Burse mai mici pentru elevii cu medalii de aur la olimpiade internaționale, 1.000 lei pe lună, în loc de 2.550 lei. Elevii premiați la olimpiadele naționale vor primi cu 200 de lei mai mult – proiectul legii învățământului preuniversitar

5.086 de vizualizări
Foto: 68664802 © Alexmazilu | Dreamstime.com
Cuantumul și criteriile de acordare a burselor pentru elevii premiați la olimpiadele naționale și internaționale au fost introduse în proiectul legii învățământului preuniversitar. Astfel, un elev care câștigă medalia de aur la o olimpiadă internațională va avea o bursa de 1.000 lei pe lună, în loc de 2550 lei, cuantum stabilit prin ordin de ministru în baza legii 235 din 7 decembrie 2010. Această lege se abrogă la data intrării în vigoare a noii legi a învățământului preuniversitar, potrivit  Art. 246, alin (1).
  • 123 de elevi au avut premii la olimpiadele şi concursurile internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori) în anul școlar 2021-2022, potrivit Raportului privind Starea învățământului preuniversitar din România pentru anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației. 13 elevi au obţinut distincţii la mai mult de două competiţii.

Pentru elevii premiați la olimpiadele școlare naționale și internaționale, în proiectul legii învățământului preuniversitar, se introduc bursele de excelență olimpică (I și II), care reprezintă o formă de stimulare a excelenței și sunt alocate în funcție de distincțiile primite de elevi. 

Pentru anul școlar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este:

  • bursa de excelență olimpică I/internațională – 1.000 lei/lună;
  • bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/lună.
Cum se vor acorda bursele de excelență olimpică 

Bursa de excelență olimpică (I) se acordă elevilor care obțin distincții (premiile I, II, III) la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică (I) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;

Bursa de excelență olimpică (II) se acordă elevilor care obțin distincții (premiile I, II, III) la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică (II) se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar”, potrivit art. 103 din proiectul legii învățământului preuniversitar.

În prezent, elevii premiați la olimpiadele școlare internaționale primesc bursa conform Legii nr. 235 din 2010 și cuantumul este stabilit prin ordin de ministru. 

Pentru anul școlar 2022-2023 este în vigoare Ordinul 6.429 din 19.12.2022, care prevede sumele pentru bursele de merit de olimpic internațional, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, după cum urmează:

  • medalia de aur sau premiul I – 2550 lei;
  • medalia de argint sau premiul al II-lea – 1913 lei;
  • medalia de bronz sau premiul al III-lea – 1275 lei;
  • mențiune – 638 lei”.

În anul școlar 2022-2023, elevii premiați la olimpiadele școlare naționale primesc bursă de performanță de 500 lei pe lună, conform ordinului de ministru nr. 5.379 din septembrie 2022.

„Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de performanță este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației, prevede ordinul respectiv.

Bursele de performanță se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele. Prin excepție de la aceste prevederi, pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, bursa de performanță se acordă începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar. 

Aceste burse nu sunt condiționate de depunerea vreunei cereri. Ele se acordă la propunerea dirigintelui, dar pe baza copiilor conforme cu originalul după documentele care atestă acele performanțe”.

În decembrie 2022 au fost recompensaţi de către Ministerul Educației 123 de elevi, premiaţi cu 171 de distincţii (medalie de aur absolut, medalii de aur/premiul I, medalii de argint/premiul II, medalii de bronz/premiul III, menţiune) la olimpiadele şi concursurile internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). În acelaşi timp, au fost premiate 124 de cadre didactice care i-au pregătit, precum şi 70 de unităţi de învăţământ din care provin laureaţii, potrivit Raportului privind Starea învățământului preuniversitar din România pentru anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației.

„Cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au fost semnificativ majorate în acest an prin hotărâre de Guvern: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.500 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) sunt: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente).”

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Lista cu elevii care au obținut în 2022 medalii și mențiuni la concursurile internaționale, publicată de Ministerul Educației. Aceștia vor primi burse de merit de olimpic de până la 2.500 de lei – documente
Oricâte olimpiade naționale ar câștiga, un elev are dreptul la o singură bursă de performanță, conform Ministerului Educației / Cazul unui olimpic multiplu de la o școală din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Sesiune de fotografiere în toate școlile din România, declanșată la cererea Ministerului Educației. Directorii au obligația să facă și să trimită o poză cu un afiș de proiect european lângă numele școlii

Școlile care au beneficiat de măști de la Ministerul Educației, în perioada pandemiei, trebuie să afișeze un poster al proiectului și să trimită inspectoratelor școlare poze în care să fie…
Vezi articolul