Poliția Română publică date despre „un studiu” în care aproape un sfert din copiii participanți susțin că li s-au spart conturile de socializare sau de e-mail, fără să spună câți copii au participat sau alte detalii despre cercetare care să o facă relevantă

1.170 de vizualizări
Foto: Cliff Booth – Pexels.com
Poliția Română publică date despre „un studiu” în care aproape un sfert din copiii participanți susțin că li s-au spart conturile de socializare sau de e-mail. Instituția susține că cercetarea ar fi fost făcută de „specialiștii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române”, însă nu publică vreun detaliu metodologic sau date esențiale care să arate relevanța subiectului și cercetării.

Potrivit așa-zisei „cercetări”, „54% dintre copiii intervievaţi îşi petrec timpul cu jocuri online împreună cu alte persoane, 46% afirmând că joacă şi singuri”.

Poliția Română mai arată că „băieţii sunt mult mai interesaţi decât fetele de jocurile online, pe care le pot juca împreună cu alte persoane (67% faţă de 42%), precum şi de jocurile online pe care le pot juca singuri (58% faţă de 39%)”, fără să spună câți copii au participat și ce relevanță are cercetarea pentru ce tip de poulație, urbană, rurală, din ce categorie de vârstă sau ce tip de public?

Datele publicate în comunicat sunt următoarele:

Jocurile online se numără printre activitățile preferate de copii. O conexiune la Internet și un computer, telefon mobil sau tabletă la îndemână sunt instrumentele necesare pentru ca cel mic ‘să stea cuminte’, în fața ecranului. Dar oare el este în siguranță?

‘Siguranța copiilor în mediul online’, studiul efectuat de specialiștii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române arată că 54% dintre copii intervievați își petrec timpul cu jocuri online împreună cu alte persoane, 46% afirmând că joacă astfel de jocuri și singuri.

Băieții sunt mult mai interesați decât fetele de jocurile online, pe care le pot juca împreună cu alte persoane (67% față de 42%), precum și de jocurile online pe care le pot juca singuri (58% față de 39%).

Dintre copiii chestionați, 24% au afirmat că, de când utilizează internetul, s-au aflat în situația de a li se fi spart contul de pe rețelele de socializare, e-mail sau joc online. Băieții cu vârste mai mari de 14 ani și cei din mediul urban au fost în mai mare măsură victime ale spargerilor de conturi, comparativ cu celelalte categorii de respondenți.

Totodată, în privința cunoașterii riscurilor din mediul online, 89,4% dintre respondenți au considerat că sunt suficient de bine informați în legătură cu riscurile de pe internet, aproximativ același grad de încredere fiind resimțit atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Totuși, studiul arată că vârsta prea mică și naivitatea asociată acesteia, lipsa supravegherii din partea părinților, cunoștințele scăzute în ceea ce privește utilizarea internetului și riscurile aferente, atât ale minorilor, cât și ale părinților, care nu știu ce să urmărească și cum să își supravegheze copiii, sunt factorii care favorizează victimizarea minorilor în sfera infracțiunilor din mediul online.

Această situație, împreună cu presiunile sociale și curiozitatea specifică vârstei, precum și accesarea facilă a serviciilor digitale, sunt elemente care cresc riscul de victimizare a copiilor pe internet.

În acest sens, Poliția Română, prin specialiștii în prevenirea criminalității, desfășoară, la nivel național, o campanie de prevenire a victimizării minorilor în mediul online, care are printre obiective conștientizarea riscurilor la care se expun pe internet și care sunt consecințele acțiunilor lor din mediul online (atât în calitate de victimă, cât și în calitate de autor), cunoașterea etapelor pe care trebuie să le urmeze atunci când devin victime, care sunt acțiunile de pe internet care sunt pedepsite de lege și faptul că pot cere ajutorul autorităților când se confruntă cu astfel de situații”.

Informații de context:

În perioada septembrie 2019-martie 2022, Poliția Română, prin intermediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, derulează proiectul RoCyberex – Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice”.


1 comment
  1. >>RoCyberex

    Cum au ajuns politistii la denumirea asta? In mod normal se foloseste prefixul cyber, de la cybernetics, nu cybere de la nu se stie ce. Denumirea corecta ar fi fost probabil CyberX, daca X-ul vine de la experienta. Experienta cibernetica romaneasca, gen.

    Sau poate vine de la Sex si l-au uitat pe S? Sau are vreo legatura cu berea? Freud ar avea de comentat aici despre ce este in capul politistului roman :))).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
ANOSR

Alianța Română a Universităților de Tehnologie vrea, în noua lege a Educației, un Program Național de încurajare a elevilor din gimnaziu și liceu să studieze științele exacte și ingineria / “România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani”, subliniază Alianța

Cele cinci universități care fac parte din Alianța Română a Universităților de Tehnologie (ARUT) atrag atenția într-un comunicat de presă că este o “lipsa cronică la nivel național de resurse…
Vezi articolul

EXCLUSIV Șefa ONAC: Compania Orange a câștigat licitația de tabletele școlare pentru 3 din cele 9 loturi. Termenul pentru depunerea contestațiilor este 8 septembrie. Pentru celelalte 6 loturi va fi reluată licitația

Câștigătoarea licitației pentru 3 loturi care au împreună 82.826 de tablete școlare este compania Orange, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).…
Vezi articolul