“Cei mai valoroși cercetători români” vor primi trofee pentru realizările lor, la Gala Cercetării Românești – prima ediție, pe 31 ianuarie / “Recunoaștere simbolică” pentru performanță în domeniul în care guvernul alocă sub 0,2% din PIB

653 de vizualizări
Cei mai valoroși cercetători români
Foto: MCID
O Gală a Cercetării Românești va fi organizată, în premieră, de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), pe 31 ianuarie, pentru a “premia realizările celor mai valoroși cercetători români, din țară și din diaspora”, potrivit unui anunț făcut, vineri, de instituție. Reprezentanții ministerului au precizat pentru Edupedu.ro că premiile vor consta în trofee, o “recunoaștere simbolică” a realizărilor premiate.

Gala va avea loc în ultima zi a lunii, la Ateneul Român, de la 17:00. MCID precizează că la eveniment – prefațat printr-un anunț inițial făcut la sfârșitul anului trecut – și-a anunțat prezența și premierul Nicolae Ionel Ciucă, “dovadă a importanței pe care cercetarea o are la cel mai înalt nivel și a aprecierii muncii cercetătorilor români care construiesc viitorul României”. 

  • Amintim că bugetul alocat Cercetării pentru 2023, în cadrul Ministerului Cercetării și Digitalizării, rămâne la un nivel de sub 0,2% din PIB, în condițiile în care a crescut, dar departe de nivelul “cel puțin dublu” anunțat în toamnă de premierul Ciucă. Ținta de finanțare a cercetării era, în programul de guvernare, de 2% din PIB (1% finanțare publică + 1% finanțare privată) în 2024, termen amânat în Strategia Națională de Cercetare până în 2027.

Potrivit anunțului MCID, “această primă ediție se dorește a fi începutul unui eveniment de tradiție, prin care să se recunoască meritele deosebite și rezultatele excepționale din domeniul de cercetare, proiecte aplicate, precum și potențialul de a anticipa și de a aborda provocările viitorului”.

Juriul nu este încă finalizat, însă MCID precizează că acesta va fi format din reprezentanți ai structurilor guvernamentale și neguvernamentale, cu expertiză în domeniul cercetării științifice.

Premiile vor fi acordate pentru cercetare și inovare pentru cercetători individuali și echipe de cercetare, în două categorii: 

Categoria I: Cercetători cu experiență

  • Cercetător
  • Echipă de cercetare

Categoria II: Tineri cercetători

  • Cercetător
  • Echipă de cercetare

Pentru fiecare categorie, juriul va selecta trei finaliști. Dintre aceștia, în cadrul Galei se va anunța câștigătorul. 

Termenul limita pentru depunerea candidaturilor este 18 ianuarie 2023, iar candidaturile vor fi apreciate de către juriu în perioada 19-25 ianuarie. Informații suplimentare – pe site-ul evenimentului https://galacercetarii.research.gov.ro/.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat la Guvern. Educația primește 3,6 miliarde de euro. Ghinea: Școala online va rămâne o componentă a sistemului pentru copiii cu dizabilități și cei spitalizați / Granturi pentru școlile cu risc crescut de abandon, 320.000 de copii beneficiari

Guvernul Cîțu a prezentat miercuri Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), depus luni la Bruxelles. Educația primește în total 3,6 miliarde de euro. Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a…
Vezi articolul