Plățile în baza ordonanței pentru diferențele salariale vor fi acordate cadrelor didactice cu gradație de merit, ore de dirigenție, creșteri vizând învățământul special – liderul sindical Marius Nistor / Sunt estimați peste 400 de milioane de lei pentru toți cei cinci ani, din care doar 5% anul acesta

32.151 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Proiectul de ordonanță de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic pentru perioada 2017-2021, ajuns joi pe agenda ședinței de guvern, prevede că doar 5% din sumele totale planificate pentru aceste plăți vor fi acordate anul acesta. Însă nu toți profesorii vor beneficia, ci doar aceia care întrunesc anumite criterii: “discutăm de tranșe de vechime, dacă au gradație de merit, dacă au dirigenție, dacă au creștere salarială vizând învățământul special”, după cum a spus pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.

Întrebat în legătură cu beneficiarii acestor plăți, el a răspuns că “Sunt peste 120.000 de cadre didactice. Nu toate au gradație de merit sau dirigenție sau creștere salarială pentru învățământul special. Primesc diferențe doar cei care sunt în situațiile în cauză, fără să pot face o estimare. Cei care nu sunt în aceste situații nu au ce să primească.” 

Dar, a arătat el, în acest moment “nimeni nu poate spune exact care sunt oamenii care beneficiază și cei care nu beneficiază”, lucrurile urmând să fie stabilite de la caz la caz în contabilitate.

Marius Nistor, pentru Edupedu.ro:

Rep.: Ce înseamnă cei 5% ce urmează să fie plătiți anul acesta, pentru un profesor?

Marius Nistor: Tot ce se câștigă în instanță, conform legislației în vigoare, se plătește în cinci tranșe, așa cum s-au putut plăti și celelalte drepturi salariale pe care noi le-am câștigat pe baza unor procese. Prima tranșă este de 5%, după aceea una de 10%, două de 25% și se încheie cu diferența.

Rep.: Dar pentru profesori ce înseamnă concret acest 5%? Cât primește?

Marius Nistor: Aici calculele trebuie să le facă contabilitățile. Diferă de la caz la caz.

Rep.: În funcție de ce anume?

Marius Nistor: În funcția de vechimea pe care o au, pentru că discutăm de tranșe de vechime, dacă au gradație de merit, dacă au dirigenție, dacă au creștere salarială vizând învățământul special. De aceea nu putem da o sumă pentru un profesor. Sunt foarte multe lucruri care se iau în calcul.

Rep.: Puteți să oferiți un exemplu virtual – cazul unui profesor care câștigă 3.000 de lei?

Marius Nistor: Nu se poate face așa calculul. Trebuie să văd în ce tranșă de vechime este prins, ce creșteri salariale – și aici mă refer la ceea ce este considerată creștere salarială pe legea 153 -, dacă are gradație de merit, dacă are dirigenție, dacă are învățământ special. Nu este o chestiune pe care pot să o aplic la un salariu.

Putem vorbi de sume globale: peste 400 de milioane de lei, pentru aproape toată suma. Nu sunt toate cadrele didactice prinse în așa ceva, ci doar cele care intră în categoriile pe care vi le-am spus.

Rep.: Ca să fie limpede, cine nu beneficiază?

Marius Nistor: Sunt peste 120.000 de cadre didactice. Nu toate au gradație de merit sau dirigenție sau creștere salarială pentru învățământul special. Primesc diferențe doar cei care sunt în situațiile în cauză, fără să pot face o estimare. Cei care nu sunt în aceste situații nu au ce să primească.

Un profesor poate are gradație de merit, dar nu are dirigenție. Altul poate să aibă dirigenție, dar fără gradație de merit – sunt situații foarte diferite. Nimeni nu poate spune exact care sunt oamenii care beneficiază și cei care nu beneficiază.

Criteriile nu sunt cumulative, e vorba despre calculul corect pentru cei care beneficiază de drepturile respective. Are gradație de merit – nu i s-a calculat corect, are dirigenția – nu i s-a calculat corect, are și dirigenție și gradație – e clar că pentru ambele trebuie refăcute calculele și să primească diferențele. Dacă are și învățământ special, și dirigenție, și gradație de merit, pe toate trei trebuie refăcute calculele și să i se acorde diferențele la care are dreptul.

Context:

Proiectul de ordonanță de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 a intrat joi pe agenda guvernului, spre aprobare. 

Proiectul de ordonanță, prezentat de Edupedu.ro la începutul lunii martie, a fost elaborat după negocierile dintre guvern și reprezentanții profesorilor, după ce sindicatele acestora au obținut în instanță plata diferențelor salariale.

În nota de fundamentare inclusă în proiectul de OUG Ministerul Educației scrie că demersul ar costa statul mai puțin decât dacă ar aștepta ca toți proesorii să câștige procesele, ceea ce ar implica și dobânzi penalizatoare.

Ordonanța prevede plata diferențelor salariale în cinci rate, prima rată, de doar 5%, fiind prevăzută pentru acest an, la 90% de la intrarea în vigoare a ordonanței.

Cum se vor face plățile, conform proiectului de OUG:

Art. 4 (1) Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor art. 1 și art. 2 se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, și se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel:

a) în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;

b) în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;

c) în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;

d) în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;

e) în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.

Citește și:
Ordonanța de urgență pentru plata diferențelor de drepturi salariale către profesori, pentru perioada 2017-2021, va fi adoptată joi de guvern, anunță un deputat PNL
DOCUMENT Profesorii vor primi în 5 rate diferențele salariale pe care instanțele au stabilit că statul nu le-a plătit pentru perioada 2017 – 2021. Prima rată, în acest an, doar 5% – proiect

14 comments
 1. Dar pentru personalul nedidactic când se mărește noi ăștia care scoatem mizeria de după elevi și facem toată treaba și avem salarii de tot căcatul când oare ni se va da și nouă ceva.

 2. Îmi este greață de liderii de sindicat care își iau cotizația din lefurile nemajorate conform legii de la profesori. Am făcut grevă pe 19.01.2022, nu știm nimic! Suntem duși cu preșul mai rău ca la pod…. Fraților trebuie să ieșim cu toții din sindicat! Sindicatul trebuie reformat și actualii care ne mint trași la răspundere!

  1. AVETI DREPTATE- personal am iesit din 2007- ca atare liderul sindical din institutie- m-a omis de pe lista Restantelor salariale- Noroc cu legea 85.- Felicitari !!!
   4 ani- am fost furat la vechime !!!
   Iesiti toti din Sindicat !!!

 3. Scarbelor care sunteti scarbe si simultanele platite la valoarea salariului dinainte de marire???? Cum adica?? De ce sporul de predare simultana nu se incadreaza? Am ras acolo la 4 clase simultan pentru 2 lei? Salariile si-au schimbat de atatea ori valoarea de atunci!!!!Simultanul are procent aplicat la valoarea salariului. Repet: De ce nu primim si pentru simultane???

 4. Cubasta va laudati, sindicate de 2 lei… 3 lei impartiti in 5 ani… Mi ar fi rușine sa apar cu asa ceva atata timp cat va lafaiti cu cotizatiile noastre… 5%? Ferească Dumnezeu! Ce faceam in 2017 cu 3 lei, azi si peste 5 ani nu ne putem cumpara nici un kg de carne… Ați uitat definitiv de marirea de 16% de la 1 ianuarie amanata de 3 ani… Sa va fie rușine si voua si PSD ului care nu sustine absolut deloc profesorii… Uaaaaaa! 👎👎👎

 5. Domnule Nistor, care va fi situația pentru profesorii care între timp s-au pensionat? În proiectul anterior supus dezbaterii art 5 arăta așa:
  ”Art. 5. Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică şi personalului didactic din învăţământul preuniversitar și universitar de stat salarizat în sistem de plată cu ora, precum și personalului didactic pensionat.”,
  iar în cel de acum arată așa:
  ”Art. 5. Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică şi personalului didactic din învăţământul preuniversitar și universitar de stat salarizat în sistem de plată cu ora.”.
  Ce să înțelegem: că profesorii care s-au pensionat între timp au pierdut drepturile? Știți că s-ar putea să fi plătit cotizație la sindicat mai mult decât dvs. și acum suntem lăsați deoparte?

  1. Scarbelor care sunteti scarbe si simultanele platite la valoarea salariului dinainte de marire???? Cum adica?? De ce sporul de predare simultana nu se incadreaza? Am ras acolo la 4 clase simultan pentru 2 lei? Salariile si-au schimbat de atatea ori valoarea de atunci!!!!Simultanul are procent aplicat la valoarea salariului. Repet: De ce nu primim si pentru simultane???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noutăți la acordarea burselor pentru elevii cu rezultate la competițiile școlare. Premiile la fazele județene ale olimpiadelor contează la bursele de merit – surse / Bursele de excelență olimpică includ și elevii din loturile restrânse și vor fi acordate și în vacanțe

Elevii cu premii la faze județene ale olimpiadelor școlare vor putea primi bursă de merit, potrivit noii variante de proiect de ordin de ministru cu regulile de acordarea burselor în…
Vezi articolul
ANOSR

Universitățile trebuie să joace un rol crucial în formarea unor absolvenți care sunt pregătiți pentru economia ‘verde’, arată raportul “Limitarea schimbărilor climatice” al Administrației Prezidențiale

Pentru a reduce eventuale dezechilibre între economie și educație, instituțiile centrale ar trebui să deruleze studii în urma cărora să stabilească cerințele de calificare pentru o forță de muncă adaptată…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor și Asociația Părinților Edupart anunță că susțin proiectul de ordonanță al Ministerului Educației prin care sumele pentru decontarea transportului elevilor navetiști cresc de 4 ori

Organizațiile partenere ale Ministerului Educației – Consiliul Național al Elevilor și Federația Părinților Edupart – anunță că susțin proiectul de ordonanță care decontează naveta elevilor cu sume mai mari decât…
Vezi articolul

Premierul Ciolacu l-a numit consilier onorific pentru educație și cercetare pe Horia Iovu, profesor de la Politehnica București, care se afla la conducerea CNADTCU în momentul în care forul a încercat amnistierea plagiatorilor “vechi”

Premierul Marcel Ciolacu are un nou consilier onorific în domeniile educației și cercetării: Horia Iovu, profesor la Politehnica din București, potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. În urmă…
Vezi articolul