BAC 2024 Competențe digitale. Sfaturi de la profesorul Petru Opriță: Salvați tot ce lucrați în folderul special creat pentru această probă / Abordați la început subiectele pe care le puteți rezolva facil

14.850 de vizualizări
Petru Opriță / Foto: captură BZI/ Pixabay.com / Colaj Edupedu.ro
Candidații la examenul de Bacalaureat 2024 pot avea în vedere mai multe aspecte legate de lucrul cu fișierele și folderele de la proba de competențe digitale, pentru a fi siguri că sunt punctați corespunzător de profesorii evaluatori. Unul din lucrurile de care să țină cont este să salveze ce lucrează doar în dosarul (folderul) destinat probei de competențe, care începe miercuri 19 iunie.

În plus, elevii ar trebui să aibă în vedere că este necesar să respecte cu atenție cerințele și să nu adauge fișiere sau foldere în plus. Înainte de începerea probei, este recomandat să verifice funcționalitatea aplicațiilor, iar când începe timpul de lucru pot avea în vedere să abordeze mai întâi subiectele pe care le pot rezolva cu ușurință.

Sfaturile vin de la profesorul Petru Oprița de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, care este și vicepreședinte al Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI). Edupedu.ro a discutat cu acesta pentru a veni în sprijinul cititorilor Edupedu.ro, parte dintre ei absolvenți de liceu care se pregătesc pentru primele probe de Bacalaureat 2024 – sesiunea de vară.

Opriță este implicat și în coordonarea și pregătirea lotului de juniori olimpici la informatică. De exemplu, în august anul trecut, a însoțit lotul elevilor în calitate de Team Leader la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI), unde România a obținut Locul I cu patru medalii și un premiu absolut.

Când sunt probele de competențe digitale. Conform calendarului de Bacalaureat 2024, evaluarea competențelor digitale (proba D) are loc pe 19 – 21 iunie 2024.

Citește și:

Redăm mai jos indicațiile profesorului:
 • „Citiți cu mare atenție subiectele și citiți-le integral. De foarte multe ori se greșește pentru că nu se citește integral cerința, mai ales la fișa A. De exemplu, s-a cerut primul an în care s-au acordat premiile Oscar (1929) iar majoritatea au dat ca răspuns primul an în care premiile Oscar au fost televizate (1953).
 • Respectați cu atenție cerințele, nu adăugați fișiere sau foldere ce nu sunt necesare.
 • Abordați la început subiectele a căror rezolvare vă este facilă. Abia după ce rezolvați ce știți foarte bine începeți să vă gândiți la subiectele mai dificile. Dacă veți începe cu subiectele dificile, puteți obosi sau pierde mult timp și veți intra în panică.
 • Aveți în vedere sfaturile oferite de către profesorul vostru, el vă cunoaște cel mai bine.
 • Înainte de începerea probei verificați funcționalitatea aplicațiilor.
 • Nu uitați că pentru rezolvarea cerințelor de pe fișa A aveți la dispoziție 15 minute și acces la Internet (necesar pentru rezolvare). În general aveți de căutat anumite informații, de salvat o pagină web și de copiat imagini, linkuri etc.
 • După aceste 15 minute veți primi fișa B și nu veți mai avea acces la Internet. Cerințele practice de pe fișa B se referă la prelucrarea unor fișiere din folderul de lucru. Cerințele teoretice se scriu pe foaia de examen și se referă, în general, la informații legate de arhitectura sistemelor de calcul, sisteme de operare, rețele de calculatoare etc.
 • Salvați tot ce lucrați în folderul special creat pentru această probă! Este singurul pe care-l primește comisia. Orice veți salva în altă parte nu va ajunge la evaluatori!
 • Ideal ar fi ca materia să fie parcursă integral și recapitulată cu câteva zile înaintea probei. Dacă nu reușiți, nu intrați în panică, încercați să valorificați cât mai mult cunoștințele acumulate.
 • Trebuie să fiți odihniți în ziua examenului. Dormiți bine, mâncați ca de obicei.
 • Nu uitați actul de identitate, un pix și eventual o sticlă cu apă”.

„Multă baftă!”, le transmite profesorul candidaților.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

 • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale


6 comments
 1. ce relevanta au competentele? nu cred sa fie nici un angajator care sa intrebe de diploma de competente. de ce la noi se pierde tot mai mult timp, se cheltuie tot mai multi bani cu lucruri fara valoare?de ce nu se echivaleaza notele ca in pandemie?

  1. pe aceste ” competente” o sa se grefeze ca sa zic așa , competențele de utilizare a chatgpt ului. 😅
   deci ele trebuie păstrate . Microsoft deja și a pornit lobistii prin ministere , sa bage utilizarea chatbotilor obligatorie. sa vezi atunci loaze. când orice răspuns e la un click distanta , o sa ne dorim sa nu ne fi născut ..

  2. Sau cei care suntem de la 40+ si nici nu am prins informatica deloc. Ne-a fugarit cineva din diverse meserii sau profesii importante pentru ca nu aveam competente? Prin studiu individual stim mai multe decat cei tineri cu competente. Bag mana in foc ca un absolvent de liceu altul decat indormatica habar nu are sa faca tabele, sa insereze, sa schimbe formate, culori…

   1. Nu va suparati dar traiti in alta lume! Aceste lucruri se invata astazi In clasele V-VIII. Deci e logic sa le stie toti elevii.

    1. O fi logic – în teorie – dar în practică nu e adevărat.

     Și nu e de vină școala. La școală în V-VIII fac ALGORITMI și mini-progrămele, dar ei nu au bazele matematice și logice ca să priceapă ce fac. Cei care au construit programa s-au gândit că nu e nevoie să se insiste pe TIC pentru că acolo sunt lucruri pe care copiii le învață de mici, acasă, pe propriile instrumente.

     Dar nu este așa – rar mai auzi pe câte unul că are laptop/PC, și întotdeauna pentru jocuri. Majoritatea covârșitoare au doar smartphone, iar cele necesare TIC nu apar în Android OS, dacă nu știai să le folosești deja.

     Avem analfabeți în tehnologie pe care ministerul îi crede ”nativi IT”, ce-o mai fi și aia. Și nimeni n-are timp să-i aducă la zi, pentru că programa n-o permite, iar puținul ce se face la școală NU este folosit acasă… n-au pe ce să exerseze.

     Dar asta e pe lângă subiect. Competențele lui Funeriu sunt vax albina, cum spunea cineva mai sus, e suficient să vină la ele ca să fie promovați. Chiar și cu punctaj zero. Bani și timp consumați degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Numărul elevilor cu burse sociale a scăzut cu aproape 7 mii la finalul anului școlar 2022-2023, comparativ cu începutul anului. Dintre aceștia, peste 5 mii sunt doar în Capitală / Situația burselor școlare pe fiecare județ

Numărul elevilor care au luat burse sociale la finalul anului școlar 2022-2023 a scăzut cu aproape 7 mii, comparativ cu situația acestora de la începutul anului școlar, potrivit unor date…
Vezi articolul

Elevii repetenți la liceu, premiați de Ministerul Educației cu bursă de 300 de lei pe lună, dacă aleg să se înscrie la școlile profesionale, inclusiv duale – prevederea apare în noua metodologie / Secretarul de stat Florian Lixandru: Logica acestei prevederi este de a-i stimula să aleagă și învățământul profesional

Elevii care au rămas repetenți și aleg să continue studiile în învățământul profesional, inclusiv dual în anii școlari 2023—2024 și 2024—2025, beneficiază de bursă tehnologică, potrivit metodologiei-cadru, publicate în Monitorul…
Vezi articolul