Examenul de Evaluare Națională de la clasa a VIII-a ar putea fi modificat din anul școlar 2025-2026, pe modelul francez, a anunțat, miercuri, ministrul Educației, Daniel David, în cadrul unei conferințe de presă în care răspunde jurnaliștilor la întrebări legate de Raportul QX de diagnostic în educație și cercetare, pe care l-a prezentat în premieră luni, 19 mai. Acesta a afirmat că „metodologia pentru anul viitor nu este bătută în cuie și dacă ne punem de acord, sistemul educațional, părinți, sindicate că e ok, putem să începem mai devreme acest lucru” (n. red.: noua Evaluare Națională).
- Ministrul Educației a explicat din nou că și-ar dori ca elevii să fie evaluati in clasa a VIII-a la mai multe discipline, fără să fie „examenul si disciplina”.
Ministrul a afirmat că Evaluarea Națională ar putea fi modificată după modelul din Franța, adică să fie introduse subteste din discipline diferite: „Vă rog să vă uitați la modelul din Franța. Poți să ai un test standardizat, cu subteste, care acoperă discipline diferite. Nu înseamnă că vei avea testul și disciplina, pentru că în momentul acela am complica lucrurile. Dacă nu o să fim mai creativi, o să facem probabil cum fac francezii, de exemplu, care au și matematică, și limbă franceză, au și istorie, geografie, au și științe”, a afirmat Daniel David.
„Dacă ne punem de acord cu toții, nu văd de ce să amânăm lucrurile. Avem grijă să nu interfereze cu așteptările și filosofia sistemului educațional. Nu așa peste 5 ani… Hai să pilotăm mai repede lucrurile, vedem cum funcționează și dacă merge bine o generalizăm. Aspectul operațional poate fi negociat”, a completat ministrul, tot în cadrul conferinței.
Redăm afirmațiile ministrului Educației despre modificarea Evaluării Naționale din anul școlar 2025-2026:
Reporter: Această nouă Evaluare Națională ar putea fi aplicată de la anul?
Ministrul Educației, Daniel David: Am zis că am putea, dacă ne punem de acord. Vedeți, eu întotdeauna când vorbesc despre modalități de testare, mă uit dacă este o metodologie în derulare, că de aceea n-am vrut să schimb metodologia de bacalaureat în ianuarie, în ciuda diverselor presiuni. Încă metodologia pentru anul viitor nu este bătută în cuie și dacă ne punem de acord, sistemul educațional, părinți, sindicate că e ok, putem să începem mai devreme acest lucru.
De ce? Fiindcă pentru mine e o problemă majoră examenul național în clasa a VIII-a. Acum, repet, îl consider limitat prin cele două discipline și îl consider foarte, foarte restrictiv prin faptul că este o evaluare punctuală, ca după aceea grevează parcursul educațional al copiilor.
Am zis că, poate, dacă considerăm că e prea repede și e nevoie de un timp astfel încât să gândim, hai să vedem cum o să fie, poate facem niște simulări.
Eu nu țin să-l implementez de anul viitor, dar la un moment dat va trebui să schimbăm examinarea evaluarea națională la modul în care o avem acum.
(…) Vă rog să vă uitați și voi la examenul care există în Italia sau în Franța. Au și ei un examen național, care nu contează în aceeași logică pe care o folosim noi. Dar uitați-vă că nu se reduce la matematică și română, deși acestea sunt abilități fundamentale. Și eu v-am spus de ce cred acest lucru. (…) Practic și n-am văzut niciunde în spațiul european un examen de acest tip pe cele două materii. Și logic vorbind, că am spus că ne gândim și logic și reflectând asupra domeniului: încă o dată mă întreb, dacă noi ne propunem să formăm prin educație mai multe competențe, nu ar fi bine să vedem standardizat cum le-am format?
Vă rog să vă uitați la modelul din Franța și din Italia. Poți să ai un test standardizat, cu subteste, care acoperă discipline diferite. Nu înseamnă că vei avea testul și disciplina, pentru că în momentul acela am complica lucrurile. Dacă se poate în alte țări, eu cred că se poate și în România. Dacă nu o să fim mai creativi, o să facem probabil cum fac francezii, de exemplu, care au și matematică, și limbă franceză, au și istorie, geografie, au și științe. Așa o să facem și noi.
Sper ca peste 10 ani să putem face și noi ceva similar sau cum se întâmplă în Finlanda. Adică, într-adevăr, sunt mai multe modele când treci din clasa a VIII-a în clasa a IX-a un model merge pe ideea că faci o evaluare cu un test standardizat, cam ce avem noi la Evaluarea Națională, în care am spus că tot o să avem mai multe competențe. Dar sunt alte țări care vin și spun: da, ne trebuie o măsurare, o evaluare, dar o facem pe portofoliu educațional, ne uităm la notele de pe parcursul gimnaziu, alte activități, dacă dorim extracurriculare. Care e problema? Eu, de exemplu, sunt un un un om care aș prefera portofoliul educațional care funcționează și în Franța și multe alte țări, fiindcă oricum gândim acest test, chiar dacă îi dăm mai multe competențe, să-l facem mai relevant. Totuși, este un test punctual.
25 comments
Cred ca nu esti sanatos la cap . Profesorii nu si fac treaba la clasa , nu vin la ore sau vi n in ultimele 10 minute , profesori de limba romana care ameninta copilul daca nu face meditatii cu ea ! Ce meditatii sa mai platim???? la 10 materii ? Nu este de ajuns ca platim la romana, matematica si o limba straina???
Nu stiti ce sa mai inventati sa i distrugeti pe copii astia apoi va mirati de ce pleaca la facultate in alta tara!
Rusine sa va fie , faceti experimente pe copii nostrii : in clasa a 5 a trebuie sa fie 26 de elevi in clasa , pt ca sunt deranjati profesorii daca sunt 30 in clasa , hai sa extragem prin bilete 4 copii sa plece ! Apoi faceti clase de 25 ca sa ramana acelasi colecriv pana in clasa a 8 a si la final de clasa a 4 a ne anuntati ca ii amestecati !Sunteti chiar nenorociti!
Schimbati fondul, nu forma. Programa e prea stufoasa, copiii nu reusesc sa retina esentialul. „Baza” arata ca branza Schweitzer – plina de goluri. Apoi ne miram de analfabetism functional. Faceti materia accesibila, iar aprofundarea sa vina prin cercuri si ateliere. Reforma reala inseamna invatare adaptata la prezent, nu schimbari de fatada – asta asa ca sa fiti “creativi”, cum v-ati exprimat…
O imbecilitate. Cum este posibil ca ministrului sa i se permită sa zică ca trebuie sa punem meditații? Pai în Pastele masi, școală este obligatorie și din cauza asta gratuita. La ce naiba ii mai dam la școală dacă tot noi facem cu ei acasă și dacă tot plătim meditații??? Au cerut salarii profesorii și li s-au dat, în condițiile în care copilul meu nu facem multe ore, ca profesorii nu vin și li se dau lecțiile pe whatsapp. Doar o parte din profesorii din ziua de azi merită recunoaștere financiara și profesională. Am zis că mostra Deac era dusa, asta este și mai rău. Ce reforma sa faci domne, când de 35 de ani tot faceți și degeaba. Rezultatele de la evaluările naționale și de la bac vorbesc și voi tot va faceți ca ploua, ca tuna. Da’ne Doamne minte sa scăpăm de acesti mincinoși și inutili visători.
Acum 26 de ani, sub egida REFORMEI ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT, eu dădeam celebrul EXAMEN DE CAPACITATE la 4 materii: română, matematică, istoria românilor+geografia României. Schimbarea fusese anunțată toamna, în septembrie 1998; până atunci totul era predictibil. Din acel moment reforma nu s-a mai transformat niciodată în SISTEM DE EDUCAȚIE!!! Au eliminat istoria și geografia în 2001, câțiva ani mai târziu au introdus tezele unice, susținute în 2 ani, cls 7 și 8., apoi au renunțat la teze și au numit evaluare națională ( medie aritmetică realizata cu media cls 5-8), apoi din 2020 evaluare națională fără medie generală din 5-8.
V-am făcut un rezumat al unui sfert de secol de reformă, ca să vedeți cum ne învârtim în jurul cozii!
Copilul meu e cls 7 și, conform știrilor din ultima vreme, urmează să dea la sfârșitul clasei 8 un examen asemănător cu cel de CPACITATE introdus în 1998. Deci, dl mininistru, unde este reforma și modernizarea dacă toți miniștri educației vorbesc la TV ziua ce au visat ei noaptea? Unde e predictibilitatea ? Copiii aceștia nu merită decât să fie cobai? Unde e generația aceea care ” va începe cls 1/ pregătitoare” știind precis cum vor da Ev. Națională. și BAC.???
Chiar nu se poate un pic de predictibilitate?
Doar până aici se poate cu reforma?
Tu esti normal ??? Dupa ce ca profesorii de gimnaziu NU ISI FAC datoria in CLASA si SUNTEM OBLIGATI sa le punem pregatire, ca doar ne dau banii afara din casa si nu avem ce face cu ei, ACUM NE MAI PUI SA LE PUNEM PREGATIRE SI LA ALTE MATERII ???????? PUNE PENTRU CEI CARE INTRA IN CLASA 5, nu cei care intra acum in clasa 7-8 !!!!!!! Ala care la anul va fi in clasa 8 TREBUIE SA SE APUCE SA INVETE MATERIA DE CLASA 5-8 la nu stiu ce minuni de materii visezi tu ???????
Bună ziua !
Structura acestui examen ar trebui regândită. Nu putem evalua un copil doar la aceste două materii poate acel copil se descurcă mai bine la istorie, geografie etc.
Totodată subiectele pentru profilul real și uman ar trebui diferențiate. Un copil care dorește să urmeze profilul real nu trebuie să primească aceleași subiecte ca cel care va urma profilul uman și invers !!!
Creați subiecte cu nivel mediu !!!!
Cu ce îi ajutăm pe copii dacă îi punem să învețe atâtea noțiuni pe care nu le înțeleg.
Și nu, nu sunt de vină profesorii ( ei urmează o programă ) copiii nici atât, părinții ce sa facă ?
Foarte adevărat!
Daca tot e sa ne uitam la altii de ce nu o facem in integralitatea lucrurilor, adica incepem cu Evaluarea, nu cu programa in sine?! Volumul de cunostinte este f mare si stufos, manualele sunt ambilicate si complicate in raport cu varsta lor si puterea de asimilare, orarul f incarcat. Nu se mai pune accent pe intelegere, asimilare, ci pe predarea intr-un ritm alert a unui volum mare de informatii și evaluare, apoi ne miram ca ies pe banda analfabeti cu diplome.
Sunt părinte al unui copil de clasa a 7-a și nu pot sa fiu de acord cu propunerea ministrului David. Presiunea e deja foarte mare pe copiii de a 7-a, știu că au multă materie de învățat în clasa a 8-a la romana și matematica, plus ca trebuie să repete materia de 5-7. Să vii acum sa le spui că vor avea de dat examen la fizica, chimie, biologie, etc, ii va stresa și mai tare. Care va fi programa pentru examen pentru aceste discipline, materia de 5-8? Vor avea ei timp să o repete in clasa a 8-a, chiar dacă au învățat la momentul respectiv? Nu cred. Care va fi rezultatul, să vedem ca sunt nepregătiți? Pai deja știm asta. Asta înseamnă schimbare? Nici vorbă. Întâi schimbi ce se preda la scoala, scoți din programa toate lucrurile acelea inutile care le mănâncă timp si copiilor și profesorilor și abia pe urma ii evaluezi. Schimbi structura Evaluării Nationale pentru cei care intră acum în clasa a 5-a, dar numai după ce schimbi programa. Nu e corect să schimbi regulile in timpul jocului. Nu evaluarea e problema învățământului romanesc, domnule ministru, ci ceea ce se întâmplă la ore. E simplu sa schimbi din pix structura examenelor, asta știe sa facă orice ministru, dar sa schimbe programele, abordările profesorilor, atitudinea copiilor și părinților față de școală, etc, nu e în stare niciun unul. Schimbarea la finalul procesului și nu în timpul lui nu se cheamă schimbare, se cheamă populism, Prețul e prea mare, lăsați copiii în pace, dacă nu știți sa ii ajutați, măcar nu ii mai stresati
Sunt părinte al unui copil de clasa a 7-a și nu pot sa fiu de acord cu propunerea ministrului David. Presiunea e deja foarte mare pe copiii de a 7-a, știu că au multă materie de învățat în clasa a 8-a la romana și matematica, plus ca trebuie să repete materia de 5-7. Să vii acum sa le spui că vor avea de dat examen la fizica, chimie, biologie, etc, ii va stresa și mai tare. Care va fi programa pentru examen pentru aceste discipline, materia de 5-8? Vor avea ei timp să o repete in clasa a 8-a, chiar dacă au învățat la momentul respectiv? Nu cred. Care va fi rezultatul, să vedem ca sunt nepregătiți? Pai deja știm asta. Asta înseamnă schimbare? Nici vorbă. Întâi schimbi ce se preda la scoala, scoți din programa toate lucrurile acelea inutile care le mănâncă timp si copiilor și profesorilor și abia pe urma ii evaluezi. Schimbi structura Evaluării Nationale pentru cei care intră acum în clasa a 5-a, dar numai după ce schimbi programa. Nu e corect să schimbi regulile in timpul jocului. Nu evaluarea e problema învățământului romanesc, domnule ministru, ci ceea ce se întâmplă la ore. E simplu sa schimbi din pix structura examenelor, asta știe sa facă orice ministru, dar sa schimbe programele, abordările profesorilor, atitudinea copiilor și părinților față de școală, etc, nu e în stare niciun unul. Schimbarea la finalul procesului și nu în timpul lui nu se cheamă schimbare, se cheamă populism, Prețul e prea mare, lăsați copiii în pace, dacă nu știți sa ii ajutați, măcar nu ii mai stresati
Îmi vine să râd când aud de Franța ca model in aceasta schimbare. Nu că ar fi rău, dimpotrivă. Râd că e un exemplu dezirabil, subit după alegerea unui președinte cu studii în Fr 🙂 Hai că vor fi toți copiii la școala de stat franceză, gratis. Wow, e ceva!
Aveți bani sa finanțați învățământul ca în Franța sau Finlanda?Întreb și eu…Model,model dar unii au Versace si alții au Verlace,da?Noi ce vom avea?Troace?Se vrea reducere de personal și taiere de cheltuieli.Cum facem model ca în Franța unde telefoanele sunt interzise?Avem condițiile celor de acolo?
Schimbarile sistemice nu se fac peste noapte. Cum sa pui elevii aflati in clasa a VIII a sa dea un examen diferit fața de anul acesta? E benefic ce propune doar ca acesta schimbare se face etapizat, se pregateste terenul, se dau evaluarile naționale din cls anterioare pe acest format, etc. Specific noua! Am mai multe asteptari de la dumnealui!
Deci, din ce inteleg, domnul vrea ca elevii sa fie la fel de stresati ca cei din Franta? Avem destule pe cap. Scoala nu trebuie sa fie tot ce facem 24/7.. Avem si noi hobby-uri si timp liber. Deja ne petrecem jumatate din timp pe scoala (6-7 ore pe zi, + teme, circa 1 sau 2 ore in experienta mea, si invatat, adica tot 1 sau 2 ore, in total 8-11 ore), mai ales cand vine evaluarea nationala, si respectivul domn vrea sa ne petrecem si mai mult timp? E deja ridicol. Dupa aceea tot noi stam mai tarziu ca sa putem sa facem ceva ce ne place si sa ne relaxam cum trebuie in acea zi, tot noi suntem obositi, si tot noi dupa aceea suntem de vina ca nu ne putem concentra cum trebuie. Sistemul scolar deja este stricat cum este, nu trebuie sa fie si mai tare. Noi nu suntem papusi sa facem ce vreti si cum vreti 24/7. Avem si noi vieti.
Ar trebui sa fim realisti, in fata naturii nu suntem egali. Si parinti ar trebui sa nu isi supraestimeze copiii. In aceste conditii, ciclul gimnazial trebuie sa le ofere o pregatire medie si de cultura generala prin care sa nu mai creada in bazaconii. Prin urmare, evaluarea la clasa 8 ar trebui sa includa 4 examene orale la stiinte si 3 scrise, adica romana, lb.straina si matematica. Cei cu medii de peste 8 pot merge la licee, ceilalti elevi la scoli profesionale. Asa si pregatirea la liceu si apoi facultate va fi de nivel mai bun.
Domnule ministru,
Ca și predecesorii Dvs., incercati să inventati apa calda! Nu este nevoie sa transformați evaluarea în examen de bacalaureat, este suficient să faceți 2 lucruri simple și la îndemâna:
1. Sa formulați subiecte la care un elev fara o minimă pregatire sa nu poată lua nota 5, iar peste 9 sa poată lua doar cei foarte buni!
2. Daca țineți la evaluarea multidisciplinară, dați lucrări naționale la 3-4 materii, începând din clasa 6-7, cu subiecte redactate pe același principiu că la pct.1 și faceți media cu ce se obține la evaluarea națională.
Dar sa vii sa dai examen de evaluare din 5-6 materii este un lucru fara sens la niste copii de 14 ani și nu veți obține decât o explozie a industriei meditațiilor!
La fel de important este că la liceu sa nu se ajungă fara media 5 (la a fiecare materie din examenul de evaluare), ceilalți urmând a fi îndrumați spre învățământ tehnologic/profesional și să aibă posibilitatea după, dacă își doresc, să-și completeze studiile și să ia bacul.
o altă prevedere absurdă este că diferențierea- la real- să se facă după limba romana. Așa ajung elevi complet nepregătiți la sectia de mate- info, in timp ce elevi buni la mate se trezesc la sectii cu profil uman.
Si uite așa primii se chinuie tot liceul sa ia un 5 la mate/info/ fizica, iar ceilalți nu mai aprofundează materia care îi pasionează.
Excelent comentariu! Mi-ar placea să citească și dl ministru.
Am o completare: e absurd să evaluezi pe baza notelor din 2 zile. Media din clasele V-VIII nu e o idee bună că iar vor termina toți cu 10 pe linie, vor vâna note și nu vor ști nimic după 4 ani.
Să existe teste standardizate organizate periodic de inspectoratele scolare si fiecare elev să aibă dreptul să dea pe parcursul anului terminal de 3 ori maxim fiecare proba, urmând ca la înscrierea pentru repartizarea la liceu să pastreze calificativele cele mai bune.
Sunt de acord. Când ajung la liceu elev nu mai au competențe și aptitudini pentru alte științe.
Sunt de acord ca examenul de evaluare nationala la sfarsitul clasei a VIII-a nu este ceea ce ar trebui, dar nici nu se poate sa venim sa il schimbam peste noapte si sa il aplicam copiilor care sunt deja in ciclul gimnazial si nu beneficiaza de avantajele unui act educational pe masura. Introducerea de noi subiecte de istorie, georgrafie, fizica, chimie la acesti copii, in situatia in care, la majoritatea scolilor de stat totul se bazeaza, in prezent, pe memorare, nu este benefica – ar insemna un efort suplimentar din partea parintilor, care vor apela la meditatii si din partea copiilor.
Da, examenul trebuie modificat, dar totul trebuie facut etapizat, prima data sa adaptam actul educational, programa, modul de predare si instruirea profesorilor si abia apoi organizat examenul in alt fel.
Ce act educational sa adaptezi? Voi stiti ce haos e in clasele de gimnaziu? Cat de hiperactivi sunt elevii? Profesorul pierde timp doar cu disciplina…sa va vad pe voi ce performanta ati avea la locul vostru de munca in astfel de conditii. Sunteti rupti total de realitate! Elevii nu mai pot fi atenti, nu se mai pot concentra datorita timpului petrecut in exces in fata unor ecrane si ati gasit vinovatul de serviciu: profesorul!
Pai sa intrati si voi intr-o clasa de gimnaziu, sa vedem cate minute rezistati pana cand va ia durerea de cap. Orice strategie desteapta ti-ai fi facut de acasa, ptr predare, e dinamitata instant. Descurca-te! Da, nu e chiar in toate clasele, dar in foarte multe!
Subscriu la tot ceea ce spuneți. Acum ca tot e în trend cu alegerile, alegem Franța. Noul ministru ce visează noaptea scoate a doua zi pe gura, ca de când omului i se da puterea atunci ii afli adevarata valoare. Peste 4 ani când vor fi alegeri și ne vom da cu o alta tara, vom vrea sa implementam ce este în tara aia și tot asa. Este o bătaie de joc la adresa intelectului nostru. Da’ne Domne minte ca să ne trezim o data!
Iarasi un ministru politician care aseaza carul inaintea boilor. Prioritatea lui este examenul national, nu ce se intampla cu educatia pe parcursul gimnaziului. Pe principiul colegilor de guvernare: e mai usor sa majorezi taxe decat sa reduci cheltuielile inutile. In loc sa se gandeasca cum sa subtieze materiile foarte incarcate din programa, e mai simplu sa raportam catre UE ca ne aliniem la standardele lor. Nu conteaza rezultatele, important e sa ramana o modificare majora si dupa acest vremelnic ministru.
Daca domnul ministru ar avea curiozitatea sa deschida o carte de fizica de clasa a 6-a, foarte probabil sa nu inteleaga mare lucru. Manualele sunt incarcate cu informatii stufoase, greu de retinut si inteles.
Dupa ce vom avea o programa mai lejera, care sa permita majoritatii elevilor sa proceseze informatiile fara sa fie nevoie de meditatii in particular, abia apoi punem regla fineturi de genul examenului de evaluare.
Buna ziua! Eu l-as ruga pe Dl. Ministru sa introduca si un examen de treapta la liceu, ca sa ne revenim cat de cat si acolo. Mi se pare incredibil ca timp de 4 ani de zile nu ii testeaza nimeni real pe elevii de liceu si la BAC ne trezim, hopa ce prost pregatiti sunt. Dupa modelele de la clasele mai mic, ar trebui sa exite o astfel de testare. Multumesc.
Probleme majore sunt numai în capul tău de psiholog ..pt noi cadrele didactice cea mai mare problema este salariul mizerabil elevii needucați fara cei 7 ani de acasă părinții alcoolici copiii cu tulburări psihice ce sunt introduși în sistem laolaltă cu cei normali la cap și revenirea la învățământul tradițional care a scos oameni adevărați nu analfabeți
Mais non, pas le modèle français, c’est le plus inégalitaire du monde!