Ce a dezvăluit un test german despre hainele comercializate de compania Shein, la verificarea a 21 de articole: în timpul testelor, o rochie de fetiţă cu motive unicorn a eliberat antimoniu toxic, reziduuri care pot fi absorbite prin transpirație

12.181 de vizualizări
Sursa foto: Greenpeace
Câteva clicuri, o mână de euro cheltuiți și din cealaltă parte a lumii ajung direct la noi acasă acasă pungi de plastic pline cu haine, accesorii și tot ce ne dorim. Şi totuși, în spatele acestui proces în continuă creștere, cel al modei rapide comercializată în manjoritatea cazurilor de companii asiatice precum Shein și Temu, dar și AliExpress și altele, există părți întunecate asupra cărora de cele mai multe ori e greu obții răspunsuri, atât în ​​ceea ce privește condițiile lucrătorilor, cât şi informaţii privind calitatea, sau compoziţia produselor, potrivit Rador Radio România.

Mai multe rapoarte și investigații ale diverselor asociații, inclusiv Greenpeace în 2022, au dezvăluit până acum că produsele comercializate în special de giganții chinezi pot conține în multe cazuri materiale și substanțe toxice, de la ftalați la metale grele. Substanțe potențial dăunătoare pentru cei care le poartă și capabile să provoace boli ale pielii. 

Preocuparea internațională de a încerca să se facă lumină asupra a ceea ce conțin de fapt miliardele de articole comercializate online la costuri foarte mici, a dus recent la mai multe investigații și operațiuni judiciare, iar la jumătatea lunii august, după mai multe teste care au implicat peste 144 de articole vestimentare şi accesorii, autoritățile de la Seul au sechestrat sute de produse, descoperind în mai multe articole vestimentare prezenţa unor substanţe toxice care depăşesc limitele permise de lege.

În inspecția coreeană, de exemplu, au fost evaluate produse de la Shein, AliExpress, Temu și alte companii și s-a descoperit că unii pantofi conțineau niveluri ridicate de ftalați (chiar de 229 de ori peste limită). Oficialii de la Seul au subliniat faptul că anumite produse plastifiante pe bază de ftalați pot avea un impact asupra fertilității sau a nașterilor premature, iar altele pot fi cancerigene. În alte produse a fost găsită formaldehidă peste nivelurile permise, deși Shein s-a apărat susținând că lucrează „îndeaproape cu agențiile internaționale de testare pentru a efectua în mod regulat teste de prelevare bazate pe riscuri și pentru a se asigura că produsele livrate de furnizori respectă standardele de siguranța a produselor Shein.”

La câteva ore după ce rezultatele blitz-ului autorităților coreene au fost lansate pe rețelele de socializare precum TikTok sau Instagram, mai mulți influenceri, printre care Sean Christopher, au creat conținut pentru a încerca să reînvie dezbaterea privind pericolele unor componente chimice prezente în articolele vestimentare fast fashion. 

Cu toate acestea, site-ul german Oko-Test a preluat recent invitația lansată pe rețelele de socializare și a efectuat un test interesant legat de produsele Shein. Asemenea clienților obișnuiți, editorii au comandat online 21 de articole, de la pantofi pentru bebeluși la rochii, jachete și accesorii. Testele efectuate în laborator, toate explicate cititorilor în detaliu, arată cum „doar o treime din articolele examinate reușesc cu greu să atingă nivelul suficient sau adecvat”, în timp ce pentru toate celelalte vorbim de produse de proastă calitate şi hotărât inadecvate(din punctul de vedere al calității componentelor).

De exemplu, în timpul testelor, o rochie de fetiţă cu motive unicorn a eliberat antimoniu toxic, reziduuri care pot fi absorbite prin transpirație. În alte articole a fost găsită dimetilformamidă, în timp ce unele sandale erau „pline cu substanțe toxice” peste nivelurile UE: cum ar fi, de exemplu, plumb și cadmiu, metale grele periculoase pentru sănătate. 

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectoratul Școlar al Municipiului București transmite că sunt 8 școli și licee din București unde elevii vor învăța în trei schimburi, ministrul Educației și prefectul Capitalei anunță că sunt 11

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a transmis că sunt 8 școli și licee din București unde elevii vor învăța în trei schimburi, la solicitarea Edupedu.ro. Ministrul Educației, Ligia Deca, și…
Vezi articolul

Situația elevilor scutiți de efort, în primele două module de cursuri, la sport, cerută de Ministerul Educației inspectorilor de specialitate / Cele 12 documente pe care le vor aduce reprezentanții inspectoratelor școlare la Consfătuirea națională a inspectorilor de educație fizică și sport

Situația elevilor scutiți de efort, în primele două module de cursuri, la sport, a fost cerută de Ministerul Educației inspectorilor de specialitate, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Vezi mai…
Vezi articolul