Arafat, despre o posibilă modificare a testării elevilor: Sunt țări unde fiecare copil își face singur testul sub supravegherea profesorului. Și asta e o soluție / Să fim siguri că testele și banii dați de statul român sunt folosiți corect și cu rezultat

8.130 de vizualizări
Foto: Petrom
Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit astăzi despre o posibilă modificare a procedurii de testare a elevilor, pentru depistarea cazurilor de Covid și prevenirea răspândirii virusului. “E posibil ca peste 2 săptămâni să se discute concret, după ce avem date din teren: câți copii au fost descoperiți [cu noul Coronavirus, după aplicarea testelor date de școală – N.Red.], dacă se fac corect la domiciliu sau nu, dacă trebuie făcute la domiciliu sau nu, ca să fim siguri că testele și banii dați de statul român sunt folosiți corect și cu rezultat”, a declarat Arafat.

Anunțul cu privire la analizarea modului în care sunt testați elevii a fost făcut la briefingul de presă la care secretarul de stat a spus și că elevii nu vor primi totuși niciun test săptămâna viitoare, pentru că licitația de cumpărare a testelor a fost contestată de o firmă participantă.

Arafat a declarat după ședința de guvern de astăzi, 5 ianuarie 2022, că experții epidemiologi vor realiza o analiză cu privire la rezultatele aplicării testării elevilor și că “orice analiză poate să însemne ajustare, schimbare de mod de aplicare sau să spui că nu mai trebuie să le fac [testele aplicate elevilor – N.Red.]”. “Această analiză se face de către experți, mai ales epidemiologi. La acest moment nu s-a discutat când se va începe. E posibil ca peste 2 săptămâni să se discute concret, după ce avem date din teren: câți copii au fost descoperiți [cu noul Coronavirus, după aplicarea testelor date de școală – N.Red.], dacă se fac corect la domiciliu sau nu, dacă trebuie făcute la domiciliu sau nu, ca să fim siguri că testele și banii dați de statul român sunt folosiți corect și cu rezultat. Asta e ce trebuie făcut”, a continuat secretarul de stat.

Oficialul a precizat că asta “înseamnă că trebuie să ai date, perioada în care s-au aplicat, să vezi rezultatele și ce fac alte țări. Noi, când am început să le implementăm, se făceau și în alte țări. Sunt țări unde se face acasă cu filmarea de către părinte, sunt alte țări unde se face la clasă, dar fiecare copil își face singur testul sub supravegherea profesorului. Și asta e o soluție. Noi trebuie să vedem dacă s-au depistat un număr semnificativ, dacă au avut impact de sănătate publică sau nu. Cu siguranță se va veni cu anumite concluzii. Nu poți să iei o decizie pe o aplicare de 2-3 săptămâni. Nu am zis că nu sunt informații, concluziile încă nu sunt trase”.

Citește și:
Elevii nu vor fi testați anti-Covid-19 nici săptămâna viitoare. Raed Arafat: Din păcate, achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată de către una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe
VIDEO Ministrul Sănătății, după ședința de Guvern: Mă preocupă în mod special menținerea școlilor deschise. Accesul copiilor la procesul de învățământ este esențial

7 comments
 1. Bla bla bla. Teste fără relevanță, nu iese nimic.
  Zi mai bine ca nu mai sunt teste, aruncați la minciuni pe bandă rulantă.

 2. Am raspuns azi dimineata, vad ca nu s-a publicat , sper ca se va publica acest raspuns.
  Pe scurt: sunt vaccinata cu 3 doze (martie , martie , octombrie 2021). In scoala noastra cca 80% dintre profesori si cca 25% dintre elevi sunt vaccinati.
  Este doar un exemplu “concret” despre situatia unei scoli. Nu este decat un exemplu, poate alte scoli au fost scutite de contaminarea profesorilor, poate altele s-au confruntat cu situatii si mai rele.

 3. Drept graieste Arafat,
  Analogia cu centralele nucleare… ce facem daca se imbolnavesc profesorii ? Ce scoli deschise vom avea ? Va dau un simplu exemplu. Pe la mijlocul lui octombrie (inainte de infama vacanta) in scoala noastra ( cu cca 40 clase, peste 50 de persoane – personal didactic ) cel mai rau a fost cand am avut 4 clase in online si 8 profesori contaminati cu covid, in concediu evident, totul in acelasi timp. Balamuc a fost de cand a inceput scoala – pe rand cateva clase intrau in online, aveam colegi “raniti” de covid, ne bateam pe calculatoare la scoala ca sa tinem orele ba in clasa , ba online. Basca ne chinuiam sa acoperim cum puteam absenta colegilor bolnavi. Iar cei contaminati erau majoritar vaccinati. Unde credeti ca s-au contaminat ? Evident, 99% sigur la scoala, si au servit o portie de covid si celorlalti din familiile lor.
  Si era doar “delta”, nu super-contagiosul omicron. La asta s-a gandit cineva acolo sus ? Putin le pasa de noi. Suntem usor de inlocuit… carne de tun.
  Sa supraveghem elevii care-si fac testul la scoala ? Ha ? Ne dati costum de protectie pentru momentul cand se apunca 30 de elevi intr-o sala micuta sa scuipe “FARA MASCA” ? E suficient , cred eu, ca ne luptam sa-si tina masca pe figura in timpul orelor (unora putin le pasa de masca, refuza sa o poarte si nu am nici o parghie sa-i conving , iar sa sun la politie sa vina sa-i amendeze mi se pare penibil. Cititi statutul elevului sau cum s-o mai numi si intelegeti ce vrea sa spun)
  Regula cu “vaccinarea a 60% din personalul scolii ” e o aberatie ! Noi profesorii suntem VICTIMELE, intram zilnic in 3-6 clase cu cca 25 elevi fiecare unde stam 50 de minute ! Care e logica elementara a unei astfel de reguli ? Eu una nu cred ca-s proasta , dar nu pricep alt motiv decat insistenta pentru vaccinarea profesorilor. Nu are nici o relevanta (si in nici o “tara civilizata” nu exista nimic asemanator – inventam noi )

  1. Ai scris atata ca sa ne bazai pe noi la cap ca esti antivaccinista si se mentin scolile deschise ca sa, vezi Doamne cineva sa te vaccineze pe tine. Esti antiwaxxer si nu mai stii cum sa ne-o spui. Lame!

   1. Gresesti Emilìa, sunt vaccinata complet, inclusiv doza a 3-a.
    In scoala noastra cca 80 % dintre profesori sunt vaccinati, iar printre elevii nostri cca 25 % sunt si ei vaccinati. Vaccinul nu te ajuta sa nu te imbolnavesti , te ajuta doar ca sa nu faci forme grave , draga mea. Stiam asta de cand m-am vaccinat in martie 2021. Nu ascult doar programele cu stirile din RO.
    Ce am scris acolo e “realitatea din teren”, este un caz, si nu inseamna ca prin toate scolile este sau a fost asa.

   2. E surplus de vaxxeri antiprofesori, dar nu se mai gasesc testele gratuite pentru elevi ca sa fie trimise in scoli.

    Oare de ce?

   3. De ce nu apar comentariile? Am scris 3 in 2 zile, care nu s-au publicat. Care sunt problemele ?
    Pe scurt eu- vaccinata de 3 ori, profesorii din scoala vaccinati cca 80%, elevi cca 25%.
    E un exemplu din multimea de scoli din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Site-ul G4Media, ținta unui atac informatic de proporții. Au fost vizate o secțiune din site și articolul care dezvăluie că Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat

Site-ul G4Media este vizat încă de miercuri seară de un atac informatic de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service), potrivit companiei Presslabs, care furnizează serviciul de găzduire. Atacul a vizat o secțiune…
Vezi articolul

A doua săptămână de școală începe cu 305 școli în scenariul roșu, unde toți elevii fac cursuri online, anunță Ministerul Educației. Instituția nu prezintă, sistematic, scenariul în care sunt 91 de unități de învățământ

În total, 305 școli se află astăzi în scenariul roșu, ceea ce înseamnă predare exclusiv online, cu 7 unități de învățământ în minus față de vineri. De asemenea, în scenariul…
Vezi articolul