Bani doar pentru aur, de la Ministerul Educației. Instituția nu mai finanțează participarea elevilor români la Olimpiada Europeană de Dezbateri pentru Școli, după ce anul trecut echipa României a ajuns „doar” în semifinală – surse

6.267 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii români care au participat la „European Schools Debate Championship” au mers în Cehia cu banii proprii. Ministerul Educației nu a mai inclus competiția în calendarul olimpiadelor internaționale 2024 și nu a mai finanțat-o; motivul este că „nu s-au înregistrat rezultate notabile” la ediția trecută, potrivit surselor Edupedu.ro, deși elevii au ajuns în până în semifinală.

Cazul neincluderii [editare ulterioară] European Schools Debate Championship în calendarul competițiilor internaționale la care participă elevii români în anul 2024 a fost semnalat de Euronews România.

Anul școlar trecut, această competiție, la care participă de regulă elevi din statele europene, care trec de competiția națională de dezbateri din țara lor, a fost inclusă în calendarul 2023, la poziția 4 – competiții la nivel internațional finanțate de ME, adică pentru care deplasarea și alte cheltuieli erau asigurate de instituție:

De asemenea, pentru competiție, anul școlar trecut, elevii români au putut primi bursă de excelență tip I, în funcție de locul pe care s-au clasat. În 2024, nemaifiind în calendar, competiția nu a mai fost finanțată de Ministerul Educației și nu se vor mai putea acorda burse, nefiind recunoscută de instituție, deși elevii au participat la aceasta cu ajutorul sponsorilor pe 15-17 februarie și sunt vicecampioni, potrivit informațiilor Edupedu.ro.

  • Rezultatele elevilor români la aceste competiții există, însă. De exemplu, competiția Prague Debate Spring din iulie va fi selecția pentru WDSC 2024, World Schools Debate Championship, care de asemenea nu apare în calendar. În 2019, de exemplu, echipa elevilor români s-a plasat printre primele 8 în lume la Prague Debate Spring, scrie Suceavaonline.ro.
  • „Anul trecut, Team Romania a obținut cea mai bună performanță din 19 ani de participare la WSDC: calificarea până în sferturile de finală și locul 1 la categoria English as Foreign Language”, anunța ARDOR înainte de participarea din anul 2022 la Campionatul mondial.

Echipa a fost coordonată de Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR. Mai mulți profesori, de regulă membri ai organizației, sunt implicați în olimpiada națională de dezbateri „Tinerii dezbat”, forma de preselecție a elevilor pentru echipa țării care merge la alte competiții europene sau internaționale.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației nu mai finanțează competiția pentru că anul trecut „nu s-au înregistrat rezultate notabile”. Asta deși elevii au ajuns până în semifinală, au transmis [editare ulterioară] atunci elevii. Ministerul Educației finanțează astfel doar competițiile care aduc aurul pentru România.

Elevii deja se pregătesc pentru olimpiadă [editare ulterioară], au declarat câțiva pentru Euronews, dezamăgiți de faptul că nu vor mai primi bani pentru deplasare, vrând să participe la competiția din Cehia. Matei, elev la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, a declarat pentru sursa citată că ”anul trecut au finanțat, ne-au dus și la Praga, ne-au dus și în Vietnam la Campionatul Mondial. Anul acesta, din păcate nu avem colaborarea cu ministerul, nu s-a putut stabili”.

Silviu Bertoni, director adjunct al Colegiului Național „Elena Cuza” Craiova, afirmă că nu știe „cum s-a ajuns la această problemă. Eu cred că totuși este o scăpare din partea lor”.

Probleme la olimpiadele de dezbateri în 2023. Competiția pentru gimnaziu a fost anulată, dar ar urma să se țină în premieră acum

Anul școlar trecut, Olimpiada Națională de Dezbateri pentru elevii de liceu „Tinerii dezbat” a fost modificată succesiv. Etapa națională a acesteia a fost decalată cu aproape 2 luni, iar din 10 zile cât se ține naționala, 8 zile au fost în perioada anului școlar curent, început la 1 septembrie 2023. Competiția mai fusese sub semnul incertitudinii la fazele județene, când profesorii nu știau dacă acestea se mai organizează și când.

Tot anul trecut, Olimpiada Națională de Dezbateri pentru elevii de gimnaziu, competiția „mai mică” de dezbateri din școlile din România, așa cum este cunoscută, nu s-a mai susținut, confirma secretarul de stat din Ministerul Educației Florin Lixandru pentru Edupedu.ro pe 15 mai. Mai mulți profesori semnalaseră redacției că nu au primit până atunci precizări despre desfășurarea acestei competiții programate în luna mai, o noutate pe calendarul de olimpiade. Detalii aici.

  • Potrivit surselor Edupedu.ro, renunțarea la olimpiada de dezbateri pentru gimnaziu în 2023 ar fi venit din lipsă de resurse umane în Ministerul Educației (ME) care să coordoneze ambele competiții de dezbateri în aceeași perioadă de timp. Acestea două ar fi rămas, de anul trecut, în responsabilitatea altor persoane decât echipa din instituție care s-a ocupat de olimpiada de liceu în ultimii circa 10 ani, echipă din care s-ar fi retras anul trecut inspectorul coordonator, mai arată sursele.

Conform calendarului olimpiadelor școlare 2024, Olimpiada Națională de Dezbateri pentru Juniori (VII-VIII) ar urma să aibă în lunile martie-aprilie 2024 etapele județene, iar etapa națională, cu dată deocamdată nefixată în luna mai, se va organiza la Oradea.


2 comments
  1. Foarte bine! Atata doar ca nu cred ca motivul nefinantarii este acea semifinala, ci imixtiunea unui ONG care face jocurile in deybateri, dispretul fata de profesori si elevi si intretinerea unei afaceri extrem de profitabile.Sunt promovati cu orice pret elevii cu bani care justifica activitatea unor politruci in detrimentul unor valori si asta e exact ce nu ar trebui sa finanteze un Minister al Educatiei.

    1. Acest ONG face mai multe decat a facut vreodata Ministerul Educatiei, organizeaza competitii locale, regionale, nationale, ofera bursa sociala, instructaj pentru profesori si un cadru sigur in care sa fie practicate dezbaterile. La competitii ardor nu ai voie sa te droghezi sau sa bei, la olimpiada ministerului “tinerii dezbat”, pana si profesorii se imbata cu copii, pe langa ca joaca pe un format aleatoriu. Problema la minister este de orgoliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Managerul Institutului Matei Balş: Nu poate exista educaţie fără matematică, fizică, chimie şi biologie / Când biologia şi chimia au devenit facultative la Bacalaureat, avem o problemă majoră. Cu agheasmă nu putem rezolva pandemia

Managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu, a afirmat că nu poate exista educaţie fără matematică, fizică, chimie şi biologie, menţionând că, atunci când biologia şi chimia au devenit facultative la…
Vezi articolul

Fără lecții despre identitatea și ideologia de gen în școlile din Anglia, dar teme precum operațiile de schimbare de sex pot fi abordate / Fără ore de educație sexuală pentru elevi de până la 9 ani / Discuții pe teme precum contracepția, nu înainte de 13 ani – propuneri ale guvernului de la Londra

Școlile din Anglia sunt îndemnate să nu predea „identitatea de gen” și „ideologia de gen”, într-un set de noi reguli pe care Guvernul de la Londra urma să le pună,…
Vezi articolul

Klaus Iohannis, despre urgențele din educație: introducerea unei specializări distincte pentru pregătirea cadrelor didactice și educația antepreșcolară. “Câteva urme de metodică și pedagogie și un nivel redus de practică nu pot substitui o educație direcționată strict către formarea profesorilor”

“Rezultatele PISA reprezintă unul dintre argumentele de netădăduit pentru urgența soluțiilor rapide și temeinice”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la conferința la care lansează patru documente de politică publică realizate…
Vezi articolul