Candidații de la Titularizare 2023 vor susține doar proba scrisă, fără inspecția la clasă, potrivit unui proiect de OUG lansat în timpul celor mai mari proteste ale profesorilor, în ultimii 18 ani

14.910 vizualizări
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului
Foto: Moose Photos – Pexels.com
Candidații care s-au înscris la concursul național de Titularizare 2023 vor susține doar proba scrisă, nu și inspecția la clasă, conform unui proiect de ordonanță de urgență al Ministerul Educației. Schimbarea vine în contextul în care vineri, 9 iunie, este a 12-a zi de grevă generală în școli. În jur de 12 mii de profesori și angajați din Învățământ protestează vineri la București.

„Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Iată ce prevede proiectul de ordonanță de urgență: „Art. 3 Prin derogare de la prevederile art. 254 alin. (8) lit. a) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, concursul pentru angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de muncă prevăzut la art. 254 alin. (3) și la art. 89 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei.”

Până la această modificare, organizarea și desfășurarea probelor practice/orale și a inspecțiile speciale la clasă erau programate în perioada 24 mai – 30 iunie. Pe 23 mai, secretarul de stat Sorin Ion spunea, la Radio România Actualități, că inspecțiile pentru Titularizare pot fi prelungite până la finalul cursurilor.

Articol în curs de actualizare


56 comments
  1. Poate ar trebui găsită o soluție de mijloc, nu una radicală….cei ce nu au reușit să susțină lecția specială, ar putea măcar să susțină proiectul de lecție, ca o probă orală în fața unei comisii – aceeași de la lecție. Astfel se poate evalua capacitatea de a vorbi în fața altor persoane, nivelul de cunoștințe practice, capacitatea de a transpune cunoștințele teoretice în practică etc.
    Iar celor ce li se pare o corvoadă lecția specială, în loc să o vadă ca pe un prilej de a-și manifesta încă o dată plăcerea de a fi dascăl, aptitudinile și calitățile pentru această meserie…nu pot să le spun decât că nu aș dori să ajungă la catedră, în fața copilului meu.
    O zi bună tuturor!

  2. Mai bine s-ar tine inspectiile si nu examenul de titularizare.
    Proba este mult mai importanta decat teoria.

  3. Este doar un PROIECT de lege. Se va aplica strict pentru viitor .
    Se va specifica într-un AMENDAMENT dacă ați susținut inspecția la clasă.
    Niciun ministru nu poate anula notele primite, este un drept câștigat și se aplică imediat. Este scris clar în legea la momentul actual, adică data de 10 iunie 2023.
    În vederea consultării publice, Ministerul Educaţiei a publicat PROIECTUL de Ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învăţământ.

    ATENȚIE !!!
    ► Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise pe adresa de e-mail tania.irimia@edu.gov.ro.

      1. Si eu am intrat pe mai multe dar majoritatea aveau stirea aceasta pusa pe site deci sper sa se hotarasca odata.

  4. Este inadmisibil așa ceva!
    Foarte rău!
    Mai rau de atât nu se poate!
    Dascăl, fără probă practică … ce validare primește? Ce fel de profesor este acesta care nu demonsrează că are un dram de aplecare spre a fi cadru didactic?

    ESte sfidare la adresa profesorilor dedicați. Vor să avem o țară de teoreticieni? O țară de roboți? Asta creează un dascăl ce se bazează doar pe transmiterea de cunoștințe teoretice!
    Distrugerea copiilor! A viitorului lor! Incredibil!
    În pandemie, cât de cât, s-a înțeles! Dar acum? Distrugeți și mai mult credibilitatea dascălului, il puneți la catedră fără vocație (proba practică -inspecția i-o demonsează) și apoi aruncați tot pe profesori?!? Că sunt slab pregătiți?!?
    Este o ticăloșie!
    Doamne, ține- ne să nu ne luăm riglele și să le dăm la palmă!!!

    Și-așa, inspecțiile erau lăsate pe mâna metodiștilor! Că inspectorii aveau treabă să învârte hârtii sau să facă temenele pe undeva!
    Nu se poate!
    Doamne, trezește România!

  5. De ce este o nedreptate numai când îi privește pe profesori, care s-au pregătit pentru o inspecție ce acum nu va mai avea loc? Dar ei sunt singurii care au muncit pentru ceva? Dar elevii care au învățat și învață în continuare pentru examene nu s-au pregătit și ei? Dacă vreun elev se plânge, și pe bună dreptate, de faptul că incertitudinea examenelor le pune în pericol planurile pentru viitor, de ce nu sunt priviți cu aceeași empatie? Unui absolvent care a fost acceptat la o facultate din străinătate, și care riscă să nu poată da documentele la timp și să piardă locul, i se spune că nu e o tragedie să își ia un an sabatic sau să repete anul, că dacă are bani rezolvă oricum, și alte lucruri complet deplasate. De ce examenele naționale trebuie date cu “nepalezi”, dar inspecțiile ar trebui să se facă indiferent că e grevă? Nu are nicio coerență atitudinea voastră.

  6. Fix cum a răsărit art.93.1.
    O poveste la indigo.
    Până când vă mai bateți joc de profesori?
    Dacă miile de prof.aflati pe art.93.1 ar renunța la învățământul, asemenea multor altora, ar fi formula perfectă…
    Exodul românilor în străinătate.
    Vor rămâne în tara doar “funcțiile”.
    Rezolvați problemele din sistem.
    Problema viabilității postului e discriminatorie. Dacă vrea CA dă adeverință cu viabilitatea.. Subminati autoritatea directorilor și a CA. Sa fie puși în funcții manageri economiști nu teroriști.
    Eliberați tara de teroriștii cu funcții care sunt doar pt interesele lor .

  7. Se pare că unele inspectorate nu anunță această schimbare, ci inspecțiile sunt planificate în continuare (cu mențiunea că lista va fi reactualizată duminică).

    1. Cu respect, dar dacă această inspecție ți se pare stresantă, să înțelegem că meseria în sine, care a susține lecții presupune, este prea stresantă pt tine! De ce vrei să devi dascăl?

    1. Sistemul educațional = O MARE BĂTAIE DE JOC.
      Este o lipsă totală de respect și o dovadă clară de AMATORISM.
      Cei care iau aceste decizii peste noapte ,merită demiși pe loc și pedepsiți CRUNT, prin excluderea definitivă din învățământ și tot ce ține de sistemul bugetar… ( să meargă să lucreze în privat , asta dacă îi acceptă cineva, și să învețe acolo, ce înseamnă RESPONSABILITATEA…dacă le mai ține )
      Eu de exemplu am susținut proba practică ieri la educație muzicală specializată ( VIOARĂ )
      A fost foarte mult de studiu pentru aceasta probă…De pregătit un recital cu 3 lucrări diferite , toate 3 interpretate din memorie, plus ora individuală cu elevul, plus repetițiile cu acompaniatorul… Timp , efort și bani pierduți aiurea pentru NEPĂSAREA ȘI NESIMȚIREA unor așa-ziși “profesori”
      Cei din garda veche, care comentați PROST aici ,sunteți titulari cu norme duble si salarii NESIMȚITE ( 6000-7000 lei ) să vă fie RUȘINE .
      Si din cauza voastră țara asta este așa cum este. AFARĂ CU VOI🖕 Macăr de erați profesori valoroși..Majoritatea dintre voi aveți un comportament de parcă ați scăpat de la ZOO…sunteți depășiți dtpdv, ca să nu mai vorbim și de meserie / predat…unde sunteți PRAF ȘI PULBERE sau mai bine zis ” VISE LUCIDE CU TRĂIRI CONFUZE “

      1. Vii și fluturi cuvinte , ne arați cat de deștept esti tu și cum noi ceilalți nu suntem capabil, dragule dacă nu îți convine la stat , mergi in privat acolo esti pupat și in fund pentru efortul tău de a susține o proba practica

  8. Deci sa inteleg ca nici elevii care absolvesc acum pe specializarea invatator/educator nu mai dau lectiile? Dupa ce ca s-au pregatit cand au si bacul in loc sa invete.

  9. Mulțumim mult pentru bătaia de joc la care suntem supuși. După ce am trecut prin stresul susținerii inspecției la clasa, acum aflu că nu mai e valabila. Oare nu vă dor picioarele de atâta gândit cu ele? Să vă fie rușine, Ligia Deca!!!

  10. o mizerie marca deca… foarte mulți profesori au susținut lecția…au pierdut timp bani de navetă stres s au pregătit au luat note mari.chiar dacă nu sunt titulari consider că sunt mai bine pregătiți decât unul care în ultimii 30ani nu a susținut nici un examen…nedreptate crasă!!!da au fost in greva!!!dar nimic nu le interzicea sa și țină ora…sper sa vina cu o completare la această ordonanță

  11. Bătaie de joc! Aceasta proba însemna un procent din nota noastră. Cei care am susținut-o, am muncit degeaba? Luam decizii negândite doar ca să nu mărim niște salarii?
    Cum verificați competentele unui cadru didactic doar cu o proba scrisa? La catedra va fi mut?

    1. Lasa, draga, ca eu am 25 de ani de invatamant…de pe vremea cand nu se dadea inspectie la titularizare si vad ca nu mai sunt mut. Oricum se amestecau mere cu pere: ametiti abia iesiti din facultate cu profesori cu ani de vechime. Si erau evaluati si ierarhizati la fel. Bine ca au scos-o. Era o cheltuiala si un stres inutile. Fiecare modul psihopedagogic se finalizeaza cu lectii de proba si finale. Daca e sa fii prost sau nepotrivit ca viitor peofesor, iese de atunci la iveala. Ai modul, esti bun de profesor.

  12. Da, mulți dintre voi spuneți că este nedrept, dar când dăm inspecția de ce dăm doar de doamne plictisite de viață, răutăcioase, anul trecut, am luat la scris aproape 9, iar la inspecție tot 9, este corect în situația în care am învățat toată vara? să vină o doamna titulară și să facă haz de necaz că ai uitat ceva de emoții, cum ar fi ai omis să prezinți copiilor o etapă din proiect? toți avem emoții, suntem oameni. Nici dânsele nu sunt perfecte! mai eveluati și profesorii evaluatori, nu doar debutanții.

      1. Tu nu știi să citești, scuză-mă! Ești cumva un profesor titular din exemplul meu? nu văd rostul comentariului tău, atâta timp cât nu te-am atacat personal, nici tu nu ai dreptul să faci asta, o zi frumoasă!

        1. Comentariul meu făcea referire la faptul că trebuie să mai înveți să scrii corect! Atât!

        2. Astea sunt greșelile pe care le tot repeți:
          -propoziția se începe cu literă mare
          -nu se lasă spațiu între cuvânt și semnul de punctuație.

    1. daca ati uitat sa prezentati o etapa din proiect e grav…
      cum ar fi sa uite si medicul o etapa din operatie? zic…

      1. Scuzați-mă, perfecțiune multă pe aici, hai să aruncăm cu pietre în debutanți, v-ați născut direct titulari, voi, cei care amestecați vocația de profesor cu medicina în care vorbim de viața unui om. Mai reflectați .

  13. Este o nedreptate și în situația în care înveți toată vara și iei aproape 9, în cazul meu, iar la inspecție tot 9, doar din cauza faptului că am avut emoții și am uitat să parcurg o etapă din proiectul didactic, iar doamnele titulare îți râd în nas, că nu mai nimeni ca ele :,, perfecte”.

    1. Trebuie să îți spun ce am constatat până acum (și din experiențele colegilor):
      doamnele metodiste, cele ,,acre” pentru mulți, cu părere de rău, notează ,,pachetul” (cum arată inspectatul, cum vorbește, cum este ,,atenția”)!
      Niciun profesor nu aplică la clasă într-o ordine anume și într-un timp prestabilit momentele lecției ci se pliază după cerințele elevilor!
      Urât din partea lor că se cred perfecte când își inspectează colegii!

  14. OUG se aplică de la data publicării. Pentru cei care au avut inspecția la clasă se aplică legea care este în vigoare la această oră, publicată deja în Monitorul Oficial. Nimeni nu este mai presus de lege.

  15. Bătaie de joc în continuare! Aveți profesori pentru proba scrisa, dar nu și pentru cea practica? Cei care am susținut deja am muncit degeaba, nu? Cum verificați competentele unui viitor cadru didactic intr-o proba scrisă? Sunt de părere ca proba aceasta, inutila pentru minister de altfel, era mult mai importanta.
    România…

  16. Este o nedreptate pentru cei care am dat-o deja! Toata munca depusa,toate resursele consumate…cum se poate aşa ceva?

    1. Zici?
      Și noi am susținut-o în fiecare an și nu ne mai văietăm atâta! Asta este cea mai mare problemă acum? Probabil ești nouă pe aici…

      1. Si a cui este vina ca n-ati ocupat încă un post?
        În loc sa li se dea profesorilor ceea ce merita, se alege sa se lovească în cei care dorim sa intram în sistem sau care susținem examenele finale. Vi se pare normal?
        Uitați încă un motiv pentru care e necesara o proba practica și o curățare a sistemului de învățământ de astfel de profesori.

        1. Copilule, ești varză, nu ai habar de ceea ce se întâmplă!
          Nu devenim titulari deoarece nu sunt ore pe aceeași disciplina pentru a face o catedră! Sunt discipline cu o oră pe săptămână, cu 4 clase (deci, 4 ore într-o școală). Mai departe calculează tu în câte școli trebuie să te titularizezi (doar dacă sunt orele disponibile pe perioadă nedeterminată)!
          Așa stau lucrurile!
          Poți să iei nota 10 și tot ajungi la pensie fără să devii titular!

        2. Încă ceva: este vorba de inspecția la clasă, nu de proba practică!
          Să înțeleg că tu habar nu ai că ai susținut inspecția la clasă?

    2. de două ori am pregătit materialele didactice fise și proiect didactic, prima data s-a reprogramat data și școală, acum eram pregătită pentru luni,te obișnuiești sa muncești, un exercițiu în plus.

      1. Adică tu intri în învățământ?
        Îmi este greu să cred că ești deja profesor!
        Doamne ferește!
        Pentru unii ca voi se cer mai mulți bani?
        Din cauza voastră suntem toți desconsiderați?
        De asta nu se oferă vouchere educaționale…

    3. Foarte bună întrebare. Nu mi se pare corect ca nota să fie anulată, pentru cei care am avut deja inspecția. Ar trebui găsită altă soluție. E total nedrept.

  17. Cu cine faceți examenul??? Ce profesori vin la supraveghere??? Poate aduceți polițiști jandarmi armata sau chiar nepalezi.

        1. Da,vin aia 75 la suta care au facut greva sa le corecteze lu’ Ciolacu si Iohannis la vara. Isi lasa concediile ca sa-i multumeasca. Hai, mah, fugiti de aici, chiar credeti ca discutati cu puwlimea? De asta am invatat dracului aproape 20 de ani, ca sa cred fanteziile voastre? Chiar atat ne subestimati si ne sfidati inteligenta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Vaccinarea se va face pe pile”, „în România se va folosi un vaccin care nu este autorizat” sau „companiile farmaceutice ascund pericolele asociate vaccinurilor” – Top 10 informații înșelătoare, clarificate de autorități

“Românii se vor vaccina ultimii”, sau “datele despre siguranța vaccinurilor sunt fabricate”, “în România se va folosi un vaccin neautorizat” sunt informații pe care autoritățile le-au identificat drept înșelătoare, informații…
Vezi articolul

Gabriel Istrate, profesor de informatică la Universitatea din București: Studenții care ajung în Facultatea de Informatică știu mai puțină matematică decât știau poate acum 20 de ani. Nu e neapărat vina lor. Este cu totul alta societatea în care trăiesc

„Nu pot să vorbesc despre cum mai este predată azi matematica în școală, cel puțin în școala elementară, pentru că nu am experiența respectivă. Ce pot să spun eu este…
Vezi articolul

Profesorii să fie sancționați disciplinar dacă nu folosesc portofoliul educațional, clasele să fie constituite prin distribuția aleatorie a elevilor, pentru combaterea segregării, admiterea la liceu să fie eliminată din proiect, iar la Religie să fie calificative, în loc de note – solicită reprezentanții Consiliului Național al Elevilor

O serie de 85 de amendamente a fost transmisă Ministerului Educației de către reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, precizează organizația într-un comunicat. Reprezentanții elevilor solicită distribuirea elevilor în clasă aleatoriu,…
Vezi articolul