Care au fost revendicările sindicatelor din educație și ce prevede ordonanța de urgență adoptată astăzi de Guvern

Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com

Sindicatele profesorilor au anunțat că greva angajaților din Învățământ se suspendă. Condiția a fost adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024. Textul aprobat de Guvern a fost publicat în Monitorul Oficial. Vezi mai jos, în articol, care au fost cele 7 revendicări ale sindicatelor de la începutul grevei.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ordonanța de urgență a fost adoptă astăzi de Guvern. Concret, ordonanța de urgență nr. 57 din 2023 modifică Legea salarizării nr. 153 din 2017 și prevede majorarea salariilor personalului didactic și ale personalului didactic auxiliar cu 1.300 de lei brut. Pentru personalul nedidactic, creșterea este de 400 lei brut pentru fiecare funcție.

Ieri, creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu era în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare. Exista un paragraf și în preambulul OUG, despre cum ar trebui să fie salariile de la 1 ianuarie 2024, însă acest paragraf nu are nicio valoare în acel loc, potrivit normelor de tehnică legislativă în vigoare. De data aceasta au fost incluse prevederile în textul ordonanței.

Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024

După ședința de Guvern, ministrul Muncii și ministrul Educației au fost întrebați despre majorarea de 25% a salariilor. Ligia Deca a răspuns că „în esență, așa cum spuneam, dacă pe medie creșterea este puțin peste 25%, vedem creșteri importante la debutanți, care au cea mai mare creștere procentuală, peste 30%, 31,7%.”

Reporter: Bună ziua! Întrebarea mea este pentru ambii miniștri. Aș vrea să vă rog să clarificăm un aspect. În momentul în care sindicatele au anunțat prima ofertă, au vorbit membrilor de sindicat despre o majorare de 25%. Atenție, vorbim despre o majorare de 25% a salariului de bază. Vedem că în ordonanță nu se regăsește acest principiu și vorbiți despre 1.300 de lei brut. De ce am ajuns în această situație?

Marius Budăi: Încercăm să explicăm cât mai tehnic posibil pentru a nu intra în date foarte tehnice pe care, bineînțeles, nu cu toții le stăpânim. Grila în anexă, dacă suntem foarte, foarte atenți şi ne uităm în anexă, cum s-au modificat coeficienții din grilă, exact aşa reiese, majorarea de 25%.

Ligia Deca: Poate o clarificare apropo de acest sistem. Acest sistem a fost discutat împreună cu federațiile sindicale, tocmai pentru a avea o abordare mai echitabilă a creșterilor acordate. În esență, așa cum spuneam, dacă pe medie creșterea este puțin peste 25%, vedem creșteri importante la debutanți, care au cea mai mare creștere procentuală, peste 30%, 31,7%. Asta înseamnă că cei cu veniturile cele mai mici primesc un pic mai mult și este normal să fie așa și este un principiu discutat și agreat cu toţi cei prezenți la masa negocierilor.

Pe 31 mai, sindicatele profesorilor transmiteau că nu vor semna niciun acord și că revendicările au rămas aceleași:

În momentul în care a fost declanșată greva, revendicările sindicatelor erau 7:

Revendicările sindicatelor din educație:

Drepturile stabilite în privința contractului de muncă, potrivit sindicatelor

Informații de context

Amintim că în ultima perioadă au existat mai multe contre între sindicaliști și reprezentanții Guvernului. Pe 1 iunie, Guvernul Ciucă a adoptat prin ordonanță de urgență majorarea cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic a salariilor, cu toate că profesorii nu au fost de acord.

Săptămâna trecută, a fost publicată în Monitorul Oficial „declarația” pentru salarizarea profesorilor, deși documentul nu are nicio valoare normativă sau juridică.

Inițial, Guvernul a anunțat că va da un memorandum, prin care să se angajeze că va face ceea ce cer sindicatele. După analiza lui Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, care a arătat că „în baza acestui memorandum, profesorii nici nu vor putea să dea în judecată Guvernul dacă nu-și îndeplinește obligațiile. (…) Nu cred că profesorii, de data aceasta, vor mai putea fi păcăliți”, Guvernul a renunțat la planul său și a ales să aprobe o „declarație”.

Memorandumul este un act intern al Guvernului, fără nicio valoare sau impact pentru populație, iar în ultimii ani mai multe astfel de acte au fost încălcate de instituția care le-a adoptat. Acesta nu se publică în Monitorul Oficial, potrivit Regulamentului din 10 mai 2009.

Amintim că Guvernul Ciucă le-a promis în weekend sindicatelor din educație, cu ultimatum în schimbul renunțării la grevă, vouchere de cărți în valoare de 1.500 de lei net. Ce sunt primele de carieră didactică, inventate de Guvern pentru voucherele de cărți pentru profesori și ce vor putea cumpăra aceștia cu cardurile pe care vor intra 1.500 de lei în fiecare toamnă, timp de 3 ani

Citește și:
OFICIAL Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial / Grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023
Reacții dure ale profesorilor după decizia liderilor de sindicat de a suspenda greva generală: “Vrem afișarea procentajelor pe județe! Vă suspectăm de înaltă trădare. Dacă nu le afișați, vă rugăm să demisionați!”
Prima decizie majoră a sindicatelor luată fără acordul tuturor membrilor de sindicat – suspendarea grevei. Simion Hăncescu, FSLI: Nu este decizia membrilor, ci decizia liderilor județeni – 51 au spus „suspendare”, 6 nu / Marius Nistor, FSE: Din 49 de organizații, doar 3 s-au abținut din acordarea unui mandat pentru suspendare
FOTO Condiția sindicatelor apare în textul ordonanței de urgență: salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024
BREAKING Greva profesorilor nu se încheie, ci se suspendă, anunță sindicatele, cu o condiție: Adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență cu salariul debutantului cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024
Liderul sindical Simion Hăncescu: Nu am trădat cu absolut nimic. Noi în permanență am respectat ceea ce ne-au cerut oamenii
LIVE TEXT Liderii de sindicat, explicații despre suspendarea grevei: Sunt convins că sunt oameni în continuare nemulțumiți, sunt oameni care doresc continuarea grevei generale. Noi am primit mandat pe care ni l-am îndeplinit. Mai departe rămâne să vedem ce se întâmplă
Marius Budăi: Profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună
Ligia Deca, de la Guvern: Odată cu suspendarea mișcării de protest toate cadrele didactice și toți elevii se întorc în clase / Marius Budăi, ministrul Muncii: Ceea ce s-a agreat în coaliție a fost pornirea de la salariul mediu brut și acordarea acelor 50% din diferență din 1 ianuarie 2024
Cum se poate suspenda o grevă generală, conform legii

Foto: © Shannon Fagan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version