Profesorii care predau discipline de examen sunt obligați să participe la evaluarea lucrărilor din cadrul simulărilor naționale ale examenelor, după cum se arată într-o înștiințare a unui inspectorat școlar. „În situația în care există profesori care refuză participarea, directorul unității de învățământ va trimite către ISJ o notă explicativă la care va atașa declarațiile/ notele/ informările respectivilor colegi pentru a menționa clar care sunt motivele pentru neparticipare”, se arată în informare.
Potrivit procedurii oficiale, până la data de 10 martie, școlile care sunt centre de examen au avut de transmis comisiei județene listele cu profesorii evaluatori.
Conform informării trimise în școli, în etapa de evaluare nu există termenul de “incompatibilitate”: „Procedura Ministerului Educației și Cercetării de evaluare prin intermediul platformei care distribuie aleatoriu lucrările elimină conceptul de “incompatibilitate”.”
Redăm informarea primită de către școli:
„Bună ziua! Stimați colegi, ca urmare a precizărilor Ministerului Educației și Cercetării și a celor din cadrul Consiliului inspectorilor de astăzi, 10 martie 2025, vă informăm despre obligativitatea participării la etapa de evaluare a lucrărilor din cadrul simulărilor naționale ale examenelor a tuturor cadrelor didactice care predau discipline de examen la clasele a VIII-a, respectiv a XII-a/a XIII-a.
În situația în care există profesori care refuză participarea, directorul unității de învățământ va trimite către ISJ o Notă explicativă la care va atașa declarațiile/ notele/ informările respectivilor colegi pentru a menționa clar care sunt motivele pentru neparticipare.
De precizat este că în etapa de evaluare nu există termenul de “incompatibilitate”. Procedura Ministerului Educației și Cercetării de evaluare prin intermediul platformei care distribuie aleatoriu lucrările elimină conceptul de “incompatibilitate””, se arată într-o informare trimisă către școli.”
Inspectoratul Școlar Județean Buzău a anunțat că s-a luat decizia ca la simularea de la BAC 2025 să participe ca profesori evaluatori și cadrele didactice care predau la clasele a XII-a/ a XIII-a și au cel puțin definitivatul (chiar dacă au rude în examen și nu au cursuri de evaluator):
„În urma unui comunicat al Comisei Naționale de Bacalaureat, vă informăm că s-a luat decizia ca la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din martie 2025 să participe ca profesori evaluatori şi cadrele didactice care predau la clasele a XII-a/ a XIII-a și au minim definitivat (chiar dacă au rude în examen și nu au cursuri de evaluator (CNPEE).”
Informații de context
Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București, a declarat, într-o intervenție la TVR Info, că „se putea găsi o formulă de stimulare a profesorilor corectori” de la simulările examenelor naționale 2025. Acesta a spus că „abia aştept şi eu, din nou, 100-200 de lucrări pe care să le corectez în două, trei zile”.
Ministrul Educației și Cercetării a fost întrebat de ce nu sunt plătiți profesorii care participă la simulările examenelor naționale, iar răspunsul acestuia a fost că „simulările nu s-au plătit nici înainte”. Daniel David a spus, la prezentarea raportului săptămânal, „să nu uităm, încă o dată, că salariul pe care îl primim este un salariu pentru 8 ore pe zi. Nu se reduce doar la activitățile pe care le avem prin predare la clasă.”
Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că la simularea examenelor naționale „presiunea din partea părinților este aceeași”. „Dacă (profesorii – n.red) sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare?”, spune acesta.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, este de părere că „nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv”.
Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, le-a mulțumit, luni, 25 martie 2024, profesorilor care au evaluat lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională și BAC 2024: „Știm efortul și le mulțumesc profesorilor pentru el”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă și în contextul în care cadrele didactice care au corectat lucrările n-au fost remunerate pentru activitatea prestată.
Un profesor a avut de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bac 2024, inclusiv de acasă, a prevăzut procedura Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. În practică, numărul a ajuns și la 70-80 de lucrări, potrivit surselor Edupedu.ro.
Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
- 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
- 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
- 24 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
- 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
- 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
9 comments
să știți că pensia nu va fi mai mare cu nici 50 de bani daca corectati sau participati la examene sau da că faceti cursuri pt credite.Asa că,ganditiva bine.
Nu înțeleg nimic. Marii șefi din județe fac zel la adunat profesorii pt corectarea națională, dar la județ nu au nicio problemă cu faptul că în multe școli există un singur profesor la unele discipline, deci corectarea se face la o singura mână. De ce atunci, colegii care nu au proba de bac la disciplina lor (cele pt profil sau opus profilului), la județ nu au obligația de serviciu (ca tot 8 ore se lucrează) și la nivel național o au? Harababura și ipocrizie cât casa, zero argumente și abuzuri pe față. Asta e rolul Isj în teritoriu…
Sunt si licee care sunt centre si pentru EN si pentru BAC. Profesori asistenti, evaluatori pentru cele doua examene, aceeasi…neplatiti, cu program de 12 ore pe zi (diminieata examene, dupa amiaza ore)!
Serios? Ia uite că acum m-am sucit. Nu merg la nicio corectură. De ce? Pentru că nu sunt plătită, pentru că nu pot corecta on-line din cauza problemelor de vedere și nu mai sunt dispusă la niciun sacrificiu personal. Este timpul meu, viața mea. Și, nu în ultimul rând, nu există bază legală LEGITIMĂ în luarea acestor decizii. Nu mai merg la corectare de cca 7 ani (pe bani!). Ia să văd cum îmi luați boii de la bicicletă….
Și vi se pare corect ca un profesor de matematică să aibă același salariu ca un profesor care nu predă disciplină de examen? Munca depusă e aceeași? Acuși vine și evaluarea la clasa a6 a….alta muncă
Dacă nu mai există termenul de “incompatibilitate” atunci de ce mai cer declarația că nu au rude pànă la gradul IV în examen? Vor să facă profesorii fals în declarații. Instigă cumva la nerespectarea legii. Să dea scris că ai voie să corectezi chiar dacă ai rude. Sau le este frică pentru că încalcă legea.
În fișa postului meu nu apare că-s obligată să particip la examenele naționale, indiferent în ce capacitate. Iar eu nu vreau să mă duc. Știți de ce?
Au avut grijă aranjorii, directorii, inspectorii, politrucii, sforarii, să distrugă orice urmă de cinste în organizarea examenului. Te duci acolo de bună credință, ești tras de mânecă să ai grijă la băiatul sau fata lui X, că e important în partid și vrea și el o mână de ajutor. Dacă nu lași ”copilul” să copieze nestingherit de pe foile aduse de șeful comisiei, o să ai de tras și de pătimit. Dacă-l prinzi copiind și-l scoți din examen, te dă în judecată și câștigă pe vicii de procedură (procedura creată de minister, nu de mine), ca fata aceea acum doi ani, la bacalaureat.
Păi pentru cine și de ce să-mi distrug eu nervii? Să-și găsească alți fraieri. Participarea la examen NU e obligatorie, și am și alte treburi care-mi ocupă alea 8 ore cu care e obsedat ministrul.
Deci așa merge treabă, muncă “voluntară”, nu?! Se pare că se întoarce voluntariatul comunist, nu?!… Mi-e scârbă!…
Explicația este simplă: corectarea acestor lucrări necesita efectuarea unor ore de muncă suplimentare. Acestea se pot presta exclusiv cu acordul angajatului, deci daca nu dorește să presteze aceste ore suplimentare nu poate fi obligat.