Nicușor Dan este primul olimpic internațional la matematică din istorie care a câștigă președinția unei țări. Dan a obținut de două ori medalia de aur la internaționalele de matematică, în ambii ani obținând scor absolut, adică punctaj maxim. În 1987, primul an în care Nicușor Dan a participat la Internaționala de Matematică, România a ocupat locul 1 pe țări.
Edupedu.ro publică mai jos subiectele pe care olimpicii le-au avut de rezolvat la Olimpiadele Internaționale de Matematică (OIM) din 1987 și 1988 și pe care Nicușor Dan le-a rezolvat 100% corect, ceea ce i-a adus două medalii de aur.
Subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică din 1987:
Descarcă de aici, în format .PDF, Subiectele de la IMO 1987Descarcă fișier
Subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică din 1988:
Descarcă de aici, în format .PDF, Subiectele de la IMO 1988Descarcă fișier
Vezi și subiectele de la Olimpiada Internațională de Matematică de anul trecut:


Într-un interviu acordat Edupedu.ro în urmă cu două săptămâni, Radu Gologan, coordonator al lotului olimpic național de matematică vreme de 15 de ani, cercetător științific și profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti, el însuși fost olimpic internațional cu medalii de argint la competițiile din 1970 și 1971, a declarat că lucrurile problematice „se pot rezolva cu o minte sclipitoare, cu un om care se poate înconjura de oameni de valoare, care într-adevăr își doresc să oprească decăderea morală a societății românești”.
Întrebat ce înseamnă faptul că a obținut ambele medalii de aur rezolvând 100% problemele de olimpiadă, deci obținând aurul pur, Radu Gologan a răspuns: „Este mare lucru. În general, acum, participă cam 600 de copii din 110 țări, aproximativ – mai variază numărul acesta -, iar medalii de aur sunt în jur de 50. În general, nu sunt mai mult de una, două sau trei scoruri absolute pe an. Gândiți-vă că acum 3 ani, când un elev de-al nostru a luat maximul de puncte, au fost doar trei în lume: un american, un chinez și un român care au luat maximul de puncte. Deci un rezultat fantastic”.
Nicușor Dan a devenit duminică primul președinte din istorie câștigător cu aur „pur” al olimpiadelor internaționale de matematică. De asemenea, este primul președinte al României care a câștigat această funcție din poziția de candidat independent. Pro-europeanul Nicușor Dan a reușit să câștige peste 54% din sufragii, după cum o arată numărarea a peste 90% din voturi, în cea mai strânsă luptă cu candidatul unui partid extremist, pe fondul creșterii mișcărilor extremiste încurajate de ideologia MAGA și de administrația Trump.
Născut în Făgăraș și absolvent al Liceului Industrial „Radu Negru”, Nicușor Dan a absolvit în 1992 Facultatea de Matematică de la Universitatea din București, iar în 1995 a absolvit Ecole Normale Superieure din Paris. În 1993 și-a obținut masteratul în matematică la Universitatea Paris 11. Doctoratul l-a obținut în 1998, la Université Sorbonne Paris Nord, potrivit site-ului propriu.
Din 1998 și până în 2016, a fost cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române.
În 2007 – 2008 a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor din Domeniile Educației și Cercetării din România. Din 2000 până în 2006 a fost director executiv și fondator al Școlii Normale Superioare București.
Ajuns la 55 de ani, actualul edil general al Capitalei – aflat la al doilea mandat – a anunțat pe 16 decembrie 2024 că intră în cursa pentru Cotroceni ca independent.