Prima reacție a președintelui Iohannis la acuzațiile de plagiat aduse premierului Ciucă: Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit / Iohannis anunță că nu mai vorbește pe subiect până la o decizie finală

676 de vizualizări
Foto: presidency.ro
Orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este binevenit, susține președintele Iohannis într-un răspuns al Administrației Prezidențiale trimis la solicitarea europalibera.org. Șeful Statului închide, în același răspuns, subiectul, anunțând că nu va mai face comentarii pe subiect până la o „decizie finală” a instituțiilor abilitate.

„Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice.

Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit.

Până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, Președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată în răspunsul Administrației Prezidențiale la solicitarea Europei Libere.

  • Teza de doctorat a premierului Ciucă va fi verificată de Comisia de etică a Universității Naționale de Apărare, a anunțat recent instituția.

În campania prezidențială din anul 2014, atunci când Klaus Iohannis a candidat pentru prima dată la președinția României, a făcut declarații, într-o dezbatere electorală de la B1TV, referitoare la plagiatul lui Victor Ponta, contracandidatul său din turul doi.

Candidatul PNL la vremea aceea, Iohannis a spus că „oriunde în lume politician care este prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat de către jurnalista Emilia Șercan. Oficialul a reacționat, spunând că a respectat prevederile legale în vigoare la momentul susținerii tezei. Ciucă a dat un comunicat prin intermediul biroului de presă al Guvernului în care susține că „am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020”.

Nicolae Ciucă este doctor în Științe militare cu teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care a susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp).

Articol în curs de actualizare


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 1.000 de proiecte de cercetare, lăsate fără 19 milioane de lei, cu trei luni înainte de finalul anului, de către Ministerul Cercetării / Autoritățile spun că sumele tăiate acum ar urma să fie realocate în 2023

Proiectele de cercetare care primesc în continuare finanțare prin Planul Național de Cercetare 2015-2020 (PNCDI III) și care urmează să se încheie în 2023-2024 au rămas, anul acesta, fără 5%…
Vezi articolul

Atribuții sporite pentru UEFISCDI, instituția care administrează o bună parte din banii pentru cercetare și învățământul superior, pentru a ajuta alte instituții în accesarea fondurilor prin PNRR – proiect de ordonanță

Instituția guvernamentală care administrează în bună parte finanțarea cercetării și a învățământului superior, UEFISCDI, urmează să primească noi atribuții, prin lege, pentru a putea asista alte instituții publice și private…
Vezi articolul