„Azil științific” pentru cercetători americani. Se extinde sprijinul oferit de universități europene pentru reprezentanții mediului academic din SUA afectați de politicile și tăierile de buget impuse de Administrația Trump

189 de vizualizări
Foto: © Auremar | Dreamstime.com
Mai multe universități europene au început să anunțe diverse programe prin care oferă sprijin reprezentanților mediului academic american afectat de tăierile de de buget, de atitudinea ideologică și de politicile Administrației Donald Trump, relatează The Guardian. Publicația oferă atât exemplul instituțiilor din Franța – care a anunțat asemenea inițiative de la începutul lunii martie – cât și din alte țări de pe vechiul continent, universități care simt „datoria” de a veni în ajutorul mediului universitar și de cercetare american. 

The Guardian oferă, între altele, exemplul Universității Vrije din Bruxelles (VUB), unde anunțurile de locuri de muncă folosesc termeni precum „cenzură”, „interferență politică” și promisiunea libertății academice. Rectorul  VUB, Jan Danckaert, spune, citat de publicație, că „considerăm că este datoria noastră să venim în ajutorul colegilor noștri americani”, lucru materializat până acum prin deschiderea a 12 poziții de studii postdoctorale pentru cercetători internaționali, în special americani.

  • Același rector este citat spunând că „universitățile americane și cercetătorii lor sunt cele mai mari victime ale acestei interferențe politice și ideologice”, care duce la dispariția, „motivată ideologic”, a milioane de dolari din fondurile destinate cercetării.

The Guardian oferă și exemplul Institutului Pasteur din Paris – caz semnalat pe larg aici – unde directoarea Yasmine Belkaid și-a manifestat interesul să recruteze specialiști din SUA pentru domenii largi de cercetare, de la boli infecțioase la originea bolilor. 

Publicația prezintă și inițiativa universității franceze Aix-Marseille – de a stabili un program de atragere a peste 20 de cercetători din SUA. Potrivit sursei citate, în primele două săptămâni de la lansarea acestui program, el a atras circa 100 de cereri de înscriere, inclusiv din partea unor cercetători din yale, NASA sau Stanford, iar universitatea continuă să primească în jur de 10 astfel de cereri pe zi. 

Iar un alt exemplu este cel al Olandei, unde autoritățile pregătesc un fond pentru atragerea cercetătorilor de peste Ocean, iar ministrul Educației, Eppo Bruins, a arătat într-o scrisoare adresată Parlamentului că „în prezent există o cerere foarte mare pentru talente științifice internaționale de top. În același timp, climatul geopolitic se schimbă, ceea ce crește mobilitatea internațională a oamenilor de știință (…) Doresc ca Olanda să rămână în avangarda acestor eforturi” de atragere a talentelor internaționale.” 

Foto: © Auremar | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transportul gratuit al elevilor către şcoli este imposibil de asigurat de companiile de transport rutier, anunță operatorii din domeniu. Consiliul Județean Prahova susține că nu s-au alocat bani de la bugetul de stat pentru decontarea biletelor

Transportul gratuit al elevilor către şcoli este imposibil de asigurat de companiile de transport rutier, din cauza mai multor neclarităţi din prevederile legislative emise de Guvern, în urma cărora operatorii…
Vezi articolul

Aritmetica ministrului Ligia Deca, în cazul toaletelor din curtea școlilor. Anul trecut erau 180 de școli cu latrină, anul acesta mai sunt 189, după ce în ultimul an pentru 62 de școli au fost construite WC-uri în interior. Explicația: „Școlile mai fuzionează sau se mai despart în funcție de nevoile locale”

Din 180 de școli cu toalete în curte cât erau în 2022 la începutul anului școlar, pentru 62 de școli s-au făcut lucrări ca să rămână fără latrină și au…
Vezi articolul