Anul acesta avem mult mai mulți profesori formați pentru predare online prin masterul didactic și prin programul PROF, susține subsecretarul de stat din Educație, Tudor Oprea / Niciun masterand nu a absolvit încă masterul didactic, iar proiectul PROF nu a început formările

4.949 de vizualizări
subsecretar de stat la Educație
Tudor Oprea / Foto: Facebook.com
Tudor Oprea, subsecretar de stat în Ministerul Educației a declarat într-o dezbatere online organizată de hotnews.ro că ”Anul acesta avem mult mai mulți profesori formați pentru predare online prin masterul didactic si prin programul PROF”, în comparație cu anul școlar trecut. Potrivit surselor Edupedu.ro, proiectul PROF nu a început formările de profesori, fiind în etapa de organizare pentru selecția formatorilor de mentori.

„Deci acolo unde vorbim de achiziții de tablete sau dotări de laboratoare stăm mult mai bine anul acesta decât stăteam la începutul anului trecut, acolo unde vorbim de formarea profesorilor prin programul PROF, cât și prin master didactic, s-au format mult mai mulți profesori, s-au creat mult mai multe resurse educaționale deschise, deci prin simplul fapt că a trecut un an întreg, timp în care sau derulat aceste proiecte, din acest punct de vedere stăm mai bine”, a spus Tudor Oprea, întrebat care este diferența în pregătirea profesorilor pentru predare digitală și online la acest început de an școlar, față de precedentul început de an școlar.

Despre școala online, acesta a menționat că „Adevărul este că școala online care a fost de fapt forțată, nu doar în România, ci la nivel mondial, pentru că adevărul este acesta: nu cred că există vreo țară din lume care să fi fost pregătită să meargă de pe o zi pe alta în acest sistem, dar contextul sanitar ne-a forțat să ne adaptăm și noi pe parcurs. Am vrut să spun asta doar ca să înțelegem că România nu este un caz singular aici”.

Proiectul PROF este finanțat din fonduri europene în valoare de 28 de milioane de euro. Anca Petrache, managerul proiectului PROF, lansat la începutului lunii mai 2021 de Ministerul Educației, a spus că „în decembrie 2023 vom avea cel puțin 28.000 de cadre didactice care să fi parcurs programul de formare pentru mentoratul de carieră didactică”.

 • Proiectul PROF înseamnă „o intervenție integrată la nivelul sistemului național de educație, creând punți solide și sustenabile între învățământul universitar și învățământul preuniversitar, între formarea inițială și formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar”, potrivit unui comunicat al instituției.

Masteratul didactic a început în octombrie 2020, iar primii masteranzi vor absolvi aceste programe abia anul viitor, în 2022.

Opt universități au pilotat, în anul universitar 2020-2021, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învățământ cu frecvență. Programul de studii de master didactic va avea o durată de doi ani și se adresează absolvenților cu diplomă de licență sau echivalentă, care doresc să se orienteze către cariera didactică.

Tudor Oprea este subsecretar de stat în Ministerul Educației, responsabil cu digitalizarea. A fost numit pe 19 mai în funcție, din partea USR-PLUS, potrivit algoritmului stabilit în Coaliție. Are o licență în psihologie la Universitatea York din Toronto și un master în sănătate publică la Universitatea Umea din Suedia, finalizat în 2014.

Între 2012-2015, a fost secretar general al Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS). În aceeași perioadă (2014) a fost, între altele, intern la Ministerul Tineretului și Sportului și la Administrația Prezidențială și a administrat baze de date la Societatea Academică din România.

Declarația completă a subsecretarului de stat:

Tudor Oprea: “Nu vom putea să digitalizăm cu adevărat fără să ai în spate resursele umane care știu și înțeleg să utilizeze aceste resurse. De foarte multe ori s-a vorbit despre faptul că profesorii nu sunt pentru acest lucru. Pot să vă spun din experiența mea la minister că acest lucru nu este adevărat. Aș zice că regula generală este că există foarte mare deschidere pentru utilizarea resurselor digitale, desigur, ca în orice sistem complex o să fie și anumite persoane care poate se adaptează puțin mai greu, dar adaptarea este cuvântul cheie. Pe de o parte, trebuie să ajutăm tinerii să învețe că în societatea, în era digitală, adaptarea va fi un cuvânt cheie și acest lucru nu înseamnă că este o problemă, că vei putea să te gândești că ce faci la 18 ani sau la 20 de ani sau la 25 de ani nu va fi ce vei face la 30 de ani, și așa mai departe.

În același timp să ne asigurăm că profesorii, dascălii înțeleg faptul că adaptarea și susținerea conceptului de adaptare în clasele lor este absolut esențial.

Au fost făcute inițiative atât la nivel de cunoștințe tehnice pentru dascăli, dar desigur și proiecte punctuale pentru a suplimenta tablete sau alte instrumente acolo unde era nevoie. A existat, de exemplu, programul școala de acasă, prin care au fost achiziționate 250.000 de tablete pentru elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal, cu precădere în mediile defavorizate. A existat și programul educația în siguranță prin care a fost prevăzută dotarea unităților de învățământ preuniversitar, care nu aveau asigurate din bugetul autorităților locale acele dispozitive electronice care sunt necesare susținerii activității didactice.

Un alt program este programul Euro 200 prin care anul trecut cel puțin erau 7.225 de elevi și studenți din familii defavorizate care au beneficiat de ajutor pentru achiziționarea de echipamente electronice care le permitea participarea la cursurile online. Au fost și de exemplu și portalul de informare educatiacontinua.edu.ro, care a fost un instrument online, dedicat tuturor celor interesați de contextul educativ și sanitar în care s-a desfășurat activitatea în anul școlar și universitar 2020-2021. A fost lansată și platforma digital.educred.ro, care a fost mai mult un spațiu pentru toate cadrele didactice care doreau să valorifice noile tehnologii, mai ales în momente de criză.

Pentru că vorbeam de formarea competențelor digitale, pentru dascăli există programul de master didactic, care are ca obiectiv îmbunătățirea calității și a eficienței învățământului terțiar. Și mai era și programul PROF care constituie o intervenție mai integrată la nivelul sistemului național de educație prin care se urmărea formarea a 28.000 de profesori, care la rândul lor vor deveni promotori ai acestor skill-uri pe care, nu doar în domeniul IT, dar și în alte domenii care vor merge mai departe….

Adevărul este că școala online, care a fost de fapt forțată, nu doar în România, ci la nivel mondial, pentru că adevărul este acesta: nu cred că există vreo țară din lume care să fi fost pregătită să meargă de pe o zi pe alta în acest sistem, dar contextul sanitar ne-a forțat să ne adaptăm și noi pe parcurs. Am vrut să spun asta doar ca să înțelegem că România nu este un caz singular aici. Diferențele dintre începutul acestui an școlar și anul precedent sunt exact proiectele pe care le-am enumerat puțin mai devreme, multe dintre ele au fost deja implementate sau sunt în curs de implementare.

Anul trecut urmau să fie implementate sau abia începuse implementarea pentru acestea. Deci acolo unde vorbim de achiziții de tablete sau dotări de laboratoare stăm mult mai bine anul acesta decât stăteam la începutul anului trecut, acolo unde vorbim de formarea profesorilor prin programul PROF cât și prin master didactic s-au format mult mai mulți profesori, s-au creat mult mai multe resurse educaționale deschise, deci prin simplul fapt că a trecut un an întreg, timp în care sau derulat aceste proiecte, din acest punct de vedere stăm mai bine. Desigur, nu este de dorit să mergem din nou către școala online, dar din nefericire, acest lucru este o posibilitate, nu acum, poate în viitorul apropiat. Sperăm că deloc sau în viitorul cât mai îndepărtat. Numai prin creșterea ratei de vaccinare vom putea să eliminăm complet această problemă.”


7 comments
 1. Se poate ca România să nu fie un caz singular, dar, stimate domn, acest tip de școală se face în alte state de zeci de ani. De ce nu ne raportăm și nu învățăm de la alții care au aceasta experienta?

 2. Sa- l formați pentru predare on line și pe domnul ministru Câmpeanu poate astfel nu va mai fi atât de înverșunat împotriva acestui mod de predare și va descoperi că cine vrea să predea și să invete va învăța și va preda cu bune rezultate și on line, că există platforme de învățare și testare etc. !

 3. Ma bucur ca avem mai multi profesori bine instruiti sa desfasoare lectii on-line. Sunt curios insa, cu cate procente a crescut numarul elevilor capabili sa inteleaga la perfectie lectiile predate on-line.

 4. Am refuzat sa frecventez mizeria aia de CRED. Cheltuiam mai mult decat capatam. Si bag mana in foc ca stiu mai multe prin studiu individual. Stiu si singur sa urmaresc un tutorial pe Youtube despre Classroom, Meet sau Microsoft. Omul isi poate decide modalitatea de formare.De ce trebuie sa dovedesc eu cuiva ca am facut 90 credite din jegurile lor de cursuri fortate? Ca sa fac formatorilor sume imense de bani? Cum statul nu m a intrebat o viata de profesor cum m -am format sa stiu umbla pe calculator, imprimanta si m-am autoeducat, de ce brusc e interesat acum? Aaaaa…pentru ca se fac MUUUULTI bani din formare la nivel national. Pentru ca vin niste sume imense de la UE, sume ce pot fi insusite foarte usor si foarte “invizibil”. Se pot delapida bani multi in timp putin, iar lepre care nu au nici titularizare uneori vin si ma formeaza pe mine. Sa nu deschid gura…Ani la rand am stat cu inspectori fara titularizare, pusi de PNL si care erau si mari formatori. Cand a venit PSD s-au evaporat. Au reiesit la lumina acum cu PNL-ul in aceleasi functii sau chiar mai sus. Doamne ajuta poate intre timp si-au luat titularizarea sau gradul 2. Geme tara asta de prostie viralizata mai ceva decat Covidul.

 5. Astia trebuie supusi unor teste multidrog.
  Sa vedeti ce surprize veti avea !
  Daca ar pleca ,scoala s-ar desfasura aproape normal..

 6. >> licență în psihologie la Universitatea York din Toronto și un master în sănătate publică
  Omul asta are nevoie si de un curs de public speaking. Pacat ca nu a mers la cel de la Universitatea York.

  Bac online ?! Un veritabil vizionar dambovitean :).

  >> “că ce faci la 18 ani sau la 20 de ani sau la 25 de ani nu va fi ce vei face la 30 de ani, și așa mai departe”
  M-a lasat paf :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesori de sport din Teleorman, Vrancea și Brăila, în audiență la Ministerul Educației: Săptămâna viitoare ministerul poate spune că e sustenabil să scoți profesorii de sport de la primele clase

O delegație formată din aproximativ 30 de profesori de educație fizică a fost în această dimineață în audiență la ministrul Educației, au declarat pentru Edupedu.ro reprezentanți ai Federației Sindicatelor din…
Vezi articolul

Structura anului școlar 2019-2020 – Semestrul al II-lea să înceapă după vacanța de iarnă sau o vacanță mai scurtă – printre planurile ministrului Educației

Structura anului școlar 2019-2020 aduce modificări față de structura acestui an, a anunțat Ecaterina Andronescu. Semestrul al II-lea să înceapă imediat după vacanța de iarnă, iar examenele din vară –…
Vezi articolul

În martie 2023 va avea loc pretestarea TALIS pentru profesorii români de gimnaziu / Ce presupune “Studiul internațional privind procesul de predare-învățare”, organizat de OCDE în peste 50 de țări

Pretestarea online a profesorilor români care participă la TALIS 2024 – Studiul internațional privind procesul de predare-învățare, “centrat pe mediul de învățare și pe condițiile de lucru asigurate profesorilor în…
Vezi articolul