Cei care vor să renunțe la titlul de doctor să acopere plata costurilor de școlarizare – “o propunere pe care eu o susțin”, spune ministrul Cîmpeanu / “Ne vom gândi serios să extindem răspunderea” pentru doctoratele plagiate la conducătorii de doctorat și alte instituții

508 vizualizări
Foto: Pixabay.com
“Există o propunere, pe care eu o susțin, aceea că, dacă vrei să renunți (la titlul de doctor – n. red.) să suferi și niște consecințe (…) spre exemplu plata costurilor de școlarizare” pentru doctorat, a spus vineri, într-un eveniment PNL pe tema proiectelor de legi ale educației, ministrul Sorin Cîmpeanu. El s-a referit, astfel, la prevederile din proiect care permit deținătorilor să renunțe voluntar la titlul de doctor. În cadrul aceluiași eveniment, el a spus că ministerul se va “gândi serios” și la o altă propunere, de extindere a răspunderii pentru doctoratele plagiate, astfel încât să nu îl vizeze doar pe doctorand, ci și pe conducătorul de doctorat sau alte instituții.
  • Edupedu.ro a scris că posibilitatea de renunțare la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință” și fără prevederi privind eventuale despăgubiri, este una dintre prevederile în favoarea plagiatorilor, inclusă în proiectul de lege a învățământului superior. Este vorba despre una dintre măsurile de amnistiere a plagiatorilor introduse în proiectul de Lege, în plin scandal de plagiat la adresa șefului de Guvern și de partid al ministrului Sorin Cîmpeanu, premierul Nicolae Ciucă.

La evenimentul de vineri, Cîmpeanu a spus că “analizăm cu maximă atenție” propunerea de acoperire a costurilor de școlarizare, deoarece “e firesc, dacă renunți, să returnezi statului”. Ministrul nu a menționat altfel de consecințe.

În ceea ce privește extinderea răspunderii pentru abaterile etice în cazul doctoratelor, el a menționat conducătorii de doctorat, dar și celelalte instituții aflate acum pe traseul validării doctoratelor – de la universități la comisia de specialitate a CNATDCU, Consiliul General CNATDCU, ministrul Educației. Și aceasta, în condițiile în care proiectul de lege desființează, prin reorganizare, CNATDCU așa cum este el acum.

Declarațiile făcute de ministrul Cîmpeanu vineri, la evenimentul PNL:

  • “Nu știu dacă este bine, dar am înțeles că există o propunere, pe care eu o susțin, aceea că, dacă vrei să renunți să suferi și niște consecințe, să nu fie dusă în derizoriu această renunțare, pentru că vrei, fără să dai explicații. Măsuri – spre exemplu plata costurilor de școlarizare în cei 3 sau 4 ani în care a obținut diploma de doctor, cred că e firesc, dacă renunți, să returnezi statului. Tot statul a investit în tine pentru a obține diploma de doctor și tu vrei să renunți din diverse motive… cred că ar fi fair-play. Asta am înțeles că ar fi și propunerea și o analizăm cu maximă atenție. (…)”
  • “(…) Conducătorii de doctorat? Nu am auzit ca vreunul să fie sancționat. Comisia de îndrumare a doctoratului nu am auzit să fie sancționată. Pe comisia de specialitate CNATDCU, care a semnat și a certificat că teza este bună, în regulă, nu am auzit să fie sancționată. N-am auzit nici măcar să fie menționată public. De Consiliul General al CNATDCU, care a validat comisia de specialitate, nu am auzit să fie sancționat. În ultimă instanță, și ministrul, toți miniștrii au semnat în acest sistem titlul de doctor pentru teze care, ulterior, s-au dovedit a fi plagiate în instanță. Câte una, câte două. Nici universitatea, nici conducătorul de doctorat, nimeni. Și am zis că există și această propunere și ne vom gândi serios să extindem răspunderea – doar doctorandul, el e singurul care a greșit! – să extindem răspunderea și pe aceste paliere.”
Citește și:
Ministrul Cîmpeanu susține desființarea prin reorganizare a CNATDCU prin ironii la adresa conducerii instituției: “MIT nu are nici cea mai mică șansă să aibă un singur profesor de calitatea membrilor Consiliului General CNATDCU”, “super-oameni care într-o sesiune de o oră validează între 2 și 300 de teze de doctorat”
BREAKING Amnistierea plagiatorilor prin noua lege a educației: orice plagiator va putea să renunțe, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului, dacă legea este promovată. Premierul Ciucă, protagonist al celui mai mare scandal de plagiat din prezent, “a validat total“ legea și va putea renunța unilateral la titlu
Rectorul Daniel David: Universitatea Babeș-Bolyai este “de acord cu renunțarea” la titlul de doctor, dar “cu anumite condiții” – să fie recunoscută problema de integritate academică și să existe implicații administrative / Comisia care preia parțial atribuțiile CNATDCU “este prea dependentă de universități”

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Remus Pricopie – SNSPA, un nou atac la Sorin Câmpeanu: “Este inacceptabil” să reprezinte universitățile / Premierul Orban, care s-a folosit de votul rectorilor parlamentari, să demonstreze că nu are nimic în comun cu Liviu Dragnea sau Viktor Orban

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a lansat, joi, un nou atac la adresa lui Sorin Câmpeanu, căruia îi contestă statutul de președinte al Consiliului…
Vezi articolul