Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București, a declarat, într-o intervenție la TVR Info, că „se putea găsi o formulă de stimulare a profesorilor corectori” de la simulările examenelor naționale 2025. Acesta a spus că „abia aştept şi eu, din nou, 100-200 de lucrări pe care să le corectez în două, trei zile”.
„Profesorii desigur că adoră să facă muncă patriotică pe ogorul online unde să se holbeze ore în şir la lucrări. Abia aştept şi eu, din nou, 100-200 de lucrări pe care să le corectez în două, trei zile, iar dacă le termin să mai primesc un bonus de 50-60. Dincolo de glumă, cred că se putea găsi o formulă de stimulare a profesorilor corectori”, a precizat Florin Tudose, profesor științe umaniste la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București.
Ministrul Educației și Cercetării a fost întrebat de ce nu sunt plătiți profesorii care participă la simulările examenelor naționale, iar răspunsul acestuia a fost că „simulările nu s-au plătit nici înainte”. Daniel David a spus, la prezentarea raportului săptămânal, „să nu uităm, încă o dată, că salariul pe care îl primim este un salariu pentru 8 ore pe zi. Nu se reduce doar la activitățile pe care le avem prin predare la clasă.”
Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că la simularea examenelor naționale „presiunea din partea părinților este aceeași”. „Dacă (profesorii – n.red) sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare?”, spune acesta.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, este de părere că „nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv”.
Informații de context
Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, le-a mulțumit, luni, 25 martie 2024, profesorilor care au evaluat lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională și BAC 2024: „Știm efortul și le mulțumesc profesorilor pentru el”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă și în contextul în care cadrele didactice care au corectat lucrările n-au fost remunerate pentru activitatea prestată.
Un profesor a avut de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bac 2024, inclusiv de acasă, a prevăzut procedura Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. În practică, numărul a ajuns și la 70-80 de lucrări, potrivit surselor Edupedu.ro.
„Ce efort ar fi făcut ministerul dacă aloca 2 euro pe lucrare, să spunem, și plătea și simulările? Erau 800.000, cel mult 1.000.000 euro”, a spus Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București, într-o intervenție la TVR Info.
În martie 2024, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări și timpul este scurt: „Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen”.
Aceasta a mai spus că Ministerul Educației „ar trebui să țină cont și de solicitările noastre, în numele colegilor noștri, de a se plăti participarea și la aceste simulări”. Liderul sindical a precizat că numărul mare de lucrări care trebuie să fie evaluate este o consecință a faptului că sunt puțini profesori corectori și „ajungem într-o situație oarecum de impas”.
Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
- 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
- 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
- 24 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
- 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
- 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
16 comments
DE CE NU INTELEGE NIMENI CĂ VACANȚELE NU SUNT PENTRU PROFESORI, CI PENTRU ELEVI?!!!
EU NU MAI SUPORT SA CITESC ACELEAȘI COMENTARII LEGATE DE VACANȚE!
DACA NU AVEAU ELEVII VACANȚE, TOT NEMULTUMITI ERAU PĂRINTII
SĂ NU UITAM CA NU NOI,PROFESORII URLĂM CĂ VREM VARA IN TENERIFE SI IARNA LA SKI ,CI DUMNEAVOASTRĂ, PARINTII!!
S-A GANDIT CINEVA CA NOI VENEAM LA MUNCĂ DACA NU ERAU ACESTE VACANȚE?
DAR COPIII SUNT CAPABILI DE UN ASEMENEA EFORT INTELECTUAL?
DACA SUNT VACANȚE,ÎNSEAMNĂ CĂ ACESTEA AU UN SCOP CARE NU ESTE IN NICIUN CAZ ACELA DE A SE RELAXA PROFESORUL!!!
Și uite de ce nu e calitate în învățământ, deși toți îl consideră prioritar (undeva sunt niște ghilimele, dacă nu le-ați observat). Pentru că dascălii au devenit dușmanii elevilor și nu cei care îi învață ceva. Da, stimați părinți, că domniile voastre ajungeți acasă și nu mai aveți răbdare nici să le ascultați poveștile, darămite să mai munciți cu ei. De ce mai există meditatori? Așa că doar profesorii cei blamați îi învață, ne place sau nu! Voŕ evalua simulările, pe gratis, cum evaluează și olimpiadele de atâta vreme, dar să nu îi acuzați că au anulat ora din particular. Tocmai ați câștigat timp cu propriii copii, ați rămas și cu banii în buzunar și nu mai huzurește proful pe salariile dvs.
Și înainte de a se introduce simulările obligatorii erau profesori care făceau simulări și la scris și la oral, tocmai pentru a-i obișnui pe elevi cu atmosfera de examen, a le demonstra cum se corectează după un barem.. Greu era să găsești săli, se făceau schimburi de ore cu colegii, dacă aveai noroc de un director deschis la minte sau se venea
după masa și nici nu se punea problema de a aștepta vreo plată.
Acum ministerul cere atâtea raportări, atâta hârțogărie încât profesorii își consumă mare parte din cele 8 ore pe zi scriind ce și cum ar trebui sa facă/au făcut, dacă ar fi fost lăsați să își facă meseria.
Desigur, dupa cele 8 ore x 5 zile muncite, sa le ceri sa faca ceva nestimulat…. cum se poate asa ceva?!
Pierd din timpul de meditatii (declarate si fiscalizate, desigur), iar ministerul nu le acorda macar 2 euro de lucrare.
Dom’ profesor! Lasa vaicarelile in cancelarie si hai la treaba, ca ai tineri de educat!
Succes!
e greu sa intelegi cum e sa muncesti efectiv 40 de ore pe saptamana cand toata viata ai stat din vacanta in vacanta si la locul de munca ai tot program ca la scoala, doar cateva ore pe zi.vrajeala cu formare si pregatire continua, si suport pentru activitatea didactictica de la 18 ore pontate pana la 40 de ore nepontate si necontrolate de nimeni e pentru meditatii neimpozitate. si lamentari pentru stres neuropsihic, mai rau ca pilotii de avioane, si stimulente pentru corectat la examene, ca depasesc cele 18 ore de munca in cele doar 34 de saptamani din 52 de munca. nu auzi unu ca nu mai suporta sa vada copii needucati, analfabeti, ca nu mai are loc afterschool sa faca ceva voluntar.. la cerut bani, timp liber, si fara nici un fel de control al rezultatelor. bravo
nu va mai plângeți atât…în concedi va place sa stați…meditato la greu…luați pielea de pe părinți…și la scoala nu va obositi sa lucrați….va e greu ca a venit dl ministru cu o propunere buna dar va e frica ca pierdeți posturile. rușineze…
Sărăcuții de ei ! De atâtea vacanțe, zile libere naționale și meditații în privat AU OBOSIT ȘI NU NICI BANI. AJUTAȚII!!!
Tara totdeauna a dus-o greu cu banii ptr educație. Când a dus-o mai bine, nu s -au dat la educație ci la pensii speciale.
Dar munca de acasa de ce nu o pune nimeni la socoteala? depasim lejer 10 ore pe zi, cu pregatit fise, compus si corectat teste, pregatit lectia, etc. Simularile acestea vin cand trebuie sa facem si ore, adica activitatea de acasa nu se exclude. Este extrem de solicitant, ganditi-va si la calitatea orelor care se desfasoara in acea perioada….eu personal sunt zombie dupa stat in scoala si pt asistenta si pt ore si pt corectura….dupa ore de ecran si ore de pregatit lectiile, raman cu dureri de cap, de ochi, greata si capacitate redusa de a face si orele cum trebuie….
Statul prelungit în fața ecranelor nu ne efecteaza vederea?
Statul prelungit în fața ecranelor in fata ecranelor nu ne efecteaza vederea?
nu
mai bine spus o formula de respect
Țara este în colaps financiar. Pricepeți că nu sunt bani și pentru aceste lucruri. Prea aveți pretenții pentru orice nimic. Cum a zis și Ministrul Învățământului că deja aveți salariul pentru 8 ore pe zi și cum a zis și dumnealui, este suficient.
Câtă corectitudine din partea… Morții… 🤣🤣🤣
E o onoare sa corectezi , deci veniți cu bani de-acasă!