BREAKING București intră în scenariul roșu, conform analizei epidemiologice a INSP, cu 3,11 cazuri la mia de locuitori

10.104 vizualizări
Foto: INSP
Raportul săptămânal publicat de Institutul Național de Sănătate Publică arată că în ultimele 14 zile București a avut o rată de infectare de 3,11 la mia de locuitori. Conform ordinului de ministru comun cu regulile pentru școli, în acest scenariu școlile și grădinițele ar trebui să treacă la școală 100% online.

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că analiza epidemiologică nu înseamnă trecerea automată în online, ci specialiștii vor trebui să elimine din datele focarele, după care să vadă nivelul de răspândire comunitară. Redăm declarația Premierului:

Reporter: Spuneți-ne ce se întâmplă în București, dacă săptămâna viitoare nivelul de răspândire ajunge de trei la mia de locuitori? Care sunt soluțiile?

Ludovic Orban: Este reglementat în hotărârea de guvern. Dacă este depășită rata de incidență de trei la mie, cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, școlile vor trece în regim de online integral. De asemenea, aici trebuie făcută o evaluare foarte serioasă. Ştiți că, de regulă, am zis scoatem focarele, cazurile care nu reflectă răspândirea în comunitate. Se poate ajunge, inclusiv la carantinarea anumitor zone. Sperăm să nu se ajungă aici și am convingerea că oamenii înțeleg situația prin care trecem, că vor avea grijă și că se vor păzi de infectare. Am mai uitat să vă spun, ceea ce am anticipat încă a doua zi de alegeri, petrecerile de după victorie. Şi acolo au existat persoane care au fost infectate și e o incidență…”

Unitățile de învățământ figurează, în raportul INSP, pe locul 5 în clasamentul instituțiilor cu cele mai multe focare. Instituția arată că în perioada 28 septembrie-11 octombrie s-au înregistrat, în unitățile de învățământ, 40 de noi focare și 186 de cazuri, rezultând o medie de circa 4,5 cazuri per focar, în condițiile în care o școală intră în scenariul roșu la cel puțin 4 cazuri. INSP nu precizează, însă, dacă este vorba despre puține școli cu foarte multe cazuri sau o răspândire relativ uniformă a cazurilor în cele 40 de școli, din cele peste 6000 câte există în România.

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, „la o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene [Direcțiile de Sănătate Publică – N.Red.] şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU [Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – N.Red.] o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcționa în scenariul 2“.

În București, au fost raportate luni 413 cazuri noi de coronavirus, iar totalul persoanelor infectate este de 22.950. La nivel național, au fost raportate 2.069 de cazuri astăzi, iar totalul de îmbolnăviri de la începutul pandemiei și până acum este de 157.352.

Articolul este în actualizare

Foto: INSP


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce conține cu adevărat proiectul de lege Plx145/2023, contestat de AUR pe motiv că se vor fura copiii: Mecanismul prin care statul va ajuta familiile în situații vulnerabile să nu instituționalizeze copiii este asemănător celui de sprijin pentru persoanele cu dizabilități

Proiectul de lege Plx145/2023 privind prevenirea separării copilului de familie, care a provocat protestul AUR de la Parlament din această dimineață a fost adoptat cu 222 de voturi pentru, 48…
Vezi articolul