Bacalaureat 2025. Subiectele la Filosofie primite de absolvenții din liceele franceze din America de Nord: să comenteze un citat din Sartre sau dacă o operă de artă trebuie să facă plăcere mereu / Probele încep în Franța pe 16 iunie

986 de vizualizări
Foto: captură manual Philosophie Tle, voie générale, éd 2020/ mesmanuels.fr – acces liber
Elevii din clasele terminale de liceu francez din rețeaua internațională au început deja probele de Bacalaureat 2025. În liceele din SUA, Canada ori Mexic, liceenii au primit la proba scrisă de Filosofie trei subiecte din care au putut alege: două întrebări de reflecție și un text filosofic de comentat semnat de Jean-Paul Sartre, potrivit documentului publicat de mai multe site-uri specializate în educație din Franța, precum L’Étudiant, NousVousIls și Studyrama.

Chiar dacă nu sunt identice cu cele care vor fi date în Franța continentală, aceste subiecte permit elevilor din Hexagon să se antreneze în condiții reale înainte de examenul oficial din 16 iunie.

Elevii au avut de ales între următoarele trei subiecte:

  • Subiectul 1: „Une œuvre d’art doit-elle toujours plaire ?” – O operă de artă trebuie să placă întotdeauna?
  • Subiectul 2: „Suffit-il de faire son devoir pour être juste ?” – Este suficient să-ți faci datoria pentru a fi just?
  • Subiectul 3: explicarea unui text din „L’Être et le Néant” (1943) de Jean-Paul Sartre, care abordează relația dintre proiectele noastre personale și semnificația pe care o atribuim trecutului: „Moi seul en effet peux décider à chaque moment de la portée du passé (…) Qui peut décider de la valeur d’enseignement d’un voyage, de la sincérité d’un serment d’amour, de la pureté d’une intention passée, etc. ? C’est moi, toujours moi, selon les fins par lesquelles je les éclaire”.

În Franța, proba de Filosofie, prima din cadrul examenului, este programată pentru data de marți, 16 iunie 2025, potrivit calendarului ministerului Educației de la Paris și este susținută de toți elevii din filiera generală și tehnologică, indiferent de specializare, fiind o tradiție a sistemului educațional francez.

Examenul de bacalaureat francez cuprinde mai multe etape, iar elevii susțin:

  • două probe de specialitate, în funcție de disciplinele alese să fie studiate în clasa a XI-a (première) și continuate în clasa a XII-a (terminale);
  • proba de Filosofie, obligatorie pentru toți;
  • și o probă orală finală – „Grand Oral” – ce evaluează capacitatea elevului de a susține și argumenta un demers personal legat de parcursul său educațional.

Edupedu.ro a explicat în 2022 cum arată orarul unui elev de liceu din Franța și structura bacalaureatului, reformat de cinci ani deja: sunt minimum 28 de ore și maximum 47, pe săptămână, cu tot cu masa de prânz.

Structura sistemului de Educație din Franța, pe scurt

După 3 ani de grădiniță (école maternelle), în Franța, un copil de 6 ani intră la clasa pregătitoare (CP – Cours Préparatoire). După aceasta, urmează 4 ani de școală primară (CE1, CE2, CM1, CM2 – Cours Elémentaire 1 și 2, Cours Moyen 1 și 2).

Urmează gimnaziul și liceul, 7 ani de studiu numerotați descrescător. La 11 ani, elevul intră în gimnaziu (Collège) în echivalentul clasei a V-a de la noi (sixième – 6e), în școala generală. Apoi parcurge clasa a VI-a (cinquième), a VII-a (quatrième) și a VIII-a (troisième), care se termină cu o serie de examene naționale pentru a intra la liceu – Le diplôme national du brevet.

La liceu, pe care îl termină de regulă la 18 ani, sunt trei clase care continuă numărătoarea descrescătoare începută la gimnaziu: La Seconde („a doua”), La Première („prima”) și La Terminale („anul final”) la sfârșitul căreia susțin examenul de Bacalaureat. În total – 12 ani de studiu – potrivit platformei europene „Eurydice de monitorizare a sistemelor și politicilor din educația țărilor din Europa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2023 – sesiunea specială. Elevii susțin joi, 18 mai, proba scrisă la Limba română. Candidații vor avea asupra lor doar cartea de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă de culoare albastră

Elevii care s-au înscris la sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023 susțin joi, 18 mai, proba scrisă la Limba și literatura română, potrivit calendarului oficial. Ieri a avut loc…
Vezi articolul

Bacalaureat 2022. Sfaturi pentru proba scrisă la Limba și literatura română de la profesoara Genoveva Cerchez: Dacă îți dă poezie la bac, nu uita! Poezia e făcută pentru toți oamenii, nu numai pentru scriitori și olimpici la română

“Dacă îți dă poezie la bac, nu uita! Poezia e făcută pentru toți oamenii, nu numai pentru scriitori și olimpici la română. Dacă o să memorezi și o să scrii…
Vezi articolul