Autoritățile publice locale să demareze rapid expertize pentru toate școlile, în vederea consolidării lor pe baza unui calendar asumat – Federația părinților, după ce Ministerul Educației a identificat doar 21 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, aflate în uz

254 de vizualizări
Iulian Cristache, Federația Părinților / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Autoritățile publice locale să demareze cu celeritate expertize pentru toate clădirile în care se desfășoară activități educaționale și să dispună măsurile necesare consolidării acestora” solicită Federația Națională a Părinților (FNAP), după ce Ministerul Educației a identificat doar 39 de clădiri ale unor unități de învățământ, încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 de clădiri sunt aflate în uz. Printr-un comunicat transmis miercuri dimineață, organizația cere, totodată, autorităților centrale să prioritizeze acțiunile în cazul clădirilor aparținând școlilor și grădinițelor.

Potrivit Federației, datele înscrise în SIIIR, invocate de minister, “nu reflectă, întotdeauna realitatea. Pentru ca datele să fie complete, este necesar ca respectivele clădiri să fi trecut anterior printr-un proces de expertizare tehnică, realizat de specialiști în domeniu pentru a putea fi încadrate într-una dintre categoriile de risc seismic.”

Măsurile propuse de FNAP:

  • alocarea resurselor financiare necesare pentru expertizarea tehnică a tuturor clădirilor în care funcționează unități de învățământ și pentru consolidarea și renovarea acestora, în baza unui calendar asumat de autorități,
  • identificarea unor soluții pentru relocarea unităților de învățământ care funcționează în clădiri încadrate în risc seismic I, astfel încât procesul educațional să nu fie afectat sau să nu fie necesară trecerea în online a elevilor.

Amintim că Ministerul Educației a publicat lista celor 21 de școli aflate în risc seismic I, în urma ședinței comitetului interministerial de marți, de la Palatul Victoria. Potrivit ministerului, “39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 clădiri au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații”.

  • Guvernul a anunțat marți că sunt doar “21 de școli cu risc seismic I în toată România, anunță Guvernul, care spunea săptămâna trecută că sunt 118 clădiri”. Justificarea fiind că unele au urmat programe de consolidare, iar altele sunt, în prezent, în conservare, nefiind folosite. – detalii aici

Comunicatul Federației Părinților:

Citește și:
BREAKING Lista școlilor cu risc seismic I din România, publicată de Ministerul Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lixandru, Ministerul Educației: Pregătirea pe care o oferă liceul pedagogic, prin cei 4 ani de practică pedagogică, nu este egalată de cei 3 ani de facultate / Nu este normal să îngrădesc dreptul la un post titularizabil pentru faptul că nu ai un parcurs educațional conform unor „tendințe europene”

Opoziție pe desființarea specializărilor de învățător-educator de la liceele pedagogice a secretarului de stat Florian Lixandru (PSD). Acesta a declarat la TVR Info că „pregătirea pe care o oferă liceul…
Vezi articolul

Andronescu despre propunerea de tăiere peste noapte a 30.000 de locuri la liceu: Nu am acum cifrele în faţă ca să vă spun, sunt două locuri mai sus sau două locuri într-o parte sau 10 locuri în partea cealaltă

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, reacţionează după ce Edupedu.ro a scris că aproximativ 30 de mii de locuri din licee au dispărut în proiectul de HG privind cifra de şcolarizare…
Vezi articolul

Persoanele care vor să ocupe locuri de muncă, dar nu au finalizat școala primară, gimnaziul sau liceul, pot opta pentru programul gratuit „A doua Șansă” ca să-și finalizeze studiile – Ministerul Educației

Ministerul Educației va asigura, prin programul „A doua șansă”, locuri pentru persoanele care sunt apte de muncă, dar nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate, oriunde există această nevoie, a…
Vezi articolul