Cazul Bode – măsură pentru “toleranța zero în privința plagiatului”, declarată de președintele Iohannis în octombrie: “sunt probleme” în privința ministrului de Interne, dar pot să aștepte câteva luni, “cel târziu până la rotația guvernamentală”

208 vizualizări
Foto: Captura Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis declara, la începutul anului universitar, că este “nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”. După câteva luni de atunci, el a dat dimensiunea acestei “toleranțe zero” în primele sale declarații pe tema plagiatului identificat în cazul ministrului de Interne, Lucian Bode: șeful statului a admis că “sunt probleme”, dar a dat termen câteva luni – mai precis, până la rotația guvernamentală”, care ar urma să aibă loc în luna mai.

Declarațiile lui în cazul Bode vin la aproximativ un an după ce, în cazul premierului Nicolae Ciucă, acuzat la rândul său de plagiat, președintele se eschiva în a exprima o atitudine categorică, așa cum făcuse, cu mai mulți ani înainte, în cazul plagiatului fostului premier PSD Victor Ponta.

Într-o rară ieșire publică, președintele Iohannis a comentat, joi, pe marginea plagiatului identificat de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai în cazul tezei de doctorat a ministrului Bode. Iohannis a spus că “sunt probleme” care “trebuie luate foarte în serios” și că se așteaptă ca “până cel târziu” la rotația guvernamentală “să se ia o decizie clară în acest sens”. El a făcut trimitere la “impactul politic” produs, pe care PNL “și dl Bode personal” ar trebui să îl analizeze.

  • Declarațiile vin în condițiile în care ministrul Bode încearcă să anuleze, în instanță, hotărârea pe baza căreia Comisia de Etică a UBB a realizat o a doua analiză a tezei lui de doctorat, analiză ce a constatat că teza e “profund viciată” și conține “plagiat și citare defectuoasă și incorectă”.

Cu doar câteva luni înainte, la deschiderea anului universitar, șeful statului declara că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului” . El a invocat atunci integritatea academică și nevoia unei “paradigme radicale, lipsite de echivoc” în garantarea eticii academice, în discursul prin care marcat deschiderea anului universitar 2022-2023, la o festivitate organizată de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

  • Comentariile lui veneau în condițiile în care guvernul e condus de un premier, Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat și la scurtă vreme după ce fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, își dăduse demisia tot în contextul unor acuzații de plagiat.

În acel discurs, președintele Iohannis spunea că ““Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”.

După câteva zile, tot în octombrie 2022, Iohannis făcea o serie de precizări: legat de „ce am spus despre toleranță zero”, „aceste legi nu se referă la trecut, se referă la viitor. (…) Încă o dată, noile legi se referă la ce se întâmplă de acum încolo”, spunea atunci președintele.

În urmă cu un an, când a izbucnit scandalul plagiatului în cazul premierului Nicolae Ciucă, președintele Iohannis evita o poziție clară, spunând doar că își menține poziția generică “privind combaterea fenomenului plagiatului” și că nu va face alte comentarii “până la o decizie finală a instituțiilor abilitate”. Premierul avea să blocheze, prin acțiuni în justiție, analiza tezei sale de doctorat.

În vară, președintele evita din nou o poziție tranșantă în cazul Ciucă, susținând că “a primit asigurări că toate procedurile sunt respectate”, dar că “nu cunosc detalii despre ce se întâmplă acolo, nu sunt eu chemat să analizez lucrarea de doctorat a unui politician”.

Aceste declarații contrastează cu poziția clară pe care, în urmă cu 9 ani, Klaus Iohannis o exprima în privința plagiatului fostului premier PSD Victor Ponta: “Oriunde în lume cineva care este prins (…) că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat este obligat prin clasa politică să se retragă din politică.”

Ce spunea Klaus Iohannis în 2014, în contextul plagiatului lui Victor Ponta – declarația completă:

  • „Este greșit să fie domnul Victor Ponta președintele României fiindcă a mințit și speriat pensionarii cum că le-aș tăia pensiile și în calitatea mea de profesor cred că este totuși o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază mi se pare o problemă proporțional mai mare și se numește plagiat. Oriunde în lume cineva care este prins, cineva dintre politicieni, este prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat este obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceștia dorește să fie președintele României”.
Citește și:
Iohannis, despre Lucian Bode și acuzațiile de plagiat: Este adevărat că acolo sunt probleme / Mă aștept ca cel târziu până la rotația guvernamentală să se ia o decizie clară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce au obținut sindicatele din Franța după greva națională pentru condițiile din școli. Vor fi 8.000 de noi angajări în Educație și 5 milioane de măști FFP2 pentru profesori, până la sfârșitul lui ianuarie, asigură ministrul Blanquer

Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat că guvernul va furniza cinci milioane de măști FFP2 pentru profesori și va angaja aproximativ 8.000 de persoane noi în Învățământ, în…
Vezi articolul

Cine este noul ministru al Educației din Franța. Fosta jucătoare profesionistă de tenis Amélie Oudéa-Castéra, colegă de promoție la facultate cu președintele Macron, preia un mega-portofoliu al Educației, Sportului și Jocurilor Olimpice

Noul ministru al Educației din Franța, după ce fostul deținător al portofoliului, Gabriel Attal, a devenit premierul Republicii, este Amélie Oudéa-Castéra, o fostă jucătoare de tenis care a absolvit Școala…
Vezi articolul