Câte 30 de bănci în fiecare clasă, ușile vor fi deschise și în timpul orelor, soluțiile pentru a învăța în schimburi propuse de directorul unei școli din Tecuci

15.009 vizualizări
Foto: © Boris Djuranovic | Dreamstime.com
Câte 30 de bănci în fiecare clasă, iar ușile vor fi deschise și în timpul orelor – sunt doar două dintre soluțiile pentru a învăța în schimburi, propuse de Cristian Stănilă, directorul Școlii Gimnaziale ”Iorgu Iordan”, din Tecuci. Scenariul ales de acesta pentru reluarea cursurilor este cel mixt, în care elevii învață și față în față, și online, potrivit planului publicat de Asociația pentru Valori în Educației (AVE), directorul Stănilă fiind „proaspăt absolvent al Academiei de Leadership”, un program de mentorat pentru managerii unităților de învățământ.

„Colectivul de la Tecuci optează pentru un scenariu mixt, cursuri fizice și cursuri online, orele de la clasă fiind transmise live pentru ca elevii care învață de acasă să poată participa”, scriu cei de la AVE pe Facebook.

Clasele vor fi împărțite în două, iar jumătate dintre elevii unei clase vor învăța timp de o săptămână online, după care vin la școală și fac cursuri clasice, iar ceilalți trec în online, potrivit obiectivelor din planul citat.

Școala din Tecuci are maximum 31 de elevi într-o clasă, iar clasa cu cel mai redus număr de elevi are 21. Până pe 4 septembrie au fost așezate în fiecare clasă câte 30 de bănci.

„Așezarea băncilor destinate elevilor cu respectarea distanței fizice de 1 metru între elevi sau dotarea băncilor cu separator în situația în care distanțarea fizică nu poate fi asigurată” – este prevederea Ministerului.

Directorul a adaptat această cerință astfel: „Așezarea pupitrelor individuale pe 5 rânduri a câte 6 bănci, rezultând 30 de bănci/clasă” – 15 vor fi marcate special pentru elevii din învățământul primar, care vor învăța în schimbul 1 (8-12) și 15 pentru învățământul gimanzial – în schimbul 2 (13-19).

Iată și explicațiile adoptării acestei forme de organizare a clasei:

  • „Spațiul clasei nu permite aranjarea pupitrelor respectându-se distanțarea de 1 metru între elevi;
  • Separatoarele din plexiglas costă mai mult decât 1 pupitru și unitatea de învățământ nu dispune de resursele necesare pentru a dota cele 480 pupitre cu separatoare;
  • Personalul de îngrijire (3 îngrijitoare) nu ar avea timpul fizic pentru a dezinfecta în intervalul 12:00-13:00 (schimbul de cicluri de învățământ) toate pupitrele și spațiile scolare;
  • Având în vedere situațiile menționate anterior și scenariul propus pentru desfășurarea cursurilor, clasa va fi amenajată cu 30 pupitre, 15 vor fi marcate cu bulină albastră și utilizate de către elevii de la învățământul primar și 15 bănci vor fi marcate cu bulină galbenă și vor fi utilizate de elevii de la ciclul gimnazial. Pupitrele vor fi intercalate (1 primar – 1 gimnazial – 1 primar…) și în acest mod se va asigura și distanțarea de 1 metru
    între elevi.

„Fiecare clasă este dotată cu laptop, videoproiector și cameră web pentru transmiterea lecțiilor live și participarea activă a grupelor de elevi care rămân acasă”, se mai arată în plan.

Școala va avea și o sală de clasă în curte: „În partea de EST a unității (pe spațiul verde), va fi amenajată o sală de clasă în aer liber, care va fi utilizată în timpul cursurilor, dacă situația meteorologică va permite”, prevede documentul.

Măștile pentru elevi și profesori ar costa cel puțin 36.000 de lei pe lună

Planul de acțiune arată că „unitatea de învățământ nu dispune de resursele financiare necesare pentru a asigura măști de protecție pentru personalul unității și elevi. La aproape 900 de persoane din unitate înseamnă un cost de aproximativ 36.000 lei/lună (dacă se utilizeaza 1 singură mască de protecție/zi/persoană cu un cost de 2 lei/mască).  Resursele financiare ale unității nu pot suporta astfel de cheltuieli.

În aceste condiții, unitatea de învățământ va asigura un stoc de rezervă pentru situații neprevăzute în care unii elevii rămân fără mască sau provin din familii cu situație financiară precară și nu își pot permite achiziționarea unei măști. Elevii și personalul unității își vor procura măștile de protecție cu resurse financiare proprii”, potrivit planului managerial.

Supravegherea elevilor de către cadrele didactice

Propunerile sunt ca pentru elevii din ciclul primar învățătorul clasei să supravegheze grupul de elevi pe timpul pauzelor. „Elevii vor utiliza pauza pentru folosirea grupurilor sanitare – în caz contrar vor rămâne în sala de clasă sau vor merge în curtea școlii, fără a interacționa cu elevi de la altă clasă. Se va evita pe cât posibil, achiziționarea de alimente de la magazinele din proximitate, pentru a se evita aglomerația (pachețel de acasă)”, potrivit documentului.

Pentru elevii mai mari, cei din ciclul gimnazial vor fi „câte 3 cadre didactice/etaj care vor asigura în permanență, zilnic, pe timpul pauzelor, serviciul pe școală”. Acestea vor supraveghea elevii, astfel încât aceștia să rămână în sala de clasă sau să meargă în curtea școlii, fără a interacționa cu elevi de la alte clase.

Directorul Cristian Stănilă a explicat și într-un webinar online recent toate aceste măsuri:

Foto: © Boris Djuranovic | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii își vor primi astăzi salariile după ce au existat probleme tehnice la nivelul trezoreriilor, potrivit liderului sindical Marius Nistor / „Nu se poartă încă nicio discuție” despre indexarea cu inflația a salariilor cadrelor didactice, mai spune acesta

Cadrele didactice urmează să primească astăzi salariile, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Aceasta a spus că a fost o problemă…
Vezi articolul
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Mesajul transmis de ANAF pentru profesorii care obțin bani din meditații: Aveți obligația de a depune Declarația unică în 30 de zile de la începerea activității / Inspectorii ANAF asigură îndrumare de specialitate

Profesorii care realizează venituri extrasalariale din meditații au primit un mesaj de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în prima săptămână de școală, potrivit profit.ro. Instituția le reamintește cadrelor…
Vezi articolul

Vineri, ultima zi de școală pentru elevii și profesorii din județele Ilfov și Suceava / De luni, între 6-10 februarie, este vacanța mobilă, decisă de inspectorate

Inspectoratul școlar județean (ISJ) Ilfov și Inspectoratul școlar județean (ISJ) Suceava au fost singurele din țară care au decis că vacanța mobilă să fie între 6-10 februarie. Alte 10 județe…
Vezi articolul

Apel al ministerului Educației către profesori să contribuie cu resurse educaționale deschise: „Ne dorim implicarea profesorilor pentru realizarea de lecții video”

Ministerul Educației face un apel către profesori să contribuie cu resurse educaționale deschise. Într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a ministrului Monica Anisie. Pe lângă încărcarea de resurse educaționale deschise,…
Vezi articolul