Amnistie pentru plagiatori? / Un amendament care ar bloca retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 ar fi fost introdus „fraudulos” într-un proiect de lege la Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, susține USR

328 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Repezentanții USR în Parlament atrag atenția că un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre un cu totul alt subiect, privind ”educația copiilor defavorizați”, scrie G4Media.ro. Scopul introducerii acestui amendament este acela de a-i „amnistia” pe plagiatorii cu doctorate, potrivit celor din Opoziție. Reprezentanții USR insinuează că amendamentul l-ar viza pe premierul Ciucă și pe alți demnitari plagiatori, și că în cadrul dezbterii inițiale privind aproiect de lege în ansamblul său, acest amendament nu a fost deloc adus în discuție.

Amendamentul cu pricina introduce un nou alineat după alineatul 1 al Articolului 170 din Legea Educației 1/2011: „Sancțiunea retragerii titlului de doctor prevăzută la alin. (1) lit. b) se aplică pentru titlurile de doctor elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a Legii educației naționale nr. 1/2011”. Autorul, după cum apare pe document, ar fi chiar inițiatorul proiectului de lege – deputatul Cătălin Zamfir Manea, de la minorități.

Articolul 170 din LEN prevede: „(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

  • a) retragerea calității de conducător de doctorat;
  • b) retragerea titlului de doctor;
  • c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi.”

„Azi a fost strecurat șmecherește în comisia de învățământ un amendament care îi scoate basma curată pe toți cei cer au plagiat doctorate înainte de 2011, fără nici o legătură cu proiectul discutat în comisie (educația copiilor defavorizați). Prim ministrul Ciucă, ministrul Câmpeanu și mulți alții ar scăpa de griji. Suntem cu ochii pe voi! Colegul Andrei Miftode s-a prins de această manevră”, a scris deputatul Ionuț Moșteanu pe contul său de facebook, subliniind că reprezentanții USR se vor lupta mâine ca acest proiect să nu ajungă în această formă la vot (foto jos).

Senatorul USR Ștefan Pălărie a relatat pe larg cum s-a ajuns la introducerea acestui amendament într-un proiect de lege, astfel încât să poată fi înșelată vigilența unor membri din Comisia de Învățământ.

„Suntem, din nou, martori ai hoției de cea mai joasă speță. Și nu oriunde, ci tocmai în Parlamentul României. Unde unii încearcă să fure legi. Metoda nu e nouă și ne amintește de Iordache și Nicolicea: avem un cal troian băgat într-o lege în care ne-am trezit cu prevederi despre cu totul altceva… despre doctorate și amnistia unor plagiatori! Iată, pe larg, cum a ajuns o lege despre mediatori în comunități defavorizate să amnistieze plagiatori”, a scris Ștefan Pălărie pe contul său de Facebook.

Articolul integral pe G4Media.ro

Foto: Patrick Tomasso on Unsplash


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, iar cel pentru directori de școli, în vară. „Varianta de concurs din Legea lui Daniel Funeriu era mult mai bună decât ce avem astăzi”

Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, într-un interviu pentru HotNews.ro. Oficialul a spus și că va fi…
Vezi articolul

Prorectorii iau locul rectorilor în Comisia pentru finanțarea învățământului superior – CNFIS / Lista membrilor acesteia, aprobată prin ordin al Ministerului Educației

Noua Comisie Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior, for ce recomandă felul în care să fie finanțate universitățile, a fost aprobată prin ordin al Ministerului Educației. Din această comisie, care înlocuiește…
Vezi articolul

Straniul caz al lui Alexandru Cumpănașu: crescut cu bani de la stat dați de PSD, a ajuns să fie șeful unui fost premier și al rectorilor de mari universități. E susținut de politicieni, sindicaliști și patroni

Alexandru Cumpănașu, ONG-istul abonat la bani publici de la Ministerul de Interne care candidează la prezidențiale pe seama tragediei din Caracal, și-a construit în ultimii ani o rețea de colaborări…
Vezi articolul