Au fost repartizate cele 1.200 de posturi de consilieri școlari, anunță Ministerul Educației. Cele mai multe sunt în Prahova, Giurgiu și Neamț, unde era 1 consilier la peste 3.000 de elevi

4.375 de vizualizări
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com
Ministerul Educației anunță repartizarea la nivel național a celor 1.200 de noi posturi de consilieri școlari aprobate în decembrie 2022. Cele mai multe posturi au fost repartizate în județele unde raportul era de 1 consilier la peste 3.000 de elevi, cum ar fi Prahova, Giurgiu sau Neamț. Posturile vor putea fi scoase la concurs pentru perioadă determinată chiar de la momentul repartizării, urmând să fie publicat anunț pentru ocuparea acestora, în cadrul concursului național pentru posturile didactice, potrivit unui comunicat de pe site-ul ministerului.

Ordinul prin care au fost redistribuite posturile a fost semnat de ministrul Educației, Ligia Deca.

Amintim că peste 800 de consilieri școlari au dispărut din statisticile oficiale în perioada iulie –  decembrie 2022, după cum a semnalat Edupedu.ro.

„Cele 1.200 de posturi au fost repartizate în toate cele 42 de județe, pentru acest demers fiind avute în vedere mai multe criterii obiective. În primul rând, s-au corectat decalajele istorice înregistrate între județe. În al doilea rând, s-a ținut cont de diferențele de densitate a populației școlare de la un județ la altul. Astfel, se vor înființa cabinete de consiliere școlară în unități de învățământ de dimensiune mică și medie, cele mai multe dintre acestea fiind localizate în mediul rural”, se precizează în comunicat..  

În urma repartizării, se ajunge la o medie națională de aproximativ un consilier la 800 de elevi

„Prin alocarea noilor posturi, se va ajunge la o medie națională de aproximativ un consilier la 800 de elevi și preșcolari. Situația din anumite județe va fi vizibil schimbată, deoarece raportul consilier/număr de elevi va fi îmbunătățit chiar și de 4 ori.

Cele mai multe posturi au fost repartizate în județele unde raportul era de 1 consilier la peste 3.000 de elevi, cum ar fi Prahova, Giurgiu sau Neamț.

În alte județe au fost repartizate mai puține posturi, întrucât s-a constatat că raportul mai sus menționat este mai mic: Hunedoara (raport de 1 consilier la peste 800) sau Bacău (raport 1 consilier la aproape 1.000 de elevi)”, potrivit comunicatului.

Posturile vor putea fi scoase la concurs pentru perioadă determinată 

„Această distribuire permite ca, mai departe, ISJ și CJRAE/CMBRAE să poată organiza concursuri pentru ocuparea celor 1.200 de posturi. Posturile vor putea fi scoase la concurs pentru perioadă determinată chiar de la momentul repartizării, urmând să fie publicat anunț pentru ocuparea acestora, în cadrul concursului național pentru posturile didactice.

În prezent, sunt încadrați 2.288 de consilieri în cabinete de asistență psihopedagogică, pentru un total de 2.751.233 elevi şi preşcolari din învățământul public de masă din țară”.

Potrivit Ministerului Educației majorarea numărului de consilieri școlari va contribui la atingerea mai multor obiective importante, precum:

  • creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la servicii de asistenţă psihopedagogică, orientare școlară și vocațională;
  • extinderea rețelei de cabinete școlare de asistență psihopedagogică;
  • extinderea activităților de prevenire a violenței școlare în cadrul campaniei „Nu sunteți singuri! Împreună oprim violența din școli”;
  • creșterea accesului la activități de informare, consiliere și sprijin pentru elevii în risc de excluziune școlară și pentru familiile acestora.

Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com| Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și
BREAKING Ligia Deca anunță 1200 de noi posturi de consilieri școlari – “creștere de 50%”, în condițiile unei scăderi accentuate a numărului de consilieri raportați în statisticile oficiale
Peste 800 de consilieri școlari au dispărut din sistem în 6 luni, conform datelor Ministerului Educației

2 comments
  1. Puteti va rog sa scrieti in articol ce conditii minime de pregatire tb sa indeplineasca cei care lucreaza ca consilieri scolari? Ar tb minim sa fie absolventi de facultate de psihologie si de master (pe educationala sau clinica)…doar cu licenta nu insemna nimic. De asemenea, ce sarcini au si cat de des ajung la fiecare clasa (recent, un adolescent din Bucuresti mi-a spus ca o singura data a trecut pe la ei consilierul in 2 ani si doar sa se prezinte). Consilierii ar tb sa poata face psihoeducatie ref depresie, anxietate, etc. astfel incat cine are ne voie sa ia legatura cu el/ea si sa fie trimis ulterior la un clinician, psihoterapeut, etc. O evaluare a nivelului de anxietate si depresie la elevii de liceu (exista scale) va arata ca exista probleme serioase…

  2. Nu o sa se schimbe nimic,violenta adică builingul o să fie la fel,singura modificare norme plătite degeaba,alți trântori -taietori de frunza la caini ,sau alții cu cumul de funcții pentru tăiat frunze la câini ,dar pentru două norme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Atlantic anunță un grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în colaborare cu SNSPA. Rectorul Remus Pricopie: România și partenerii săi sunt pregătiți să contracareze atacurile hibride și convenționale care ar destabiliza regiunea

Inițiativa de Securitate Transatlantică a Consiliului Atlantic din Centrul Scowcroft pentru Strategie și Securitate anunță formarea unui grup operativ axat pe securitatea Mării Negre, în parteneriat cu Universitatea Națională de…
Vezi articolul

DOCUMENT Înscrierea la școală și la grădiniță a copiilor neînsoțiți din Ucraina. Cererile se depun sau se trimit la inspectoratul școlar de către reprezentantul autorității competente

Copiii neînsoțiți care vin din Ucraina pot fi înscriși la școlile și grădinițele din România ca audienți de către reprezentantul autorității competente/coordonatorul Grupului operativ pentru minorii neînsoțiți, potrivit ordinului pentru…
Vezi articolul