ANALIZĂ Mircea Miclea, despre “România Educată”: Prevalența examenului direct la liceu și transformarea Evaluării Naționale în opțională sunt o soluție total greșită. BAC-ul unitar cu trunchi comun va fi o uniformizare în jos / Raportul e plin de „banalități solemne”

16.041 de vizualizări
Mircea Miclea / Foto: Captură Youtube – NCN Romania
Raportul final “România Educată” lansat de președintele Klaus Iohannis în urmă cu o zi și asumat de Guvern ca bază pentru crearea unui pachet legislativ în educație este compus din soluții greșite, „banalități solemne”, metamăsuri și doar câteva soluții concrete, spune cercetătorul Mircea Miclea, profesor de psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și fost ministru al Educației.

Contactat de Edupedu.ro pentru o analiză a documentului publicat de președinte la 7 ani de la anunțarea lui, Miclea a detaliat măsurile greșite și măsurile corecte și a atras atenția că documentul România Educată este unul politicianist, cu funcția “de a promova o imagine, aproape la modul propagandistic, de la numărul de poze din interiorul documentului și până la numărul de persoane implicate în consultare”. “O prostie repetată de 10.000 de oameni rămâne însă o prostie. Să nu confundăm adevărul cu numărul de voci care spun o propoziție”, a declarat Mircea Miclea.

Rep.: Care este opinia dvs. cu privire la raportul final România Educată, document publicat ieri de președinție?

Mircea Miclea: Documentul pretinde că este un document de soluții, așa că l-am analizat din această perspectivă și am identificat 4 categorii de soluții oferite.

 1. Sunt soluții greșite, din punctul meu de vedere.

O să fiu foarte concret, nu ambiguu cum este documentul. De exemplu, la pagina 39 se spune următorul lucru: „Cei care au dat admitere la liceu și au obținut o ofertă de studii își pot ocupa locul confirmat și pot opta pentru a nu participa la Evaluarea Națională”.

Asta înseamnă că Evaluarea Națională devine facultativă sau opțională; cei mai buni elevi vor da admitere la licee, dacă vor reuși atunci ei nu vor mai participa la Evaluare, deci Evaluarea Națională eventual va rămâne ca un examen pe care îl vor da doar cei care nu au reușit. Ceea ce e o greșeală majoră.

Soluția corectă era deja de 11 ani scrisă în Legea Educației 1/2011, la articolul 76, în care se spunea că e posibilă admiterea organizată de liceu, dar în felul următor: se lua ca pondere de 30% media obținută în gimnaziu, 30% media de la Evaluarea Națională care era obligatorie pentru toți și care are și funcția de diagnoză a sistemului și 30% media de admitere la liceu, dacă numărul de candidați depășea numărul de locuri. Astfel, repartiția se făcea după Evaluarea Națională, care era obligatorie. Aceasta era soluția corectă.

Soluția de acum, de a face Evaluarea Națională opțională și de a face prevalentă admiterea direct la liceu e total greșită. Îi face pe elevii de gimnaziu să nu mai învețe materia de Evaluare Națională, ci doar subiectele la care se dă admitere. Nu mai contează nimic din gimnaziu, din clasa a V-a dacă mă gândesc că mă duc la Lazăr, știu din ce dau examen și la aia mă pregătesc, nu mai învăț nimic altceva. Asta este un dezastru.

O altă soluție greșită este Bacalaureatul unitar, care să aibă în spate „un trunchi comun”. Asta înseamnă că tu încerci timp de 4 ani să diferențiezi liceele prin ce anume studiază elevii la acele licee, iar în spatele acestei diferențieri stă un proces de orientare în carieră. Adică tu i-ai orientat la ce liceu să meargă, iar apoi îi uniformizezi dând un bacalaureat unitar. La ce bun diferențierea dacă totul e unitar la final? Și apoi acest Bacalaureat unitar cu trunchi comun va fi o uniformizare din păcate în jos. Va trebui găsit un trunchi comun care să fie și la liceul cu profil sportiv, și la liceul tehnologic și la mate-info. Acest lucru nu se poate face decât printr-o uniformizare în jos.

Rep.: Raportul final prezidențial elimină de la admiterea la liceu și ponderea deținută în prezent de media cu care elevii termină clasele V-VIII, media din gimnaziu. Cum este soluția aceasta?

Mircea Miclea: Eliminarea mediilor este greșită. Înseamnă că nu luăm în seamă evaluarea continuă și nu luăm în seamă performanța din gimnaziu. Și mesajul către elevi este următorul: nu contează ce note obțineți în gimnaziu, că nimeni nu va ține seama de ele mai târziu. E un mesaj care demotivează total pentru învățarea în gimnaziu, de aceea el trebuia pus cu o pondere.

Rep.: Pe de altă parte, vedem medii extrem de mari la nivel național de încheiere a claselor V-VIII.

Mircea Miclea: Din nou, soluția este evaluarea pe bază de criterii de evaluare unitare la nivel național. Tu dai aceleași note peste tot, în funcție de aceste criterii. Și ar trebui luate cu o anumită pondere și rezultatele de la Evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și atunci, dintr-o dată, ai o uniformizare a evaluării. Iar portofoliul se constituie degeaba, dacă la finalul gimnaziului nu contează ce performanțe ai avut.

Rep.: O modificare pe ultima sută de metri, pe care am văzut-o de la Fișa de sinteză prezentată săptămână trecută de președinte și până la raportul publicat ieri, este dispariția tezelor unice dintre soluțiile anunțate inițial în “România Educată”. Ștergerea tezelor unice este o decizie bună?

Mircea Miclea: Tezele unice erau o modalitate de a uniformiza evaluarea, de a crește performanța și de a-i stimula pe elevi să învețe la nivel de gimnaziu.

Au renunțat la tezele unice și la ideea de a impune seriozitate în evaluarea pe parcursul gimnaziului.

Rep.: Se pot păstra și tezele unice și Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a?

Mircea Miclea: Bineînțeles. Prin tezele unice tu măsurai performanțele pe parcursul gimnaziului, iar prin Evaluarea Națională aveai finalul gimnaziului.

 • 2. A doua categorie de soluții sunt soluții deja cunoscute, care sunt reeditate, respuse.

De exemplu: atunci când se vorbește despre analfabetismul funcțional, la paginile 39 și 40, se vorbește despre faptul că trebuie inițiate programe de identificare timpurie a analfabetismului funcțional prin utilizarea Evaluărilor Naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Aceste evaluări există din 2011, dar sunt prezentate ca fiind o soluție inovatoare.

La fel se spune că se va dezvolta portofoliul educațional al elevilor: această soluție este deja în articolul 73 din Legea Educației [N. Red. – Articolul 73 din Legea educației în vigoare prevede că (1) Portofoliul educațional cuprinde totalitatea diplomelor, a certificatelor sau a altor înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite sau a participării la activități de învățare, în diferite contexte, precum și produse sau rezultate ale acestor activități, în contexte de învățare formale, nonformale și informale. (2) Portofoliul educațional este elementul central al evaluării învățării. Utilizarea lui debutează începând cu clasa pregătitoare și reprezintă cartea de identitate educațională a elevului.].

La cariera didactică, la formarea inițială se prezintă ca fiind o soluție inovatoare extinderea progresivă a Masteratului Didactic și oferirea posibilității dublei specializări. Dar aceste lucruri sunt prezente în articolele 236 și 237 din Legea Educației în vigoare, in extenso.

Ca să nu mai spun și că unele soluții sunt de o banalitate totală, sunt soluții evidente, dar reiterate. De exemplu, când se vorbește din nou de reducerea analfabetismului funcțional se spune că e necesară creșterea calității predării și învățării. Aceasta este o soluție atât de evidentă, că îmi vine în cap o expresie a lui Hegel, care se referea la aceste soluții ca la „banalități solemne”. E plin de „banalități solemne” în soluțiile prezentate în document.

Aceasta e a doua categorie de soluții și ele reprezintă cam 75% din total, cel puțin. Soluții arhicunoscute respuse sau „banalități solemne”.

 • 3. A treia categorie de soluții sunt de fapt meta-măsuri. Adică: pentru realizarea unui obiectiv se prezintă niște măsuri despre care se spune că se vor aplica prin alte măsuri care au nevoie de măsuri.

Să iau un exemplu: la pagina 59 unde este vorba despre formarea inițială a cadrelor didactice se spune că se va lua măsura de a elabora standarde de formare inițială, iar pe baza acestei măsuri se va lua o altă măsură de revizuire a curriculumului în funcție de aceste standarde, iar pe baza acestui curriculum revizuit se va face o extindere a Masteratului Didactic. Aceasta, după cum vedem, nu este o măsură, e o metamăsură. În loc să spună o măsură concretă, spune că luăm niște măsuri care se vor baza pe niște măsuri care se vor baza pe niște măsuri. Există numai meta, metamăsuri. Seamănă cu limba de lemn de pe vremea comunismului.

 • 4. A patra categorie sunt soluțiile pe care le așteptam, soluțiile concrete. Din păcate, acestea sunt foarte puține.

De exemplu, să se aloce un consilier școlar la fiecare 500 de elevi. Este o măsură corectă și concretă. Se spune exact ce trebuie făcut.

Aceste măsuri erau de așteptat după ce s-a reflectat asupra unui document aproape 7 ani de zile, nu măsuri arhicunoscute reiterate ca măsuri solemne și nici metamăsuri. Din păcate, măsurile acestea corecte și concrete sunt foarte puține.

Acestea sunt categoriile de măsuri pe care le-am identificat eu.

Deși documentul a fost prezentat ca unul de soluții, opinia mea este că documentul este un document politicianist. Funcția lui a fost de a promova o imagine, aproape la modul propagandistic, de la numărul de poze din interiorul documentului și până la numărul de persoane implicate în consultare, fiind arhicunoscut faptul că celor pe care îi implici formal, chiar și printr-o invitație, la consultare, le reduci spiritul critic și asta s-a și vrut, reducerea spiritului critic.

O prostie repetată de 10.000 de oameni rămâne însă o prostie. Să nu confundăm adevărul cu numărul de voci care spun o propoziție.

În consecință, documentul a fost elaborat în scop politicianist și toată responsabilitatea implementării lui a fost basculată, după aproape 7 ani, către executiv și legislativ. Vom vedea câți ani le va trebui ca să implementeze acest document. Trebuie să le dorim succes!

Rep.: Ce fel de lege poată să rezulte din acest Raport, având în vedere anunțurile explicite cu privire la redactarea până în toamnă a unui nou pachet legislativ pe educație?

Mircea Miclea: Dintr-un text atât de problematic și incoerent nu cred că poate rezulta un pachet legislativ bun. Nu îi invidiez deloc pe cei care vor încerca să scoată ceva din acest pachet ca să creeze o lege corectă.

Rep.: Elevii care acum au terminat clasa a VIII-a au parcurs un întreg ciclu de reformă, pornind de la clasa pregătitoare. Ați regăsit vreo analiză a acestei reforme aplicată pe cohorta respectivă care să ducă la schimbări creionate explicit în raport? Am făcut o reformă ca la carte pe această generație, nu a funcționat și acum o luăm de la capăt?

Mircea Miclea: Nu, raportul nu se bazează pe analize. Ci pe opinii și pe iluzia că dacă opinia este multiplicată de 16.000 de ori, atunci ea devine corectă pur și simplu prin multiplicare, nu prin analiză și adevăr științific.

Această reformă a început așa cum trebuia, a fost o lege, s-a făcut un nou curriculum, el trebuia să continue, dar tragem linie și ne dăm cu părerea. Din păcate, au crezut probabil că pot ascunde soluții mediocre sub un cor pe multe voci.

__________

Cine este Mircea Miclea

Mircea Miclea este psiholog, profesor la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetător, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a fost ministru al Educației în perioada decembrie 2004 – noiembrie 2005, a fost președintele comisiei prezidențiale în mandatul lui Traian Băsescu care a realizat Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, diagnoză care a stat la baza Pactului național pe educație semnat în 2008 de toate partidele politice și apoi la baza legii educației nr. 1/2011 în vigoare în prezent, dar modificată masiv de guvernările care s-au succedat în ultimii 10 ani.

Descarcă de aici Raportul final România Educată publicat pe 14 iulie 2021 de președintele Klaus Iohannis, document fără autori clar menționați

Foto: arhiva personală / Mircea Miclea


11 comments
 1. 4 mld. eu pt. scoli noi
  vin din UE, restul noi…
  ___________________
  proiect în dezbatere
  10%DIN P. I. B.
  (4%investitii)
  pt trecerea de la ed funcțională la ed morala.
  scop:dezvoltarea armonioasa a individului (împlinit ca ființă, înțelegere funcționala, acces la creația științifica și artistica)
  3 ANI PREGATITORI. studiu limbaje prin joc
  12 ANI OBLIGATORII
  1 EDUCATOR-10 ELEVI
  PRINCIPIU:înțelegerea fenomenelor nu memorare mecanica
  MATERII:
  LIMBAJE:matern, străin, vizual, muzical, corporal
  STIINTE:mate, fizica, geografie, chimie, biologie
  ISTORII:naționala, universala, arte vizuale, arte spectacol, religiilor
  SPORTURI:atletism, echipa, lupte, înot, optionale
  DIN ANUL5:se introduc materii opționale funcție de profil
  TESTARE:(fara note) națională trimestriala
  LICEE URBANE SPECIALIZATE(asigurare transport) asigura pregătire medie
  RECUPERARI:în vacante
  PROFESORI SPECIALIZATI+ARTIȘTI CU JUMĂTATE DE NORMA
  BAC:7 materii
  SCOLI NOI DOTATE
  CL. 1-6 dimineața
  CL. 7-12 după masa
  FINANTARE:
  6% lege
  4% eradicarea coruptiei(min. 13%din PIB)
  MANUALE adaptate
  Scopului
  PROFESORII VOR DEZVOLTA SISTEMUL
  “o societate postmoderna își pune aceasta problema”
  prof dr arh M. C DONICI
  20 ani elev
  30 ani PROF

 2. Normarea unui consilier scolar la 500 prescolari si elevi a fost aprobata in anul 2020 prin lege,a fost promulgata de catre presdinte,DAR nu a fost aplicata.Nici macar acest lucru nu a fost cunoscut de catre cei care au scris raportul?Multe nu cunosc si au aruncat un material subtire si fara argumente serioase.

 3. Miclea a fost cel mai coerent om care s-a ocupat de invatamantul romanesc dupa 90. Ceva trebuie sa fie extrem de putred daca, desi se implica activ, vine intotdeauna cu observatii cat se poate de pertinente, fara pretentia de a detine adevarul absolut, nu-l asculta nimeni…
  Foarte eleganta formula “banalitati solemne”, dar noi oamenii de rand putem folosi si clasicul “vorbe goale”. Acest document ar fi fost perfect daca era publicat dupa sase luni, pe post de declaratie de intentie. Dar sa vii dupa sapte ani cu asa ceva este penibil.

  1. o persoana coerenta ! wow !! iata cum se imbogateste biata limba romana cu tot felul de notini inepte. Dar de invatarea limbii romane si de folosirea ei corecta nu vorbeste nimeni ? chiar nu va pasa de acest suprem bun national al romanilor ?

 4. Ca părinte care nu are bani și tupeu să facă presiune asupra profesorilor să le pună propriilor copii note mari, sunțin cu tărie examenul pentru admiterea la liceu. Evaluarea Națională combinată cu notele din gimnaziu reprezintă cea mai mare porcărie, încurajează furtul de note și analfabetismul funcțional.

  1. In ce domeniu se mai intampla asa ceva? Ce ar fi daca pilotul de avion ar lua sfaturi de la pasageri?
   Daca crezi ca admiterea la liceu rezolva problema atunci nu sti in ce tara traiesti. Cei care au bani si pile isi vor trimite foarte usor copiii unde vor!

 5. Subscriu integral la argumentele si concluziile domnului prof.Mircea Miclea privind acest proiect/ program politicianist si publicitar dar prezidential denumit ROMANIA EDUCATA…
  Din pacate, deceptiile celor ce parcurg cele 130 de pagini ale voluminosului si teoreticului document-referential (publicat doar cu o zi inaintea “insusirii” sale de catre Guvernul Romaniei !!!) sunt si vor fi numeroase alimentand prea numeroasele, clasicele si zgomotoasele dispute parlamentare ce premerg voturile reglementare.
  Stiind ca, in 2010, actuala Lege a educatiei nr.1/ 2011 a putut fi adoptata doar prin asumarea raspunderii Guvernului, dar a facut ulterior in Parlament, timp de aproape un deceniu, obiectul a aproape o suta (!!) de modificari (ale caror interese – national/ public, de grup sau personal – sunt deloc sau prea putin clare pentru cei neimplicati in educatie) este de asteptat ca si noua Lege a educatiei (despre care inca nu se vorbeste in spatiul public dar care se afla de luni bune, in lucru, in multiple versiuni, se pare) sa se “nasca” si sa fie aprobata EXTREM DE DIFICIL in Parlament, conformitatea acesteia cu prevederile din Romania Educata fiind probabil ultima grija a votantilor ce au majoritatea in actualul Parlament!!!… Este de mirare faptul ca autorii acestui proiect au inclus atatea concepte exotice (menite sa faca doar impresie caci sunt ignorate de cititorii lor!!!) si “banalitati solemne” inutile dar a preferat conceptele “cresterea calitatii” (utilizat pana la saturatie, in Epoca de aur, dar inexistent in terminologia standardizata international a Managementului calitatii in cadrul careia se utilizeaza termenul similar “imbunatatirea calitatii”) si “asigurarea calitatii educatiei” (uzurpat de autorii OG 75-2005 din mediul de afaceri dar ramas, de 15 ani, un costisitor SIMULACRU in dogmele si practica ARACIS si ARACIP)…. In plus, este regretabil sa constati ca cele 130 de pagini ale proiectului Romania Educata nu prevad absolut nimic despre perspectivele acestor costisitoare dar prea longevive simulatoare si ale OG 75-2005 care le-a permis sa lucreze astfel… Imi amintesc ca actualul presedinte a reusit candva sa castige increderea populatiei prin adoptarea sloganului publicitar “ROMANIA LUCRULUI BINE FACUT” …Din pacate, ulterior el nu s-a implicat in nimic util si necesar privind macar imbunatatirea calitatii serviciilor publice (administratie, sanatate, educatie, transporturi, constructii, etc) si cresterea competitivitatii produselor industriale si agricole realizate in Romania…. Ar fi avut mult de lucru daca nu prefera postura de campion al neimplicarii!… Cu simulacre si lozinci, dispute acerbe inutile, interese de gashca si personale promovate in absenta celor nationale, si foarte multa manipulare, Romania va involua si mai mult din pacate! Oricum, asa cum am fost deja anuntati, primele rezultate ale proiectului Romania Educata vor fi vizibile abia….. PESTE UN DECENIU !!! “Qui vivra verra!” – vorba francofonului… Noi romanii avem alt dicton “Decat mult, prost si fara rost mai bine putin si bun sau … deloc!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Balcanii luptă cu virusul, pe fondul lipsei de medici şi de materiale sanitare / România și alte țări din regiune au fost toate afectate de exodul masiv de medici și asistente medicale în ultimii câțiva ani

 Țările din regiune au luat o serie de măsuri restrictive, de la întreruperea conexiunilor de călătorie până la închiderea școlilor și a universităților. Există însă temeri că numărul relativ redus…
Vezi articolul

Discuții despre reintroducerea matematicii în trunchiul comun la liceu, în Franța, după ce a devenit materie opțională la reforma bacalaureatului din 2019. Ministrul francez al Educației: Toți elevii să aibă o mai mare “cultură matematică”

Franța vrea să reintroducă matematica în trunchiul comun la liceu, după ce a devenit materie opțională la reforma bacalaureatului din 2019, scrie Le Monde. Ministrul a declarat că este deschis…
Vezi articolul