Prima decizie majoră a sindicatelor luată fără acordul tuturor membrilor de sindicat – suspendarea grevei. Simion Hăncescu, FSLI: Nu este decizia membrilor, ci decizia liderilor județeni – 51 au spus „suspendare”, 6 nu / Marius Nistor, FSE: Din 49 de organizații, doar 3 s-au abținut din acordarea unui mandat pentru suspendare

12.431 de vizualizări
Foto: colaj Edupedu.ro / Inquam Photos
Decizia de suspendare a grevei a fost luată prin mandatare de la liderii județeni, au declarat liderii FSLI și FSE „Spiru Haret”, într-o conferință de presă la sediul FSLI. Este prima dată când, pe parcursul acestei greve generale, liderii sindicali iau o decizie crucială între ei, nu consultând membrii din fiecare școală.

Declarațiile cele mai importante:

Hăncescu: „Decizia liderilor județeni – dacă aceste lucruri se întâmplă, oamenii – într-un procent foarte mare, căci există și nemulțumiți în continuare – se întorc la clasă”

Din 57 de lideri, 51 au spus suspendare, 6 nu

Nistor: în cadrul organizațieri noiastre, dor 3 organizații s-au abținut privind suspendarea acțiunii de protest

E doar o suspendare. În momentul în care constatăm că proiectul de lege nu conține acea grilă, acțiunea se reia

La începutul anului școlar. Le-am transmis mesaj ferm că se va reintra în acțiunea de protest

Hăncescu: Obligatoriu trebuie să intre în corpul legii acest procent – 50% majorarea de la 1 ianuarie 2024. Dacă acest lucru nu se respectă, înseamnă că această clasă politică sunt complet neserioși și și-au bătut joc de noi

Nistor: Politicienii care îndrăznesc să încalce ce și-au asumat acum printr-un act normativ se sinucid politic. 2024 va fi an electoral și vom fi cu ochii pe ei

Hăncescu: Noi am respectat în permanență ce au cerut oamenii. Am luat decizie azi fiind mandatați de liderii județeni. Cu siguranță mai sunt nemulțumiți, oameni care consideră că am trădat, nu am trădat cu absolut nimic


36 comments
 1. In viata mea nu mai fac greva. Stau scarbele dracului care nu au facut greva si ranjesc acum de noi si noi intai tre’ sa muncim pana in noiembrie abia sa recuperam banii pierduti, iar ei beneficiaza de acum. Am suferit atata ca sa si bata joc liderii judeteni de noi? Fi-mi-ar scarba de voi! Am ramas cu rate, cu datorii si pentru ce? Sa-mi dati 300 lei pe luna? Noi am cerut procente, nu sume fixe.

  1. Frână, că nu ne-a obligat nimeni să intrăm în grevă!
   Fiecare a făcut ce a considerat că este mai bine pentru el, ci nu pentru alții!!!
   S-a știut din start că în grevă nu primim salariul! Ni s-a spus asta și toți ne-am asumat lipsa banilor.
   Nu trebuie învinuiți alții pentru înfrângerea unora!
   Să recunoaștem că cei care nu au intrat în grevă au fost cei cu capul pe umeri!
   Acum suportăm consecințele deciziilor noastre!

   1. Așa este!Unii dintre noi au prins și celelalte de greve, de 5 săptămâni din 2000 și cea de 3 săptămâni din 2005, plus altele mai mici!Le-am susținut pe toate, am pierdut bani la salarii!Acum vreo 11 -12 ani am cerut cont viceliderului județean, un ins uns cu toate alifiile, alunecos și demagog, aflat la pensie dar…cică putea rămâne încă 3 ani și în sindicat(am dubii că avea dreptate)și m-au deranjat tupeul, nesimțirea, aroganța.Am decis că nu voi mai participa la următoarea grevă și l-am avertizat că mulți colegi n-or să-și mai permită financiar!Așa a fost!

 2. Stimați lideri, de ce ați cerut procentele fiecărui județ dacă nu ați ținut cont de ele? Liderii județeni nu au fost consultați, de ce nu spuneți adevărul?
  Prezentați lista cu fiecare județ, dacă aveți demnitate și conștiință.
  Ce ne-ați spus, domnule Hăncescu, de fiecare dată: „Cine a declanșat greva, o va închide? ” Dar se pare că nu -i așa. Cum pot avea încredere în dumneavoastră , în continuare?
  Din cele 7 revendicări câte ați rezolvat?
  Ați avut tăiat salariul dacă ați fost în grevă?
  Oare ne mai umiliți mult?
  Unde- i transparența?
  Oamenii s-au saturat de minciună. Stop !

 3. FOARTE IMPORTANT! SUSPENDAREA POATE SĂ NU AIBĂ LOC DACĂ PROFESORII DECID SĂ NU SE RETRAGĂ, ÎN CIUDA VOTULUI LIDERILOR JUDEȚENI!
  Au spus asta chiar și cei doi, în conferința de presă iar liderul FSLI a ținut să sublinieze că decizia a fost luată în urma consultării liderilor de filiale nu a profesorilor greviști.
  DECI PUTEREA E TOT LA NOI, DACĂ ÎNTRADEVĂR VREM SĂ FACEM CEVA, nu doar să ne plângem de cât de trădători sunt ei – lucru pe care nu-l contest.

  1. Și cine ne oprește sa punem oameni buni și dedicați in funcții ? Doar așa ne vom ridica și noi vreodată.

 4. vrem sa știm foarte clar pe județe, care dintre lideri au hotărât încetarea grevei. cu nume de lider cu tot.

 5. ATENTIE la NEATENTIE
  Potrivit art. 162 alin.(3) din Lege 367/2022 :”Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporară a grevei.”, ori din punctul meu de vedere negocierile au fost finalizate, urmand sa fie publicat astazi O.U.G. cu cele convenite.
  In aceasta interpretare a normei greva a INCETAT, ea nu poate fi suspendata, negocierile fiind incheiate. Mai pe romaneste “au batut palma”- treceti la munca.
  Daca maine revin sindicatele cu noi pretentii, se declanseaza un mare scandal si dreptatea va fi de partea guvernului, care poate ataca greva in contencios.
  Atentie mare la profesorii care NU CEDEAZA, pe modelul rezist. Puteti fi cercetati disciplinar si dati afara, odata greva incetata, indiferent ce credeti voi.

   1. cu profesori? care invatau copilul sa gandeasca, nu sa memoreze?
    Dar pe modelul “rezist”, se poate provoca un mare blocaj. chiar daca aceste revendicari au fost “rezolvate” nu cred ca s-+au terminat problemele in invatamant. Dar sa vedem daca “unitatea” profesorilor este aceeasi si pentru altceva decat praf in ochi

  1. Mulțumim, pentru informare.
   Vă înțeleg perspectiva dar totuși “bătutul palmei” despre care vorbiți nu trebuie consfințit printr-un acord scris, oficial, între sindicate și guvern? Iar dacă nu, și doar nivelul declarativ este suficient, atunci trebuie luat în considerare faptul că tot la nivel declarativ, conform conferinței liderilor sindicali, deci la fel de valabil, suspendarea se menține până la asigurarea APLICĂRII acordului convenit, deci pe termen foarte lung. Deci acordul presupune și aplicarea acestuia iar dacă aplicarea nu presupune aplicare imediată asta cred că deschide posibilitatea suspendării și nu se traduce prin încheierea grevei. Asta conform interpretării dvs a legii.
   Greșesc?

  2. Pai nu au fost consultati membrii de sindicat, ci doar liderii judeteni. In rest nu muri tu de grija noastra! Si daca ne da afara ce? Poate ne face un bine, oricum multi dintre cei seriosi nu mai stam mult in asa conditii. Asta e ultima forma de protest, parasirea sistemului.

 6. Precum politicienii, schimbati regulile jocului in timpul jocului. Daca pana acum ati mers pe mana membrilor de sindicat, acum ne spuneti ca liderii judeteni au decis. Numai ca sa va iasa voua numaratoare. De azi parasesc si eu sindicatul.

 7. de auxiliari si de nedidactici iar v-ati batut joc .Rusine .
  Si unde sunt grilele la care ziceti ca ajungem?Studii superioare la auxiliari si platit mai prost ca un debutant

 8. Dar unde putem vedea procentele celor care au rămas în grevă în fiecare județ? Mă rog, dacă s-or da asemenea informații!

 9. Va aduceti aminte de directoarea aia din Bucuresti care a spus ca sindicatele stiu ceva si ei nu stiu? Asta stiau sindicatele. Cum sa prosteasca lumea. Nici bucurestenii nu sunt pentru incetarea grevei.

 10. Azi îmi dau demisia din sindicat. Trei săptămâni pierdute degeaba. Eu sunt din București. Dar oamenii care au bătut sute de kilometri din provincie, care au stat cu zilele în soare! Rușine liderilor care au hotărât suspendarea, RUȘINE! Îmi dau demisia din sindicat!

  1. Nu te mai lega de asta! Au fost suficienti, majoritate clara. Chiar si acum cred ca majoritatea continuau, dar nu au fost consultati.

 11. Am cerut de la prima zi de grevă Google Forms , să stim cum stam in orice moment! Si sa fie transparent totul!
  Nu s-a făcut așa, iar acum se văd rezultatele!
  Nu au lăsat numărătoarea din mână, pentru ca stiau că cine numara contează!
  Ne-ați & ne păcăliți!
  Pe banii noștri, ca de obicei!
  Cu ce sacrificiu de nervi și de bani am demonstrat noi, profesorii, ceva ce nu mai avea nevoie de nicio demonstrație!
  Niște naivi !!!

 12. Hai sictir! În Prahova știu că procentul de continuare a grevei a fost de 59% din cei ( puțini ) 38% care erau în grevă.Aș vrea să știu cum a votat domnul Duță,liderul județean de sindicat,se poate? Mulțumesc anticipat!!!

  1. Dumneavoastră v-ați calculat majorarea salarială cu 25%? Grila din OUG e pentru gradația 0. Gradația 0 însemna debutant, fara vechime in munca sau in învățământ.
   Pierd cei care au fost in greva comparativ cu cei care nu au fost. O să simțim majorarea abia în octombrie. Negrevistii o simt mult mai bine.

  1. Nu pricep de ce? Să faceți jocul puterii care s-au speriat de o grevă? Sau că sunteți frustrat că negrevistii și universitarul câștigă și prostii au făcut greva?
   Greviștii o să câștige de prin decembrie. Negrevistii și universitarul de la 1 iunie.
   Daca ieșiți , greva devine nelegală și nu e suspendata ci închisă.
   PS. Nu sunt lider sindical, doar un simplu profesor , cu rata la banca și copil, care chiar cred că am sacrificat destul in 3 săptămâni de grevă.

   1. Ti se pare guvernul speriat? ii doare in basca. incetarea grevei arata ca sunt buni. Mai buni decat profesorii care i-au trecut 12 clase, sa faca facultatea la 30ani si sa isi dea bacul la 40.

  2. Nu asta este soluția! Nu putem ieși toți din sindicat!
   Părerea mea este că trebuie să le cerem să-și dea demisia! Toți! De la vârf! Până la ultimul lider din școală- pentru că ne-au ascuns intențiile celor de sus!
   Și poate nu ar strica să-i obligăm să dea membrilor de sindicat( din fondul de grevă) o sumă pt recuperarea banilor pierduți în grevă. În fond plătom destul către sindicat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect pilot de informare și prevenție „Fumatul nu te face mare!”, lansat de Ministerul Educației / Medicul Beatrice Mahler: Echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenților despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest

Ministerul Educației a încheiat un protocol cu mai multe instituții pentru o campanie de informare de informare corectă a adolescenților de 12-16 ani din București și Ilfov cu privire la…
Vezi articolul

„Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!” – campanie națională pentru școlari, părinți și profesori / În România, obezitatea este al patrulea factor de risc pentru anii de viață pierduți prin dizabilitate / Broșuri online pentru copii și adulți

O campanie pentru școlari, părinți și profesori intitulată „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț!” este desfășurată de Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică în luna noiembrie.…
Vezi articolul

Când apelez la profesorul consilier școlar, psihoterapeut sau psihiatru? Mircea Miclea: Dacă vrei să rezolvi o problemă a unui copil, trebuie să implici toți oamenii care ar putea să îl schimbe. Prezența părinților este esențială

Când apelez la profesorul consilier școlar, psihoterapeut sau psihiatru pentru problema unui elev? „Primul nivel sunt probleme pe care le pot rezolva profesorii la clasă, al doilea nivel sunt problemele…
Vezi articolul