Burse facultate 2024-2025. Studenții de la Politehnica București pot primi până la 1.500 lei pe lună burse de performanță dacă au medii peste 8. Cererile se depun la secretariate – criteriile de acordare

19.446 de vizualizări
Politehnica București / Foto: upb.ro
Bursele de performanță vor fi de până la 1.500 de lei și bursele sociale de 900 de lei pe lună, pentru studenții din Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB), în anul universitar 2024-2025. Metodologia de acordare a burselor, valabilă de anul universitar trecut (2023-2024), a fost reluată și indicată de mai multe facultăți ale UPB în informările lor pentru studenți.

Dosarele pentru burse se pot depune până pe 15 octombrie, potrivit anunțului de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), pe platforma de contracte a facultății. Dosarele pentru bursele sociale se depun însă fizic, în ceea ce privește secretariatul Facultății ETTI.

Termenul însă poate varia. La Facultatea de Mecanică, termenul pentru bursele sociale este 4 octombrie – 25 octombrie, așa că puteți consulta site-urile facultăților pentru termenele exacte. Edupedu.ro prezintă mai jos criteriile de acordare a burselor, cuantumurile

Aproape 28.400 de studenți învățau la Universitatea Politehnica București la 1 octombrie 2022, conform datelor de la Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), și 7.802 la Universitatea din Pitești, cu care a fuzionat anul trecut, plasând UNSTPB în primele universități din țară după numărul de studenți (după datele disponibile).

Bursele de performanță de la UNSTPB sunt destinate să recompenseze studenții cu rezultate academice și științifice remarcabile și sunt împărțite în trei grade, conform metodologiei de acordare a burselor pe care o puteți descărca mai jos din articol:

  • Bursa de performanță gradul I este rezervată studenților din anii II-IV de licență și anul II de masterat, care au obținut o medie generală de minimum 9,70 în anul precedent. În plus, acești studenți trebuie să acumuleze cel puțin 30 de puncte, conform mai multor criterii, care includ premii la concursuri profesionale, participări la sesiuni științifice, publicarea de lucrări și implicarea în proiecte de cercetare. Această bursă se acordă pentru întreg anul universitar, dar poate fi revizuită după sesiunea din iarnă.
  • Bursa de performanță gradul II poate fi acordată studenților din anii II-IV de licență și din anul II de masterat, care au obținut o medie de minimum 9,50 în anul precedent sau după sesiunea din iarnă.
  • Bursa de performanță gradul III este destinată studenților din anul I de licență și masterat care au obținut o medie de minimum 8,00 la admitere, dar și studenților din anii superiori care mențin o medie de cel puțin 8,00.

Criteriile pentru acordarea burselor de performanță includ atât rezultatele academice, cât și activitățile extracurriculare. Acestea sunt punctate în funcție de relevanța și nivelul lor (concursuri, publicări, participări la sesiuni de comunicări științifice etc.), iar distribuirea burselor se face în ordinea descrescătoare a mediilor și a punctajului acumulat, în limita fondurilor disponibile​.

Cuantumul burselor de performanță este 1.500, 1.300, respectiv 1.100 de lei lunar în funcție de grad, acestea fiind sumele din anul universitar trecut (2023-2024), care rămân valabile și în acest an universitar (2024-2025) după cum indică facultățile Politehnicii București pe site-urile lor, cuprinse în anexa 2 la regulile de acordare a burselor.

Bursele sociale sunt destinate să sprijine studenții proveniți din familii cu situație socio-economică precară, fiind acordate pe baza unei cereri și a documentelor justificative. Aceste burse sunt disponibile pe toată durata anului universitar. Criteriul academic esențial pentru acordarea bursei sociale, în cuantum de 900 de lei lunar, este promovabilitatea, iar beneficiarii includ:

  • Studenții orfani de unul sau ambii părinți;
  • Studenții proveniți din centre de plasament;
  • Studenții care au părinți cu venituri reduse sau care suferă de afecțiuni grave.

Aceste burse pot fi cumulate cu alte tipuri de burse (performanță, studiu etc.), iar cuantumul lor este stabilit anual prin hotărâre a Senatului universității, în funcție de nevoile comunității studențești și de fondurile disponibile​, potrivit metodologiei în vigoare de la UNSTPB.

Foto: etti.upb.ro

Studenții care urmează un program de masterat didactic într-o instituție de stat beneficiază de o bursă echivalentă cu salariul net al unui profesor debutant. Aceasta are scopul de a încuraja pregătirea profesională a viitorilor profesorilor și este acordată pe toată durata programului de studii​, se arată în documentul citat. Potrivit datelor de la Universitatea Politehnica București, cuantumul lunar pentru bursele pentru masteratul didactic ar rămâne la fel ca anul universitar trecut, când a fost 3.158 de lei net.

Amintim că metodologiile de acordare a burselor în universități, după cum stabilește fiecare dintre acestea, sunt fundamentate pe metodologia-cadru de acordare a burselor în universități a Ministerului Educației, la rândul ei bazată pe legea educației 199/2023.

Bursele doctorale sunt acordate conform prevederilor legale și sunt menite să sprijine studenții doctoranzi pe durata studiilor lor. Cuantumul acestei burse este stabilit prin hotărâri universitare, iar studenții care beneficiază de aceste burse sunt încurajați să se implice în activități de cercetare științifică​. Cuantumul de la UNSTPB din anul universitar trecut 2023-2024 a fost de 3.200 de lei net pe lună.

Metodologia de acordare a burselor pentru studenții de la UPB, începând din anul universitar 2023-2024, poate fi descărcată de aici.
DOCUMENT Procedura privind calcularea și dovedirea veniturilor nete menționate în Metodologia pentru burse UPB:
Modele de documente (sursa)

Cereri:

Acord de prelucrare a datelor cu caracter personal:

Declarație venituri:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor și Asociația Părinților Edupart anunță că susțin proiectul de ordonanță al Ministerului Educației prin care sumele pentru decontarea transportului elevilor navetiști cresc de 4 ori

Organizațiile partenere ale Ministerului Educației – Consiliul Național al Elevilor și Federația Părinților Edupart – anunță că susțin proiectul de ordonanță care decontează naveta elevilor cu sume mai mari decât…
Vezi articolul

Ligia Deca participă la ședința Consiliului Rectorilor condus de Sorin Cîmpeanu, după ce acesta a demisionat de la Educație în plin scandal de plagiat și la o zi după ce actualul ministru a respins fără soluții propunerea CNATDCU de a analiza plagiatul lui Bode

Ligia Deca, ministru al Educației de 5 săptămâni și fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, participă începând de astăzi la ședința de la Craiova a Consiliului Național al Rectorilor, for…
Vezi articolul