Blocadă la publicarea tezelor de doctorat: Academia SRI, Universitatea Titu Maiorescu și Universitatea Cuza din Iași – printre cele care nu au trimis Bibliotecii Naționale nicio copie a doctoratelor, acuză senatorul USR Vlad Alexandrescu, care cere accesibilizarea lucrărilor de doctorat de la Academia SRI și desecretizarea studenților

2.178 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Peste 20 de universități de stat și private nu și-au îndeplinit obligația de a trimite la Biblioteca Națională câte un exemplar pe hârtie și unul electronic al fiecărei teze de doctorat susținute în cadrul instituției, anunță senatorul USR Vlad Alexandrescu. La mai bine de un an de la adoptarea legii care prevede ca fiecare școală doctorală să trimită la Biblioteca Națională câte un exemplar fizic și electronic al fiecărei teze de doctorat susținute, Alexandrescu publică lista integrală a universităților care nu au trimis nicio teză către Bibliotecă.

“Lista este deschisă de Academia Naţională de Informaţii ‘Mihai Viteazul’ din Bucureşti. Miniştri, şefi de instituţii şi chiar parlamentari trec prin şcoala SRI, mulţi înşfăcând şi un titlu de doctor în proces. Lista continuă cu alte universități de stat sau private, dintre care unele sunt cunoscute sub denumirea de ‘fabrici de diplome’, care nu îndeplinesc în continuare această obligație legală”, acuză Vlad Alexandrescu.

Senatorul USR cere “nu doar accesibilizarea lucrărilor de doctorat ale diverşilor ‘doctoranzi’ ai Academiei SRI, dar şi desecretizarea registrului matricol unde sunt trecuţi studenţii acestei şcoli”.

Cele 22 de universități care nu au trimis nicio teză de doctorat la Biblioteca Națională, din ianuarie 2019 și până astăzi:
 1. Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul” București
 2. Institutul Teologic Protestant Cluj-Napoca
 3. Universitatea Titu Maiorescu București
 4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
 5. Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu
 6. Universitatea Dunărea de Jos Galați
 7. Universitatea Eftimie Murgu din Reșița
 8. Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureș
 9. Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București
 10. Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca
 11. Universitatea de Arte George Enescu din Iași
 12. Universitatea de Arte Târgu Mureș
 13. Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara
 14. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad Iași
 15. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României Timișoara
 16. Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad
 17. Universitatea din Petroșani
 18. Universitatea din Pitești
 19. Universitatea Națională de Arte București
 20. Universitatea Politehnica Timișoara
 21. Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași
 22. Universitatea Tehnică de Construcții București
Lista universităților care au trimis, chiar și parțial, tezele de doctorat către Biblioteca Națională

Lista universitatilor care …


Descarcă de aici, în format .PDF, cele 2 liste: Lista universitatilor care au trimis si lista celor care nu au trimis tezele de doctorat la Biblioteca Nationala

Textul integral al senatorului Vlad Alexandrescu, publicat pe pagina sa de Facebook:

“Vă amintiți poate că am reușit acum un an și ceva adoptarea unei legi care prevede ca fiecare școală doctorală să trimită la Biblioteca Națională câte un exemplar pe hârtie și unul electronic al fiecărei teze de doctorat susținute. Am solicitat de curând Ministerului Culturii date privind tezele de doctorat primite, după promulgarea acestei legi, de Biblioteca Naţională a României. Trimiterea unui exemplar digital este vitală, pentru că exemplarul pe hârtie se păstrează în “fondul intangibil” al Bibliotecii Naționale și nu poate fi dat la consultare publicului.

Lista primită, compusă din 2 tabele, cuprinde în primul tabel Universitățile care și-au îndeplinit obligația total sau parțial, iar în cel de-al doilea pe cele care nu au trimis nimic Bibliotecii Naţionale, nicio copie a tezelor de doctorat susţinute în cadrul lor, nici în format digital, nici tipărit. O puteți consulta aici:
https://rb.gy/yw4thj

Lista este deschisă de Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” din Bucureşti. Miniştri, şefi de instituţii şi chiar parlamentari trec prin şcoala SRI, mulţi înşfăcând şi un titlu de doctor în proces. Lista continuă cu alte universități de stat sau private, dintre care unele sunt cunoscute sub denumirea de “fabrici de diplome”, care nu îndeplinesc în continuare această obligație legală.

Nu pun la îndoială calitatea contribuţiilor academice ale unor spirite luminate în ale securităţii naţionale precum Gabriel Oprea, Mihai Tudose sau Neculai Onţanu chiar dacă presa a făcut-o, dar cred ca ar fi util pentru întreaga societate mai ales când fenomenul plagiatului a luat o asemenea amploare în România să aflăm şi noi ce au scris domniile lor în lucrările de doctorat.

Mai ales că scopul unor lucrări ştiinţifice de un asemenea prestigiu precum teza de doctorat este de a îmbogăţi cunoaşterea întregii comunităţii, nu doar de a ramâne secretă şi cunoscută cercurilor aulice şi prestigioase ale şcolii SRI.

Iar ca nu cumva SRI să fie partinic în a-şi proteja eventualii plagiatori, precum recent dovediţii Neculai Onţanu, Mihai Tudose sau Gabriel Oprea, Ludovic Orban s-a gândit să pună şi el o piatră de temelie, secretizând printr-o ordonanţă de urgenţă lista cu studenţii Academiei SRI.

Nici nu mai amintesc de scandalul legat de cele 45 de teze de doctorat plagiate susținute la Academia SRI şi nici de declaraţia fostului ministru Teodorovici care, întrebat cum a obţinut diploma de absolvire a Colegiului Național de Informații, a recunoscut ca nu s-a dus la cursuri și nici n-a dat examene, iar diploma “i-a fost adusă”.

Ceea ce amintesc aici sunt încercările repetate ale diverşilor politicieni în a bloca presa de la a investiga mizeriile care se petrec în această pseudo-instituţie de învăţământ.

Cer nu doar accesibilizarea lucrărilor de doctorat ale diverşilor “doctoranzi” ai Academiei SRI dar şi desecretizarea registrului matricol unde sunt trecuţi studenţii acestei şcoli.

Eforturile făcute de Emilia Sercan în a porni investigaţii în această direcţie sunt lăudabile. Dar avem nevoie de şi mai mulţi jurnalişti care să-i urmeze exemplul.

Această fabrică de diplome, de interese şi masiv finanţată din banii cetăţenilor trebuie transparentizată şi supusă analizei opiniei publice.”

 

 


1 comentariu
 1. La Calendele grecești sau La Paștele cailor…
  Care e autoritatea indreptatita prin Lege sa penalizeze aceste instituții si care sunt pedepsele ?
  Doar cu declarații si comentarii pe FB credeți ca obțineți ceva cu adevarat util ? Sau doar actionati sub deviza “Mircea, fa-te că lucrezi…” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Zilele Educației Sexuale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, singura universitate din România care a intrat în acest an în topul internațional Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este singura universitate din România inclusă în tradiționalul și prestigiosul clasament/ranking internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziția 701-800,…
Vezi articolul

Tudorel Toader a câștigat al doilea mandat de rector, după o campanie plină de proteste / Liga Studenților Iași: A fost ales cu votul a doar 32,87% dintre membrii comunității academice, este cel mai nereprezentativ rector

Tudorel Toader a câștigat un nou mandat de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. 594 de persoane au votat în alegerile universitare care au avut loc miercuri, 3 martie,…
Vezi articolul

Mircea Dumitru: Universitatea din București devine parte a Universității Civice Europene. Care sunt celelalte șapte universități din consorțiul european

“Universitatea din București se alătură unui proiect ambițios, acela al rețelei Universității Civice Europene”, anunță rectorul Mircea Dumitru. Acesta precizează că noul consorțiu este format din opt universități, cu obiectivul…
Vezi articolul

Cursuri universitare care vor începe în 14 septembrie, cu laboratoare “faţă în faţă” și seminarii online – anunțate de Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară din Iași

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a anunțat că anul universitar 2020-2021 va începe în data de 14 septembrie, pentru toate formele…
Vezi articolul