Ministerul Educației: Numele și prenumele candidaților la examenele naționale vor fi publicate în format anonimizat, pentru prima dată de la intrarea în vigoare a GDPR

27.800 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
“Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD, numele și prenumele candidaților la examenele naționale vor fi publicate în format anonimizat”, a anunțat în această dimineață, oficial, Ministerul Educației. Invocând Regulamentul general privind protecția datelor, instituția informează în ultima zi de examen pentru cea mai mare parte a absolvenților de clasa a VIII-a că “va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui”.

Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Ministerul Educației precizează că “astăzi, 17 iunie, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului:  Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului). Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene”.

Unde vor fi afișate rezultatele la Evaluarea Națională?

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe evaluare.edu.ro.

“Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media”, explică Ministerul Educației, în comunicat.

Comunicatul integral al Ministerului Educației:

“Pentru prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD, numele și prenumele candidaților la examenele naționale vor fi publicate în format anonimizat

În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel.

În acest sens, astăzi, 17 iunie, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor tipări din aplicația informatică EvNat un raport ce va conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului:  Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului). Raportul va fi distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise. Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene.

Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.

Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen vor informa candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului.

Reamintim că astăzi se desfășoară proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, peste 10.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a sunt așteptați la proba de Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen și pe evaluare.edu.ro.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Rezultatele finale se vor fi afișa sâmbătă, 27 iunie”.

Informații de background

Edupedu.ro a scris încă din cursul dimineții că rezultatele de la Evaluarea Națională 2020 ar putea să fie anonimizate, pentru prima oară în istoria examenului. Ministerul Educației a trimis ieri o notă către comisiile județene de Evaluare Națională, prin care le transmite profesorilor din centrele de examen să îi informeze pe elevi “că rezultatele vor fi afișate anonim”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, schimbarea vine după ce Autoritatea pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal ar fi cerut Ministerului să respecte regulamentul GDPR, ignorat până acum.

DOCUMENT Nota trimisă de Ministerul Educației către Comisiile județene de Evaluare Națională:

Potrivit calendarului de Evaluare Națională 2020, astăzi se încheie examenele pentru cei mai mulți dintre absolvenții claselor a VIII-a. Din cei 172.532 de elevi înscriși la Evaluarea Națională, pentru 10.311 evaluarea continuă și joi, 18 iunie 2020, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și:

 

 


7 comentarii
 1. Cei care spun ca rezultatele trebuie sa fie publicate, pentru ce? Voi stiti ca aceste lucruri nu ar trebui sa fie publice confrom legii? Elevii ce au luat rezultate proaste nu trebuie sa fie facuti de rusine, iar cei ce au avut rezultate bune nu trebuie sa fie considerati superiori. Scoala ar trebui sa trateze toti elevii la fel, indiferent de ce note au luat, dar se pare ca nu stiti drepurile copilului? Profesorii ce au instruit elevii nu au nici ei dreptul sa judece elevii si sa vada ce note au luat elevii lor. Acestia pot sa vada progresul copiilor prin notele date, daca nu si sunt profesori noi, ei nu ar trebui sa judece copilul dupa notele luate la evaluarea nationala. Si ce frauda draga? Frauda e sa judeci copilul ca fiind inferior datorita notelor. Frauda este sa furi copilului dreptul la protectie si o sansa egala in viata.
  Informatiile unui copil sub nicio o forma nu ar trebui sa fie publicate. Aceste informatii sunt pretioase si pot afecta viata copilului in continuare, voua va pasa doar de viata voastra, va pasa doar sa va mandriti de copii vostri? Este trist ca am ajuns asa. Sa va fie rusine. Doar fiidnca pana acum s-a procedat asa asta nu inseamna ca afisarea rezultelor public este un lucru acceptabil. Ma dezgustati.

  1. “Ma dezgustati.” e dovada ca nu ne mai facem bine (cum se spune)

   De ce nu a fost anunt public, din timp, al Ministerului in legatura cu anonimizarea? De ce au mimat transparenta invitand la “discutii” doar pe cine au avut ei chef? Toti stim ca Asociatiile sunt mana in mana cu cei care le asigura fondurile si ca acestea nu reprezinta neaparat interesele noastre.

   Peste tot auzi vorbinduse: feriti-va de hackeri.
   Dar daca Hackerii sunt deja in sistem si nu au nevoie de multa inteligenta ca doar au parolele necesare sa modifice ce vor/cum vor…

   Transparenta e cheia succesului. Nu ne grabim nicaieri – doar trebuie sa facem lucrurile asa cum trebuie.

   Procedurile de lucru ale Ministerului si Inspectoratelor Judetene trebuie sa fie publice pentru ca exista sanse foarte mari sa fi fost gandite si scrise pe coltul mesei si “altii” sa profite de pe urma lor.

 2. Se deschide calea spre frauda.
  Sunt protejați cei care nu au tratat examenele cu seriozitate.
  Sunt anonimizati cei merituoși, care s-ar fi bucurat sa le fie recunoscuta munca în comunitatea de elevi și dascăli.
  Noi stam cu mâinile în sân și acceptam aberații impuse de la o zi la alta, asa cum vom accepta cursurile în cort sau container, începând din septembrie.
  Sunt dezgustată și revoltată de tirania imbecililor care, cel mai probabil, cu ani în urma, s-au regăsit la coada oricărei liste școlare, iar acum își rezolva vechile frustrări.

 3. Daaaaa!!!! Liber la fraude! Nu o mai poti vedea si comenta rezultatele obtinute cu pile si relatii!!! O tara infectata de coruptie pana la maduva oaselor!

 4. Pai da dupa ce este situatia cum e! In loc sa decurcam itele mai rău ne încurcăm! Vaide noi!!! Si de viitorul copiilor noștri!!!!

 5. O porcărie mai mare ca asta nu exista..de când e lumea și pământul toate listele pe care le-am întâlnit au conținut numele și prenumele candidatului precum și rezultatele obținute!

 6. Fereasca Dzeu sa fii profesorul de la clasa si sa vrei sa vezi cum s-au descurcat elevii tai. Sacrilegiu. Decat daca iti da secretariatul codurile, ceea ce nu prea cred devreme ce e atata secretomanie. Sa nu se vada ca toti ” dasteptii” au luat examenele dupa ce li s-a servit pe tava unul din subiecte. Nu care cumva sa comenteze lumea. Sstttt…gurita mica…ciocul mic, acuma stim noi cine e la putere. Statul te vrea prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Un elev din Bihor a primit 2,80 la Română, iar după ce a contestat nota a ajuns la 8,70, arată rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2022 / Ministrul Educației: A fost o eroare de borderou / Alte 16 „diferențe flagrante”

Un elev al Școlii Gimnaziale Hidișelu de Sus, din Județul Bihor, a avut nota 2,8 la Limba și literatura română la Evaluarea Națională 2022. Acesta a contestat nota și a…
Vezi articolul

Ministrul Educației le transmite elevilor că subiectele de la examenele din acest an, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, vor fi „perfect adaptate”. Cîmpeanu: Este total incorect să plătească doar elevii

Subiectele de la examenele naţionale vor fi adaptate acestei perioade de doi ani din parcursul educaţional al elevilor, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la TVR 1, citat de Agerpres. Acesta…
Vezi articolul

Puțin peste 155.000 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a susțin mâine proba de limba română la Evaluarea Națională 2022 / Regulile examenelor – lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an

Cu mai puțin de o zi înainte de a începe Evaluarea Națională pentru absolvenții claselor a VIII-a, ministerul Educației a trimis un comunicat de presă privind numărul elevilor care au…
Vezi articolul

VIDEO Evaluare Națională 2021 Programa școlară de limba și literatura română, explicată de experții de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Prima lecție: noțiuni de fonetică și fonologie

Experții de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” din cadrul Academiei Române au realizat lecții video de gramatică a limbii române din programa școlară de limba și…
Vezi articolul

Evaluarea Națională la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a 2019: Instituția care face subiectele anunță că nu schimbă structura cerințelor. Modele de subiecte

Subiectele pentru Evaluările Naționale de la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a 2019 “au aceeași structură cu cea din 2018”, a anunțat pentru Edupedu.ro instituția din subordinea Ministerului…
Vezi articolul