doctor;
  • c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi.”

„Azi a fost strecurat șmecherește în comisia de învățământ un amendament care îi scoate basma curată pe toți cei cer au plagiat doctorate înainte de 2011, fără nici o legătură cu proiectul discutat în comisie (educația copiilor defavorizați). Prim ministrul Ciucă, ministrul Câmpeanu și mulți alții ar scăpa de griji. Suntem cu ochii pe voi! Colegul Andrei Miftode s-a prins de această manevră”, a scris deputatul Ionuț Moșteanu pe contul său de facebook, subliniind că reprezentanții USR se vor lupta mâine ca acest proiect să nu ajungă în această formă la vot (foto jos).

Senatorul USR Ștefan Pălărie a relatat pe larg cum s-a ajuns la introducerea acestui amendament într-un proiect de lege, astfel încât să poată fi înșelată vigilența unor membri din Comisia de Învățământ.

„Suntem, din nou, martori ai hoției de cea mai joasă speță. Și nu oriunde, ci tocmai în Parlamentul României. Unde unii încearcă să fure legi. Metoda nu e nouă și ne amintește de Iordache și Nicolicea: avem un cal troian băgat într-o lege în care ne-am trezit cu prevederi despre cu totul altceva… despre doctorate și amnistia unor plagiatori! Iată, pe larg, cum a ajuns o lege despre mediatori în comunități defavorizate să amnistieze plagiatori”, a scris Ștefan Pălărie pe contul său de Facebook.

Articolul integral pe G4Media.ro

Foto: Patrick Tomasso on Unsplash


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

OECD: Românii din Diaspora au cel puțin 630.000 de copii născuți în străinătate. În Marea Britanie, numărul nașterilor româncelor s-a triplat în 5 ani

O “estimare conservatoare” arată că sunt cel puțin 630 000 de descendenți de emigranți români, potrivit Raportului OECD “Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants”. Descendenții emigranților români includ persoanele…
Vezi articolul