Burse școlare 2024-2025. Elevii care nu au avut peste 10 absențe nemotivate într-o lună primesc primele burse pe 20 noiembrie, pentru septembrie și octombrie

95.443 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie. Elevii care au mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență sau socială pe luna respectivă, conform legii învățământului preuniversitar, modificată prin OUG în iunie 2024.
Calendar pentru plata burselor în anul școlar 2024-2025

Bursele să vor plăti în acest an școlar la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare. Banii sunt virați școlilor de Ministerul Educației prin inspectoratele școlare.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 20 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ răspund de plata la termen a burselor, conform metodologiei-cadru.

Cuantumul minim al burselor în anul școlar 2024 – 2025
  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (sursa)
  • bursa de merit – 450 lei/lună;
  • bursa de reziliență – 300 lei/lună;
  • bursa socială – 300 lei/lună;
  • bursa tehnologică – 300 lei/lună;
  • pentru mamele minore – 700 lei/lună
Bursele de merit, de reziliență și tehnologice nu se acordă integral în anul școlar 2024-2025. Sunt condiționate de numărul de zile de școală și de vacanță dintr-o lună

Bursa de merit pe septembrie și octombrie 2024 ar fi 715 de lei.

Bursele de merit, de reziliență și tehnologice sunt calculate în funcție de numărul de zile de vacanță și de numărul de zile de cursuri dintr-o lună, pe baza unei formule menționate în metodologia de acordarea burselor în anul școlar 2024 2025, aprobată prin OME 5.518. Pentru a le primi, este necesară și îndeplinirea condiției de a nu avea mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună la școală.

Art. 18. — (2) Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul al burselor de merit, de reziliență și tehnologice este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

  • CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
  • NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
  • NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.

(3) În calculul prevăzut la alin. (2) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”.

Bursa de merit, în valoare de 450 de lei, ar urma să fie de 343 de lei pe luna septembrie, cu 21 de zile lucrătoare și 5 de vacanță, după cum arată calendarul anului școlar 2024-2025, potrivit unui calcul estimativ Edupedu.ro. Pe luna octombrie ar urma să fie 372 de lei (sunt 23 de zile lucrătoare și 4 de vacanță).

Bursa de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii cu medii între 7 și 9,50 care prind un loc în primii 30% din clasă, ar urma să fie 477 de lei pe lunile septembrie și octombrie (229 în septembrie și 248 de lei în octombrie). Același model calcul este valabil și pentru bursa tehnologică, tot de 300 de lei, pentru elevii de la liceele tehnologice și profesionale.


27 comments
  1. încetați să mai visați…în România nimic nu se da la timp…ieri trebuia să se vireze bursa…și ce credeți nimic asta au virat își bat joc de noi

  2. Buna Ziua,De ce au primit copii doar 450-500 De lei la doua luni gen Septembrie Si Octombrie astazi pe Novembrie 20 cand e Scris acolo 715 de lei la Doua Luni!?

  3. Credeți că a avut 10 absente intr-o luna ca a vrut? Poate a ajut o bronșită, o pneumonie, cine dă legile astea absurde, da 10 absente intr-o luna dacă nu sunt consecutive, nu-l pot trimite la școală cu tuse, cu mucii în gura, la covid eram obligata sa îl țin acasă numai dacă a strănutat, aveți în vedere lucrul acesta

  4. as dori sa știu și eu cum de la liceu pot primi bursa sociala și cei de la gimnaziu nu cu același venit declarat la ambii copii

  5. Numai burse visati. Invatati doar pentru burse. Inainte copiii invatau mai mult si nu asteptau bani de la stat. Parintii munceau si ii intretineau, nu statul. Si tot nemultumiti sunteti…. De unde atatia bani, cand bugetul e pe minus?! Din imprumuturi, vai de tara asta!

  6. un elev cu f.bine in clasa a llla și diverse premii la concursuri ,l,ll și lll ,in cl. a lV a ce bursa primește ?

  7. Buna ziua daca pe data de 20 noiembrie copiii trebuie sa ia bursa pe lunile septembrie si octombrie, vin cu intrebarea aceste reguli nu se aplica si la liceu? De ce le-a intrat in cont doar 300 de lei?

    1. Nu. Faceti o sesizare la inspectorat. E o lista intreaga de banci la care puteti avea contul copilului. Nu puteti cu revolut sau asemanator.

      1. cea mai nedreaptă metoda de acordare.
        Copii cu 9,40dintr-o clasa care nu se încadrează în primii 30%nu primesc nimic și copiii cu media de peste 7 din alte clase care se încadrează în primii 30%primesc bursa de rezistență.
        Ce să-i fac să-l oblig să învețe mai mult sau să-l încurajez să renunțe că poate primi bursa și cu7 la alte profile?
        Vai de ei !

        1. Corect ati observat! Tot pe seama acestei situatii am comentat la un aticol, inainte de schimbarea criteriilor de acordare a burselor de merit. Era ok cu primii 30%: erau motivati (suma era mai mare), nu era presiunea notelor de prag si era o mica emulatie, la nivel de clasa. Acum este frustrant pentru cei cu 9.45 (cunosc caz concret), iar cei cu peste 9.50 sunt provocati sa si fraudeze, pentru a-si pastra privilegiul. Totul a izvorat de la situatia paradoxala in care elevi cu medii foarte mici (din rural, majoritatea) luau bursa de merit iar parintii celor cu medii mari (majoritatea din scoli “bune” – urban) s-au sesizat, pe principiul “grija altuia”… Vremuri de uzura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sprijin pentru familii vulnerabile și copii, în locul separării copilului de familie și plasarea lui în sistemul de protecție specială – proiect de lege al Guvernului / Se vor înființa 150 de centre de zi și Observatorul Național al Copilului

Guvernul a aprobat pentru trimiterea în Parlament proiectul Legii privind prevenirea separării copilului de familie, conform anunțului instituției. Propunerea legislativă urmărește reducerea numărului de copii care intră în sistemul de…
Vezi articolul

PROIECT Din toamnă, copiii de clasele primare ar trebui să știe să salveze poze, informații, adrese web pe dispozitive portabile, cu sprijinul adultului, conform cadrului de competențe digitale

Din anul școlar 2024-2025, elevii de clasele primare ar trebui să știe să salveze poze, informații, adrese web pe dispozitive portabile, cu sprijinul adultului, potrivit unui proiect pus în consultare…
Vezi articolul

Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, despre concurența record la Medicină de anul acesta: Au contat investițiile, modernizarea, prestigiul facultății și școala de vară pentru elevi

Număr record de candidați la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. Cel mai important factor este organizarea unei școli de vară,…
Vezi articolul

Mai multe organizații civice protestează față de invitarea lui Petre Roman și a lui Teodor Brateș la o conferință la Facultatea de Filosofie: Este inadmisibilă transformarea mediului academic într-o tribună a imposturii morale

Mai multe organizații civice au transmis marți un comunicat de protest față de invitarea lui Petre Roman, primul premier post-decembrist, și a lui Teodor Brateș, fost redactor-șef al TVR în…
Vezi articolul