Ghinea: Educația are un procent de 11% din PNRR

1.926 de vizualizări
Sursă foto: Captură Facebook
Educația are un procent de 11% din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat astăzi ministrul investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea, care prezintă structura actualizată a PNRR, pe care România o va trimite Comisiei Europene. Ministrul a spus că fondurile totale alocate României prin PNRR sunt 29,2 miliarde euro. Asta înseamnă că Educația primește 3,21 miliarde euro, adică 15,7 miliarde lei, la cursul euro din prezent, în condițiile în care bugetul pe acest an al Ministerului Educației este de 25,7 miliarde lei.

PNRR va conține cele mai mari investiții făcute în România de după 1990 în școli, spitale, autostrăzi și protecția mediului, în special pentru păduri, sistemul de apă și protecția aerului.

PNRR va include un program național pentru dezvoltarea învățământului preșcolar și unui program național pentru creșă pentru prima oară în România, a mai spus Ghinea.

Ministrul Fondurilor Europene a vorbit și despre digitalizarea educației: „Este o strategie făcută de Ministerul Educației, pusă în dezbatere publică, aici sunt fondurile pentru operaționalizarea acestei strategii”.

România educată, învățământul dual: „Aici vorbim despre o reformă legislativă prin care să creștem nivelul din învățământul tehnic și a face și joncțiunea dintre aceste școli licee profesionale și mediul de afaceri cat și construirea unor centre regionale de învățământ dual”, a spus Ghinea.

Infrastructură școlară și universitară: „Un fond de granturi pentru școli și universități care să ridice nivelul de dotări și nivelul de infrastructură pe o metodologie de mapare a nevoilor fiecărei școli dezvoltate împreună cu Banca Mondială.”

Despre pilonul copii și tineret, pilonul social introdus de Parlamentul European: „Aici vorbim de programul pentru reducerea abandonului școlar, un program masiv, suntem țara din UE cu cel mai mare abandon școlar și vrem să investim mai ales în școlile cu risc mare de abandon, vrem să investim un sistem de granturi pentru a ține copiii la școală.”

Programul național pentru creșe: „Există deja demarat la Ministerul Dezvoltării pentru schimbarea normativelor care sunt vechi din anii 1990 și vom începe atât construcția de creșe din aceste fonduri direct cât și un sistem de stimulare a companiilor care vor să creeze creșe pentru angajați.”

Despre tineret și sport: „Vrem să investim în granturi pentru Tineret și Sport, vor fi alocate în zona de organizații și cluburi și organizație de tineret care să-și propună și o misiune socială, culturală, de angajare comunitară. Ultimul programul național pentru creșă, există deja demarat la Ministerul dezvoltării pentru schimbarea normativelor care sunt vechi din anii 90 și vom începe atât construcția de creșă din aceste fonduri, cat și un sistem de stimulare a companiilor care vor să creeze greșit pentru angajați pentru a merge în această direcție”, a mai spus Ghinea.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Ohoho! Ce ghinea! Pardon, ce ghini! Vor avea firmele politrucilor ce câștiga pentru câteva generații, iar școlile vor rămâne în aceeași paragină ca și până acum. Dejà-vu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Firea și Pandele au intrat în clasă cu copiii lor, deși este interzis accesul părinților în școli din cauza pandemiei / Firea: Toți părinții și copiii au acces în grupuri de 5 pentru a prelua manuale. Am dat măștile jos 30 de secunde pentru o fotografie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și soțul ei, Florentin Pandele, primarul din Voluntari, au intrat în clasă cu copiii lor luni, unde s-au și fotografiat fără a purta măști,…
Vezi articolul

LISTA 347 de școli și grădinițe care au latrină în curte pot aplica din octombrie pentru decontarea unor “containere sanitare mobile” care vor fi amplasate tot în curte. Ministrul Educației, acum 3 zile: Mai sunt 836 de școli cu toalete în curte

Ministerul Fondurilor Europene a publicat lista celor 347 de școli și grădinițe care nu au grupuri sanitare sau au latrină în curte. Documentul este o anexă la Ghidul solicitantului pentru…
Vezi articolul

Anchetă în Timișoara, după ce plânsul unui copil și țipetele unei femei auzite din stradă au fost înregistrate de o tânără. Educatoare: Trageți la răspundere responsabilii care fac posibilă o pseudo-educație

Anchetă la Inspectoratul Școlar Timiș, după ce o tânără a înregistrat cu telefonul momentul în care plânsul unui copil și țipetele unei femei se aud din stradă, în Timișoara. În…
Vezi articolul