Câte 20 de profesori și directori din 216 școli participă, în martie și aprilie, la Studiul Principal TALIS 2024, făcut de OCDE în 50 de state, printre care și România / Cercetarea are și un modul de evaluare a cunoștințelor pedagogice generale ale profesorilor

3.315 vizualizări
Foto: OCDE
Eșantionul TALIS 2024 are, în România, 4.000 de profesori participanți, potrivit unui comunicat dat de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Eșantionarea și alegerea profesorilor a fost făcută de OCDE, nu de autoritățile române, în cadrul acestui studiu, la fel cum se întamplă de fapt în cazul tuturor cercetărilor internaționale și naționale care vor să fie relevante și reprezentative.

Profesorii participanți sunt câte 20 sau mai mulți din fiecare din cele 216 unități de învățământ selectate în eșantion. Rezultatele acestui studiu ar trebui să vină la finalul anului viitor, conform OCDE.

Studiul TALIS (Teaching and Learning International Survey) este conceput ca o succesiune de studii internaţionale comparative, iniţiate de către OECD, cu scopul de a oferi indicatori internaţionali robuşti şi de a susţine politicile educaţionale relevante privind profesorii şi procesul de predare-învăţare din şcolile aflate la nivelul ISCED 2, adică gimnaziu și liceu.

„Administrarea se va realiza pe baza chestionarelor de opinie (având conținut diferit pentru cele două categorii de respondenți: profesori și directori ai școlilor selectate), care vor fi completate online. Completarea fiecărui chestionar va dura între 45-60 de minute. Toate informațiile care sunt colectate în acest studiu sunt tratate anonim şi confidențial. Rezultatele studiului sunt publicate pe țări participante. Nici profesorii, nici școlile și nici directorii şcolilor nu vor putea fi identificați în niciun raport al rezultatelor studiului”, potrivit comunicatului de presă citat.

Profesorii din România au mai participat la TALIS de 4 ori până acum.

Prima rundă a acestui studiu – TALIS 2008 – s-a desfăşurat în perioada 2006-2009 și au participat 24 de ţări OECD şi ţări partenere. România nu a participat la TALIS 2008, întrucât în acel moment nu au putut fi identificate fondurile necesare acoperirii costurilor administrării la nivel internaţional şi nici la nivel naţional.

Cea de a doua rundă – TALIS 2013 – s-a desfăşurat în perioada 2011-2014, iar la aceasta au participat 34 de ţări, printre care şi România. Rezultatele TALIS 2013 au fost publicate în Raportul Naţional TALIS 2013.

Cea de a treia rundă – TALIS 2018 – s-a desfășurat în perioada 2016-2019 și au participat 48 de țări de pe 5 continente. Rezultatele au fost publicate în Raportul Naţional TALIS 2018.

Cea de-a patra rundă – TALIS 2024 – se va desfășura în perioada 2022-2025.

Realizarea Studiului principal: februarie – aprilie 2024. 

Ministerul Educației scria în 2022 că „TALIS oferă un instrument validat internaţional, ce permite ţărilor să privească „profesia de cadru didactic” aşa cum este ea exercitată în fiecare ţară; analiza este realizată din perspectiva oferită de modul în care ea este profesată în celelalte ţări participante la studiu, sau în lumina în care în aceste ţări se demonstrează că se poate practica;

Analizele comparative de politici în domeniul resursei umane din educaţie oferă o înţelegere aprofundată a acelor factori care contribuie la succesul sistemului de învăţământ şi pot informa politicile naţionale cu privire la exemple de bune practici funcţionale în alte contexte, care pot fi transferate cu succes în context românesc;

Se estimează că TALIS 2024 va putea oferi informații privind modul în care sistemele de educație și formare sunt influențate de tranzitarea perioadei pandemice”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii cercetați pentru abateri disciplinare, inclusiv pentru violență fizică și abuz emoțional la adresa elevilor, vor fi trimiși să predea la altă clasă de către directorul școlii, pe perioada cercetărilor, prevede proiectul de lege a învățământului preuniversitar / USR: Ar trebui suspendați din funcție temporar

Profesorii cercetați pentru abateri disciplinare vor fi încadrați la altă clasă de către directorul școlii, pe perioada cercetărilor comisiei disciplinare. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege a învățământului…
Vezi articolul