“Ce știm și ce nu știm despre creier” – conferință cu cercetători în neuroștiințe la Universitatea Babeș-Bolyai, joi, 8 iunie / Intrarea este liberă

2.567 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com – Skypixel
O dezbatere despre creierul uman va fi organizat joi, 8 iunie, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, anunță instituția într-un comunicat de presă primit la redacție. Cei doi vorbitori principali sunt medici și cercetători de top în domeniu la nivel internațional: Hannah Monyer și Wolf Singer, conform sursei citate.

Conferința este organizată de UBBMed și Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS) organizează pe 8 iunie 2023, între orele 13.00 și 15.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1). Prezentările și discuțiile se vor desfășura în limba engleză, iar intrarea va fi liberă.

„Înainte de a răspunde la întrebarea dacă „va reuși inteligența artificială să ne citească gândurile”, cercetătorii au căutat și caută răspunsul la întrebarea „cum funcționează creierul uman?”. Doi dintre cei mai apreciați cercetători internaționali în neuroștiințe, prof. dr. Hannah Monyer (Universitatea Heidelberg) și prof. dr. Wolf Singer (Institutul Ernst-Strüngman, Frankfurt), vor oferi răspunsuri la această întrebare celor interesați (cadre didactice, cercetători, studenți, public larg) în cadrul evenimentului ”Neuroscience today from molecules to neural computation”.

Cine sunt speakerii
  • Hannah Monyer a absolvit medicina la Universitatea Heidelberg și a urmat studii post-doctorale în neurologie la Universitatea Standford. La Universitatea Heidelberg și-a creat propriul grup de cercetare, fiind distins cu cel mai important premiu pentru cercetare din Germania, Gottfried Wilhelm Leibniz Prize (2004), premiul franco-german Gay-Lussac – Humboldt (2005) și  premiul Academiei Naționale Germane de Științe Leopoldina (2006).
  • Wolf Singer este director fondator al Institutului de Studii Avansate din Frankfurt (FIAS, 2004), director fondator al Forumului Ernst Strüngmann, Frankfurt (2006), director fondator al Institutului Ernst Strüngmann (ESI), Frankfurt (2008), membru al Academiei Naționale Germane de Științe Leopoldina, membru al Academiei Pontificale de Științe din Roma, Cavaler al Legiunii de Onoare, membru al Academiei de Științe și Științe Umaniste din Berlin-Brandenburg. A primit numeroase premii și distincții pentru cercetare (selectiv): premiul Ernst Jung pentru Știință și Cercetare, premiul Max Planck pentru relații publice, premiul European pentru Știință Körber, premiul Ernst Hellmut Vits, Medaille de la Ville de Paris”, potrivit comunicatului de presă.

Hannah Monyer și Wolf Singer se află la Cluj și în calitate de lectori ai celei de-a 11-a ediții a Școlii de Vară Transilvane de Neuroștiințe Experimentale (Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School, TENSS), organizată de TINS între 1 și 22 iunie la Lacul Știucii, Săcălaia, Cluj, mai scrie în comunicat.

UBBMed are o componentă fundamentală dedicată neuroștiințelor, de unde sperăm să descoperim noi tratamente pentru diverse tulburări mintale, inclusiv neurologice (ex. demențe). Dar cunoașterea mecanismelor creierului este o precondiție fundamentală pentru dezvoltări inovative în tratament. Așadar, mă bucură organizarea acestui eveniment în colaborare cu Transylvanian Institute of Neuroscience (TINS), mai ales că avem un parteneriat strategic, iar directorul Institutului, Raul Mureșan, este și cercetător UBB. De asemenea, felicit TINS pentru proiectul mai larg, deja de referință internațională, și anume organizarea celei de-a 11-a ediții a Școlii de Vară Transilvane de Neuroștiințe Experimentale (Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School, TENSS), organizată între 1 și 22 iunie 2023”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David”, potrivit anunțului.

Foto: © Dreamstime.com – SkypixelDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu elevii de până în clasa a IV-a, se poate desfășura școala față în față în condiții de siguranță / Pentru ei, “impactul pe termen lung al educației online va fi masiv și îl vom plăti cu toții” – expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș

“În momentul în care am aduce copiii de până în clasa a IV-a la școală, nu ar fi aceleași probleme ca atunci când am aduce toți copiii la școală,” a…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

PNL, reacție dură la adresa lui Vasile Dîncu, după criticile acestuia la proiectul legilor Educației: “Nu înțelegem declarațiile, e posibil ca domnul Dîncu să nu fi fost informat / Legile își vor urma parcursul așa cum am stabilit”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a respins vineri afirmațiile critice ale lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, care a cerut prelungirea termenului de analiză pentru legile educației…
Vezi articolul