Bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri sau de zile libere, care nu sunt prevăzute în structura anului școlar? Precizări de la secretarul de stat Florian Lixandru

73.581 de vizualizări
Valoarea tichetelor de creșă
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Mai mulți părinți și elevi au semnalat Edupedu.ro faptul că pe luna septembrie au primit sume sub cuantumul minim pentru bursele de merit, studiu sau performanță, deși nicăieri în legislație nu este prezentat modul de calcul al acestor drepturi ale elevilor. “În afara burselor sociale, celelalte se plătesc pentru zilele de școală, doar bursele sociale să plătesc integral indiferent de numărul de zile de școală și pe toată perioada anului școlar. Așa a fost mereu. Nu se dau de anul acesta burse”, explică secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro.
  • Edupedu.ro a făcut o solicitare ministerului Educației, prin care să prezinte modul oficial de calcul pentru burse, din care să reiasă modul unitar de calcul al burselor, la nivelul sistemului de învățământ. Îl vom publica când îl vom primi.

Modul de calcul al burselor poate fi interpretat diferit de la o școală la alta pentru că nicăieri în legislație nu este prezentat oficial un mod de calcul, ci doar pe ce perioadă se acordă bursele. Însă tocmai acest aspect creează confuzie în rândul celor din teritoriu care calculează valoarea burselor elevilor.

Mai mulți cititori Edupedu.ro ne-au semnalat faptul că școlile calculează valoarea bursei în funcție de numărul de zile de școală, iar unele iau în calcul și zilele libere acordate de diverse sărbători, dar care nu figurează drept vacanță în structura anului școlar, ci prin Codul Muncii.

Ordinul nr. 5.379/7.09.2022 pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar spune că: “bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 18″ (n. red. bursa de ajutor social).

Ordinul nu precizează însă nimic legat de zile libere care sunt stabilite prin codul Muncii, nu prin ordinul privind structura anului școlar. Exemple de zile libere prin Codul Muncii sunt: 1 mai, 1 iunie, 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 1 decembrie, Ziua Națională etc.

Edupedu.ro l-a întrebat și pe secretarul de stat în ministerul Educației Florian Lixandru despre modul de calcul al burselor, iar acesta a răspuns că se calculează raportat la structura anului școlar și la zile de școală: “În afara burselor sociale, celelalte să plătesc pentru zilele de școală, doar bursele sociale se plătesc integral, indiferent de numărul de zile de școală și pe toată perioada anului școlar. Bursele de performanță, de merit etc. se plătesc raportat la numărul de zile de școală, septembrie nefiind, de exemplu, lună întreagă”.

El a spus că “valoarea minimă a bursei este luată în calcul pentru lunile când nu sunt zile libere, adică doar lunile mai și martie, în noiembrie de exemplu avem liber pe 30, de Sfântul Andrei”. De precizat, ziua de 30 noiembrie este zi liberă acordată prin Codul Muncii, nu este vacanța prevăzută în ordinul de ministru privind structura anului școlar.

Astfel, nici școlile sau inspectoratele nu au un mod clar de calcul al burselor elevilor și la ce să se raporteze: la numărul de zile libere care includ zilele din Codul Muncii, sau la zilele de vacanță stabilite prin ordin de ministru?

Anul școlar 2022-2023 conform ordinului privind structura anului școlar:

  • cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
    • vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022; 
  • cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
    • vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023; 
  • cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
    • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023; 
  • cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
    • vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023; 
  • cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
    • vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023. 

Prin excepție de la prevederile alin. (1), se stabilesc următoarele:

  • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;
  • pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023;
  • pentru clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare
Cum calculează secretarul de stat Florian Lixandru valoarea burselor care scade sub pragul minim, stabilit prin ordin de ministru

În majoritatea lunilor, elevii primesc mai puțini bani de burse decât nivelul minim stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1138 / 2022, spune secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru. În doar 2 luni din anul școlar, martie și mai, se acordă sumele minime prevăzute de HG, adică 500 de lei, pentru bursa de performanță; 200 de lei, pentru bursa de merit; 150 de lei, pentru bursa de studiu și 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Concret, asta înseamnă că în lunile în care este vacanță scade valoarea minimă a burselor de merit, performanță, studiu, profesionale și bani de liceu.

Secretarul de stat explică și cum se calculează bursele: “Cu regula de 3 simplă și se împarte la numărul de zile de școală din luna respectivă. Pentru bursa de merit, de exemplu, cuantumul minim de 200 lei se împarte la 30 de zile calendaristice și se înmulțește cu numărul de zile de școală din luna respectivă”.

Edupedu.ro a făcut un calcul pe baza declarației de mai sus, pentru o bursă de merit cu o valoare minimă de 200 de lei, pentru luna octombrie, când au fost 16 de zile de școală, pentru că a fost vacanță 5 zile între 24 și 28 octombrie. În plus, ziua de 5 octombrie, Ziua Educației a fost zi liberă, stabilită prin codul muncii.

Exemplu:

200 lei : 30 zile calendaristice = 6,66 lei pe zi

6,66 lei X 16 de zile de școală = 106,56 de lei – suma pe care un elev cu bursă de merit o primește pentru luna octombrie.

Practic, un elev primește, în luna octombrie, bursa de merit la jumătate din valoarea minimă, pentru că a fost vacanță timp de o săptămână.

Dar pentru că nu există un mod unitar de calcul al acestor burse, unele școli scad și zilele libere ca fiind vacanță, astfel că în octombrie, dacă iau în calcul și ziua de 5 octombrie, ca fiind liberă, suma acordată ar fi mai mică, sub jumătate din valoarea minimă, pentru că numărul de zile de școală ar fi 15.

Exemplu:

200 lei : 30 zile calendaristice = 6,66 lei pe zi

6,66 lei X 15 de zile de școală = 99,9 lei – suma pe care un elev cu bursă de merit ar primi-o pentru luna octombrie.

Lunile în care se acordă bursele la valoarea minimă întreagă

Revenind la discuția cu secretarul de stat Florian Lixandru, l-am întrebat dacă există o notă de la minister către inspectorate prin care să le prezinte modalitatea unitară de calcul a burselor, iar Florian Lixandru a precizat: “Așa a fost mereu. Nu se dau de anul acesta bursele. Dar nu inspectoratele dau bursele plătesc autoritățile locale, banii nu vin prin inspectorate. Inspectoratele dau bursa profesională și bani de liceu, și acolo se raportează la numărul de zile de școală”.

Florian Lixandru mai spune că: “legea nu poate fi interpretată diferit de la un județ la altul sau de la o școală la alta”, și a explicat că se calculează în funcție de zile de școală și de vacanță, însă precizează și ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie, zi liberă prin codul muncii, nu prin ordinul privind structura anului școlar).

“Septembrie nu a fost lună întreagă, nici octombrie, nici luna noiembrie nu e întreagă pentru că e Sf. Andrei pe 30 noiembrie, nici decembrie nu e luna întreagă. Nici ianuarie, în februarie e vacanță, martie poate va fi lună întreagă. Aprilie iar e vacanța de Paști. Luna mai probabil e lună întreagă, iunie, nu. Deci, doar martie și mai vor fi luni întregi, în rest se vor corecta în funcție de numărul de zile. Scrie foarte clar în ordin că se acordă pe perioada cursurilor”, mai spune Florian Lixandru.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


85 comments
  1. Bună ziua cum se calculează bursa ces dacă există 15 absente nemotivate în zile diferite. se pune 1 absența pe zi se taie toată ziua sau.fiind elev cls 6 se împarte 15÷6ore pe zi aproape 3 zile. citisem un articol ca asa se calculează.

  2. Bursele de merit si de performanta se acorda elevilor pentru rezultatele lor din anul precedent, atunci daca in lege scrie 200 de lei respectiv 500, dece nu primim atat…
    Unde putem sa rezolvam asta, chiar nu vrea nimeni?

  3. este absurd din start să consideri că un elev și a pierdut calitatea de elev în vacanțele școlare, cu atât mai mult cu cât concursurile, olimpiadele, pregătirea temelor, proiectele și portofoliile sunt lucrate deseori în vacanțele școlare sau în zilele libere. N-ar fi mai simplu, pentru calculul lor fără alte interpretări, să fie acordate atâta timp cât elevul își păstrează calitatea de elev?

  4. Și în județul Covasna se întâmplă același lucru eu pe 2 copii de 3 luni am luat 183 lei bursa sociala când trebuia sa iau 400 lei pe luna dece nu înțeleg când tre buia sa iau întregi copii mei nu au lipsit au mers lascoala si mint cu nerușinare ca dacă au copii lipsa nu primesc bursa întreaga e devastator ce se întâmplă în tara asta

  5. Acest domn din minister cred ca undeva s-a pierdut la clasa a 2 a de matematică!
    Pot doar sa sper că exact asa i se calculează si dansului salariul când este în concediu.
    Și ne mai miram ca abia așteaptă acești copii care invata bine, sa plece cat mai departe…

  6. Anul școlar 2022-2023, câte săptămâni de școală are pentru forma de învățământ cu Frecvență Redusă și cum se calculează?

  7. Buna ziua, copilul meu a primit abia azi, 28.11.2022 suma de 308 ron bursa merit pt lunile sept si oct 2022, si dupa incercari si simulari, am inteles de ce se considera vacantele luand in calcul 2 week-enduri: pt a fi scazute cat mai multe zile calendaristice din calculul burselor. Noi daca facem cerere de concediu de odihna, nu ii spunem sefului de sambata asta pana duminica viitpare… Ci strict, de luni pana vineri, in zilele lucratoare… Si da, se scad si zilele libere acordate in alte situatii decat cele libere nationale (ex: 5 oct). Mai au un pic si vor scadea si zilele in care elevul a lipsit, chiar si motivat… Nu mai spun ca nu se respecta data de 15 a lunii pt luna anterioara…. Traim in Romania! La multi ani! Aveti mai jos modul de calcul.

    luna zile zile valoare
    se scad calend. scoala ron
    cursuri 05.09 – 30.09 -4 zile sept 30 26 173
    vacanta 22.10-30.10 -10 zile oct 31 21 135
    zi libera 05.10.2022
    total bursa 308 lei

  8. De ce împarte secretarul de stat bursa la 30 de zile?! Sunt 30 de zile lucrătoare?! Deci, bursa de merit e mai mică decât bursa socială, până la urmă!!! Concluzia :prost cine învață… Bătaie de joc!

    1. Cuantumul este facut de catre cei care n au invatat la timpul lor ca sa si bata joc de cei care invata . Nu au de unde sa stie cat de solicitant este sa inveti ca urmare nu dau decat doi bani pe acest lucru acum ca au ajuns in varf si fac legea cum vor .

    2. Foarte corect! Ar trebui sa imparta la numarul de zile lucratoare. Eu asa am facut si astept sa conteste cineva si sa imi demonstreze ca gresesc. Sau este o metoda de a mai ciupi ceva din dreptul copiilor?

  9. Fiecare școală interpretează si dă bani cum crede și vrea, cât timp este legea clară? Bursa socială e fixă pe tot parcursul anului școlar. Nimeni nu se interesează în teritoriu ce se întâmplă cu banii, că nu ajung la copii?????

    1. Bursa sociala e pentru cei cu venit mic, sau cu un singur părinte (cum e și cazul meu). Dar asta nu înseamnă că nu învățăm, avem și bursa de merit! Iar cei care sunt mai slăbuți, nu ar trebui judecați pentru ca au o bursa sociala sau un ajutor social!

      1. Nu ii judecam pe cei cu burse sociale, dar se incurajraza lenea, cei cu burse de merit au bursa mai mica decat cea sociala (in perioada vacantelor nu se primesc burse de merit), unde este echitatea? ai drepturi mai multe daca esti sarac, decat cei cu un venit mediu, dar care invata?

  10. În cele mai multe orașe, școli, bursa socială, care trebuie să fie integrală, se dă mai puțin, ni se spune că se scad zilelele libere. Oricât le arătăm și știu legea, tot se ia mai puțin. Atunci ce importanță are legea, dacă fiecare școală face ce vrea și hotărăște cum vrea în consiliul profesoral?

  11. Bună ziua sunt o mama a 3 copii dinTurda jud Cluj noi nu am primit bursele sociale ni rechizite.Sunam la primăria Turda și nu ne da nici un răspuns ne spun când o se le vireze lor bani atunci vor primi și școlile sa așteptăm ca ne vor anunța școlile când se vor vira în conturi asa ceva nu mai vezi parca ,copii erau importanți se vede cât le pasa de ei

  12. In comuna Tinca din judetul Bihor,inca nu s-a primit nici un fel de bursa,nici acei 500 de lei pentru rechizite. Precizez ca suntem in data de 22 noiembrie 2022 si inca nimic,nimic,nimic. Unde ar trebuii sa se faca sesizari? Apropo,de ieri,21 noiembrie se da un sandvis si un fruct/zi/copil dupa o perioada de 3-4 saptamani in care nu s-a dat nimic din programul ,,laptele si cornul,,

  13. In codul muncii zilele pentru concediu de odihna sunt plătite de angajator versus vacanta între module.
    De ce vacanta la copii nu este remunerată cu bursa. Este un drept al elevului dobândit într-un an de munca. Voi ăștia de la guvernare tot timpul tot o dați că încurajați elevii pentru rezultate bune dar tot voi sunteți cei care tăiați aripile acestor copii.
    Așa pentru concluzie. Sunteți dușmanii acestei țări și acestor copii. La modul cum guvernați drăcușorii sa vă mai aleagă!

    1. Copiii mei au bursa sociala si pe luna octombrie au primit 173 lei fiecare desi se specifica faptul ca bursele sociale se acorda integral indiferent de vacante sau zile libere. Nu mai inteleg nimic din modul lor de calcul sau din furtul din comuna din banii copiilor nostri…

        1. Bună ziua numele meu este udilă laura si am si eu un copil clasa ll a este la scoala comună dubrava județul prahova localitatea ploiesti si am depus si eu dosarul pentru bursă socială și am primit răspuns că nu a fost aprobat din motiv că nu am adus o adeverința dela ploiesti precum că nu dețin terenuri sau alte lucruri pe numele meu dar nu mi sa cerut cînd am depus dosarul nu mise pare corect cum puteți să mă ajutați astept un raspuns mulțumesc

  14. Buna ziua la noi in Dolj tot timpul ne opresc bani din burse sociale motivul vacanta ,,ca au fost copii in vacanta” pe lunile de vacanta ni sa dat 300 de lei in loc de 600 cat ar fi trebuit niste hoti si conducerea scolii tot la fel.😑😑

    1. Bună ziua! De ce nu se dau in fie care lună bursa? În noiebrie de bea sa dat bursa pe septembrie restul nimic? Totusi până la urmă cum se dau?

  15. Aloooo, dar olimpiadele si concursurile judetene si interjudetene sunt Sambata/Duminica. Cele nationale sunt in vacata de primavara… astea cum se calculeaza?

  16. De ce nu sunt penalizate aceste intarzieri??
    Daca banii stau pe undeva, stau cu dobanda.. bani care oricum sunt rezultati din toate taxele si impozitele platite de catre noi, parintii..
    Pai, definind bursa… este ca si o mica contravaloare,un mic ajutor banesc… Cand toate se scumpesc, bursele scad!!!!

  17. HOTĂRÂRE nr. 1.138 din 14 septembrie 2022
    pentru aprobarea cuantumului minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, care se acordă în anul școlar 2022-2023, și pentru stabilirea termenelor de plată a acestora
    EMITENT
    GUVERNUL ROMÂNIEI
    Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 906 din 14 septembrie 2022

    În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 82 alin. (1^1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    Articolul 1
    (1) În anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:
    a) 500 de lei, pentru bursa de performanță;
    b) 200 de lei, pentru bursa de merit;
    c) 150 de lei, pentru bursa de studiu;
    d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.
    (2) Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.
    (3) Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
    Articolul 2
    Bursele prevăzute la art. 1 alin. (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

  18. în afara faptului ca în sectorul 2 nu s a primit niciun leu bursa pe anul acesta, cum i se pare corect cuiva acest sistem de calcul??? copilul meu se încadrează la Bursa de Performanță. ma aștept calculul sa se facă în felul urmator: suma de 500 lei sa se împartă la nr de zile lucrătoare din luna respectiva, iar rezultatul sa se înmulțească cu nr de zile de școală efective. acesta este un calcul normal și corect, în cazul în care nu se dorește sa ii pârleasca și pe copii ca și pe noi restul plebei! cum să se dea mâna liberă la interpretare? în aceste condiții fiecare instituție de învățământ își va face socotelile după bunul plac și interes.
    menționez ca lucrez în resurse umane și nu există un asemenea sistem de calcul. atunci pt o luna în care se învață zilnic cum se plătește suma integral? de ce nu se scad și aici zilele de weekend? ce aberație de calcul este cea de mai sus????

  19. Exact. Cum sa împarți la nr de zile calendaristice? Doar nu e școală 30 de zile din 30 ale unei luni!! Aici e toată greșeala. Dacă plătești ziua de școală, atunci la ea faci referire in calcul, nu la altfel de zile…
    Unde scrie că trebuie împărțit la nr zile calendaristice, totuși?
    Și, dacă scrie așa undeva în lege, eu cred că și cine a făcut-o ar trebui să-și ia salariul dupa același algoritm de calcul. Sigur i se va părea corect!

      1. Daca sunteti de acord cu acest calcul atunci si profesorii ar trebui platiti doar pe perioada cursurilor.

        un exemplu dupa calculul cu care sunteti de acord: la un salariu net de 3000 lei / luna

        Sept: 30 zile calendaristice si 20 zile de cursuri
        3000/30*20=100*20= 2000 lei – nu ar trebui sa luati salariu intreg

        Mai nasol e la urmatoare Luna:

        Oct: 31 zile calendaristice si 16 zile de cursuri
        3000/31*16=96.77*16= 1548.32lei – aproape jumate din salar😱

        Pot face si altfel calculul. Sa impartim salariul la zile calendaristice si apoi il inmultim la zile lucratoare…tot nu o sa primim niciodata salariul intreg.

        Sunteti multumit ca acest calcul sa se ia in considerare si la salariile dvs?

    1. asta spuneam și eu…
      normal ar trebui împărțită la zilele lucrătoare și apoi nultit cu câte zile au fost la școală…
      dar doar la noi se poate asa ..au ajuns sa fure pana și de la copii

      1. buna ziua doamna vreau sa va întreb când se dau bursele sociale că noi nu am primit din luna lui ianorie bani eu am sunat inspectoratul școlar din judetul Galați a zis că totul pleacă din primărie și când am sunat la primărie a zis că nu pleca de la ei pleca de la școală dar la școală Fântânele Nr 1 din Scantiesti nu s-au dat bursele de loc când se vor da

  20. După un așa algoritm de calcul în nici o lună nu poate să primească bursa întreagă ( în fiecare lună există sâmbete și duminici cel puțin).
    Ex. Într-o lună de 30 de zile calendaristice cu câte 4 zile de sâmbătă și 4 zile de duminică elevul primește doar 146,67 lei după acest algoritm 200 lei : 30 zile calendaristice * 22 zile lucrătoare = 146,67 lei.

  21. Mai avem cateva zile si intram in luna Decembrie si noi in Ialomita nu am luat nimic nici pe Septembrie,nici pe Octombrie….

  22. Copiii cu busele de merit invata in fiecare zi de scoala, plus weekend uri SI vacante!! Atat de mizerabili sa fiti “domnilor” de pe la minister incat sa le socotiti la sange fiecare minut de prezenta in scoala si ATÂT??? Dar va mandriti cu performantele lor,nu? In acelasi timp ii huliti pe profii care dau meditatii si le ati lua si alora mai mult decat fac, daca ati putea,nu???
    Florin Lixandru face el socoteli.. pe seama copiilor care merita inzecit!! Rusine sa va fie!! Copiii din sector 2 Bucuresti NU AU PRIMIT nici pana acum ( 20.noiembrie 2022!!!!!!) nici macar amărâtii aia socotiti mai rau decat cersetorilor de pe strazi!!! Nu va e rusine de nimic pe lumea asta!!! Scarbe si javre de oameni ce conduceti cum va taie capul acest minister! Dupa ce le ati impuiat capul cu schimbari de la an la an,cu ceva bun cand veniti pentru ei????
    Pentru copii bursa de merit inseamna necesitate(la foarte multi!) si pretuire pentru munca lor! Atat merita copiii nostri?? Calcule si imparteli din 200 de lei?? Ministrii de 2 lei ce sunteti!!! Nu va meritati locul acolo! Nu luptati pentru copii, ci impotriva lor,nesimtitilor! RUSINE!!! Asa sa va calculati si voua salariile, magarilor.

  23. Bună ziua. Nu am întâlnit mai mare prostie ca la noi. De ce se spune ca un elev primește 500 lei pe luna în timpul anului școlar, când defapt nu primește în nici o luna aceasta suma. Nici măcar intr-o luna completa în care nu sunt zile de vacanta. Deoarece o persoana foarte inteligenta a hotărât ca suma de 500 lei se împarte la numărul de zile calendaristice în luna respectiva, nu în la nr. de zile de școală complete intr-o luna. Drept urmare luna Noiembrie care are 30 de zile calendaristice și nici o zi de vacanta deoarece ziua de 30 Noiembrie este zi libera în codul muncii. 500:30=16,666 iar 16,666×21=350 lei Deci unde sunt cei 500 lei pentru bursa de performanta intr-o luna completa? În nici un an nu s-a calculat asa. Anul trecut suma respectiva se împărțea la nr. de zile de școală și se înmulțească la nr. de zile venite la scoala minus nr. de zile de vacanta. Trist ce se intampla!

    1. Exact. Cum sa împarți la nr de zile calendaristice? Doar nu e școală 30 de zile din 30 ale unei luni!! Aici e toată greșeala. Dacă plătești ziua de școală, atunci la ea faci referire in calcul, nu la altfel de zile…
      Unde scrie că trebuie împărțit la nr zile calendaristice, totuși?
      Și, dacă scrie așa undeva în lege, eu cred că și cine a făcut-o ar trebui să-și ia salariul dupa același algoritm de calcul. Sigur i se va părea corect!

  24. Bătaie de joc din partea GUVERNULUI ROMÂNIEI față de copiii care primesc bursă de merit sau bursă de performanță. Și , se miră aceste guverne că pleacă tinerii….Vor pleca atât de mulți tineri încât peste cel puțin 6 ani nu vă mai avea cine să plătească pensiile speciale sau salariile mărețe ale guvernanților.
    Să fiți sănătoși și fără frică!

  25. Da,chiar este adevărat și “banii de liceu” ,care sunt considerați bursa socială și de care un elev de liceu are mare nevoie de ei nu sunt plătiți integral,nu se poate sa se oprească 50 de lei dintr-un cuantum de 250 lei pe luna!Sa ni se explice și noua părinților de ce bursele sociale sunt calculate in funcție de zilele de școala, când se spune clar ca se acorda pentru un an întreg nu numai pe perioada școlii!Unde este dreptatea?De ce nu li se acorda drepturile elevilor???

  26. Da eu la copii mei de clasa 0 și clasa a || a le ieau în fiecare dimineață de la magazin mâncare de 25 de lei. Și la școală își bat joc de ei le da un corn din tarâță și este mar si tare ca îți spargi capul laptele la fel este prins iaurt

    1. Laptele nu este prins iaurt, ci asa trebuie sa fie de nu stiu cate ori pe saptamana. Cornul cu tarate pentru domni ca dumneavoastra care habar nu au, se numeste integral si este o cerinta din contract a ministerului. Laptele nu poate fi mai gras de 1,8, marul nu poate fi mai mare de 100 g sau foarte copt ca se altereaza prin spalare. ( Da, merele se spala inainte de ambalarea spre scoli). Din pacate pentru dumneavoastra nu cu apa Evian. Si lista poate continua. Puteti, inainte de acuze, sa aveti o discutie cu responsabilul corn si lapte din scoala si sa cereti infornatii cu privire la cerintele din contract. Ce obligatii i se cer contractantului. Nu cred ca va va refuza. Cat despre banii pe care ii dati copilului…Care e problema, va e greu sa-i lipiti 2 felii de paine cu ce aveti prin casa-branza, carne, pate si sa-i faceti un senvis si sa-i aruncati un mar sau un fruct in sufertas? E chiar asa greu, draga parinte responsabil?

  27. Mizerii de burse! Fiecare dă banii după urechesi cand vrea! Copilul meu a învatat, nu a cersit acesti bani! Si vorbesc aici despre bursa de merit! Cum sa le tai bursele?! Cum încurajezi un copil să învete?! Bursa sociala 200; Bursa de merit 200. Unde drac e diferenta?? mai si taiati din cea de merit! Rusine! de mii de ori rusine! Va bateti joc de noi si de copiii nostri!!! Rusine!!!!!

  28. Bursele de performanță se câștiga muncind în vacante(și ptr bursele de merit se muncește și în zile de vacanta sau nelucrătoare) ! Toate concursurile în urma cărora se câștigă o bursa de performanta sunt în zile care nu sunt plătite apoi la bursa! Dnii guvernanți își iau salariile numai ptr zilele lucrătoare?? Niște hoți și excroci care nu mai știu ce sa facă ca să smechereasca poporul asta! Huuuuuo!

    1. Ca si mizeria aia de suma de norma de hrana profesori. Nu se da in vacante.In vacante nu mancam. Traim cu aer. Nu stiu ce tampit mai vine in invatamant sa ia 2200 de lei in mana.

      1. Pentru ca avem sindicate care dorm, oricum norma de hrana este calculata in functie de salariul minim care este inghetat la 2100. Pe scurt de la 1 ianuarie vom primi cu 50% mai putin decat ar trebui. Felicitari sindicatelor!

    2. Bună ziua numele meu este udilă laura si am si eu un copil clasa ll a este la scoala comună dubrava județul prahova localitatea ploiesti si am depus si eu dosarul pentru bursă socială și am primit răspuns că nu a fost aprobat din motiv că nu am adus o adeverința dela ploiesti precum că nu dețin terenuri sau alte lucruri pe numele meu dar nu mi sa cerut cînd am depus dosarul nu mise pare corect cum puteți să mă ajutați astept un raspuns mulțumesc

  29. Din cate vad isi bat joc bursa sociala e fixa 200 lei incluziv in vacante noi am luat 115 pe septembrie si 85 pe octombrie

  30. Din cate vad isi bat joc bursa sociala e fixa 200 lei incluziv in vacante se ia Nici bursa sociala nu am luato integral 115 lei pe septembrie si 85 pe octombrie si nu am avut nici o absență. e bataie de joc

  31. nici bursa sociala nu am luato integral 115 lei pe septembrie si 85 pe octombrie si nu am avut nici o absență. e bataie de joc

    1. In Județul Mureș Sat Tigmandru n-am primit bursele sociale din ianuarie,când întrebi la primărie te trimite la școală de la școala la primărie și tot așa, ei nu știe nimic de burse de ce se face diferența de ce nu se da peste tot la fel ,de ce ne pune pe drumuri daca nu vor să dea banii ce se cuvine copiilor

  32. Cum sa imparti suma la numarul de zile calendaristice si sa o inmultesti cu numarul de zile lucratoare ? tot asa isi primeste si el salariul ? e bataie de joc.
    ori te raportezi la numarul de zile calendaristice si atunci faci toate calculele la numarul de zile calendaristice
    ori te raportezi la numarul de zile lucratoare si faci calculele tot la numarul de zile lucratoare.

    1. d nle s de stat, conf calcului d voastra folositi aceeasi formula si in lunile intregi de cursuri, spuneti rezultatul,bursa se injumatateste, care i logica in aceasta formula? corectati dar luni ,ne tineti asa dintotdeauna,fara raspuns corect si coerent,cand vine curtea de conturi sau isj ul platim noi cei care semnam statele

      1. Prostie mai mare ca si n ministerul educatiei nu am mai vazut. Dupa asa zisa regula a domnului secretar , copiii nu primesc niciodata bursa intreaga !!! Cum sa imparti la zile calendaristice si apoi sa inmultesti cu zile lucratoare????

        Oare nu puteti calcula si salariul dvs tot asa? Sa vedem daca mai castigati la fel in fiecare luna.

        Nu stiu unde ati invatat matematica….cred ca in padure …

        RUSINE SA VA FIE!!!

  33. Parca spuneau vor da bursele întregi indiferent de zilele libere sau vacante. Acum s-a revenit la vechiul calcul?
    Nesimțire la maxim …ce pot să spun….

  34. dl. Lixandru nu are vacanță?! are! pe perioada vacanței nu e plătit?! este!
    să le fie rușine miniștrilor care s-au perindat pe-acolo că n-au fost în stare să facă o lege clară!

  35. Nici copilul meu pe care îl cresc singura nu a luat bursa socială integrala .Deși e primul pe clasa a x a ,fara absențe iar eu sunt cadru didactic și dau la rândul meu burse .A dat ce a vrut liceul.Chiar nu verifică nimeni nimic!

    1. Ba verifica, ca mie nu mi-au dat bursa socială ca nu aveam hotarare judecatoreasca de incredintare. Hotarare judecatoreasca de încredințare la copilul pe care l-am facut si cresc singura! Cand e vorba sa nu dea, verifica al naibii de bine!

  36. 173 bursa medicala aferenta luni septembrie încasata joi 17.11.2022 în Piatra Neamt la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida felicitari domnule secretar de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru.

  37. Sa-i spuneti domnului secretar de stat ca si bursa de ajutor social este fractionata prin unele licee din Pitesti. De exemplu, un liceu din Pitesti a achitat doar 173 lei pentru bursa de ajutor social in luna septembrie. Si nu, elevul nu a avut absente, aceiasi suma au primit-o toti beneficiarii de bursa sociala din acel liceu.
    Nu ar strica sa faca niste controale prin unitatile de invatamant!

    1. La noi la Râmnicu Vâlcea nu am primit nici un ban dar sa mai zicem ceva, nu avem pe cine sa întrebam ca fiecare da vi na pe altcineva ca nu depind de ei. Păcat pt ca avem copii cu note foarte bune și este dreptul lor.Felicitari copiilor sa învețe tot asa de bine chiar dacă statul sta degeaba.

    2. In aceasta formula de calcul se iau in consirera si zilele de weekend, deci in cazul unei vacante, care incepe de vineri, se scad doua weekenduri. Nu mi se pare corect. De ce nu se imparte la zilele efective de scoala si sa se scada zilele lucratoare in care nu se face scoala. Mie una mi se pare o smecherie cam murdara. Dar, probabil, guvernantii se bazeaza pe faptul ca nimeni nu isi bate capul pentru o diferenta de 10 lei, ca doar elevii se bucura oricum ca primesc niste banuti.

    3. Nu cred ca scoala este de vina, noi am primit de la ISJ adresa cu cuantumul burselor pe fiecare luna. Pe luna septembrie si la noi figureaza la bursa sociala tot 173 lei, nu scoala a hotarat. De ce ar trebui sa vina controale prin scoli daca noi primim cuantumul de la ISJ?

    4. Buna ziua!
      Nu este de vina scoala, probabil cuantumul a venit de la OSJ. Noi am primit cuantumul pentru fiecare categorie de bursa pentru perioada septembrie-decembrie de la ISJ. Pe luna septembrie, la bursa sociala apare 173 ron.

      1. se scad cele 4 zile de vacanta, in str an scolar apar ca vacanta 2021-2022, ar fi trebuit sa beneficieze bursierii de b s. din anul anterior sc

  38. Este aberant modul de calcul prezentat! Cum să împarți la 30 de zile? Rezultă că poți lua 200 lei bursă de merit doar în luna în care mergi la școală și sâmbăta și duminica, că altfel nu poți aduna 30 de zile! Nu știu cum să dea mai puțini bani copiilor care muncesc și îi merită!!! Rușine!!!

  39. Din exemplul oferit inteleg ca – in conformitate cu spusele domnului secretar de stat, pentru luna octombrie, elevii cu bursa de merit primesc aproximativ jumatate din valoarea bursei (cam 100 din totalul de 200). Deci, desi vacanta a reprezentat cam un sfert din luna octombrie, bursele se primesc pe jumatate… FOarte logice, domnule secretar de stat!

    Daca impartirea se face la 30 (numarul de zile callendaristice, inclusiv sambetele si duminicile), atunci si perioada in care nu a fost vacanta ar trebui sa cuprinda sambetele si duminicile…
    Am avea:
    200 lei : 31 zile calendaristice (cat are luna octombrie, de fapt) =6.45 lei pe zi
    6.45 lei x 24 zile (31 din care am scazut vacanta de o saptamana) = 154 lei

    Sau impartirea sa se faca la numarul de zile ale lunii fara a se numara si sambetele si duminicile, iar numarul de zile de scoala sa se numere cum s-a facut in exemplu:
    200 lei : 21 zile lucratoare (cate are luna octombrie) =9.52 lei pe zi
    9.52 lei x 16 zile de scoala (sau 15) = 152 lei (sau 142.85 lei)

    Comentariul meu de mai sus este strict legat de faptul ca, daca se aplica regula de trei simpla, nu amestecam mere cu pere! Deci calculul trebuie facut si la impartire si la inmultire raportat la acelasi lucru!

    In ceea ce priveste celalalt aspect din atrticol, din moment ce legislatia nu exclude decat vacantele in cazul platii burselor, ar trebui ca si zilele declarate nelucratoare sa fie considerate ca zile de scoala. Daca Ministerul dorea sa le excluda si pe acelea, trebuia sa o faca atunci cand a intocmit ordinul.
    Ordinul citat si in articol prevede ca
    “bursele se acordă în fiecare an școlar, pe PERIOADA cursurilor școlare… Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare”.
    Deci nu se precizeaza ca se acorda doar pentru zilele de scoala, ci pe PERIOADA cursurilor, iar aceasta perioada include si week-enduri si zile libere…

      1. copilul meu are burada de boala are epilepsie face crize și nu poate să meargă tot timpul la școala are certificat de card și de la protecția copilului și de acolo mi-au zis că nu i se ia în considerare absențele .dc? Nu este școala specială este o școală normală suntem din mediu rural și nu ne permitem să facă școala specială .Ganditiva că el se străduiește să meargă la școală atunci când se simte mai bine și îi se ia și burada pe care avea acoperim medicamentele , epilepsiea este o boala in care nu ai ce sa faci doar sa te chinui cu amaratele de crize ,vreau să știu și care este dreptul lui

    1. Îi dai 6,66 lei pe zi , în condițiile în care stau și 7 ore la școală și nu-l plătești când stă acasă, dar vrei să recupereze zilele libere 🤔

      1. Mi se pare aberant. Se da zi libera la inceput de an scolar, apoi vin unii inteligenti ca e cu recuperare. Atunci de ce ai pus-o in grup cu cele libere de la stat? Fa de la inceput de an precizarea ca e libera cu recuperare. Profesorii au scos-o din planificare, acum sa o bage inapoi. Adevarati magicieni. Si mai magicieni trebuie sa fie copiii care au bursa de merit, li se scoate bursa pe acea zi, ca deh, asa e regula: nu inveti, nu mananci. Apoi afla ca ta-taaaaa, trebuie sa recupereze ziua, deci vor manca, dar deci nu vor primi banii ca sa manance. Imbecili.

    2. și mie mi se pare o mare bătaie de joc valoarea bursei pentru 30 de zile și exclud din start zilele libere acordate de stat si weekend-urile

      Oare nu putem face o petiție ? sau este undeva și nu o găsesc eu?

  40. Și un DETINUT cât cheltuie pe zi?Nu va este rușine și din putinii bani ce se cuvine copiilor luați din iei .Pentru ce ????

  41. nici pe cele sociale nu leam primit integral după cum se spune, am primit doar 153 lei pe septembrie, în rest nam mai luat nimic, pe octombrie nu ni sa dat nimic

    1. noi in octombrie am luat pe septembrie 115 lei si 85 pe zile din octombrie. si stiu ca bursa sociala e fixa 200. la alti am vazut ca au luato integral cum la uni se da toata suma si la alti nu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții sunt întrebați dacă sunt de acord cu examenul la Colegiile naționale care suspendă obligativitatea Evaluării Naționale și dacă sunt de acord cu noul Bacalaureat din proiectele de legi ale Educației – sondaj lansat de Federația Părinților

Un chestionar de consultare pentru părinți, cu privire la admiterea la liceu și noul Bacalaureat din proiectul de lege a învățământului preuniversitar, a fost lansat de Federația Națională a Asociațiilor…
Vezi articolul
Birocratizarea învățământului

Mai multe școli din București cer ca dosarele pentru bursele elevilor să fie depuse înainte de termenul legal – Școala 81, de exemplu, cere actele de la părinți până pe 16 septembrie, deși legislația prevede 28 septembrie data limită

Mai multe școli din Capitală au cerut ca cererile și dosarele pentru bursele elevilor să fie depuse înainte de termenul legal, potrivit anunțurilor de pe site-urile unităților de învățământ. De…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Orarul de iarnă practicat de unele școli este dezaprobat oficial de Ministerul Educației, care a cerut inspectoratelor ca școlile sa își păstreze orarul normal: “Orice minut de școală contează”

„Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”, se arată într-o informare oficială a Ministerului. Instituția transmite că…
Vezi articolul