Cel puțin un sfert din speciile de plante și de animale sunt în pericol de dispariție totală, până în anul 2100, din cauza schimbărilor climatice – Studiu

172 de vizualizări
Foto: © Lucie Lang | Dreamstime.com
Cel puţin un sfert din biodiversitatea mondială va fi distrusă până în anul 2100 ca urmare a schimbărilor climatice şi a exploatării terenurilor, conform unui studiu internaţional ale cărui concluzii au fost publicate sâmbătă, transmite agenţia Xinhua, după cum informează Agerpres.

În cadrul acestui studiu, oameni de ştiinţă de la Universitatea Flinders din South Australia şi de la Comisia Europeană au utilizat un nou instrument pentru a modela, într-un mod inedit, pierderea speciilor interconectate.

S-a descoperit astfel că extincţiile în cascadă sunt inevitabile şi vor duce la pierderea a 10 procente din flora şi fauna de pe Pământ până în 2050 şi a 27 de procente până în 2100, cercetătorii ajungând la concluzia că lumea se află în pragul celui de-al şaselea eveniment de extincţie în masă, conform sursei citate.

Cu ajutorul unuia dintre cele mai puternice supercomputere din lume, specialiştii în ecologie Corey Bradshaw de la Universitatea Flinders şi Giovanni Strona de la Comisia Europeană şi Universitatea din Helsinki au creat un Pământ virtual pentru a evalua traiectoriile de extincţie.

„Copiii născuţi astăzi şi care ating vârsta de 70 de ani se pot aştepta să asiste la dispariţia a mii de specii de plante şi animale, de la orhidee micuţe şi cele mai minuscule insecte, până la animale emblematice, precum elefantul şi koala”, a declarat Bradshaw, citat într-un comunicat.

Este pentru prima dată când un astfel de model a încorporat co-extincţii – specii care se sting pentru că alte specii pe care ele se bazează dispar, potrivit Agerpres.

„Gândiţi-vă la o specie prădătoare care îşi pierde prada din cauza schimbărilor climatice. Pierderea speciei pradă reprezintă o ‘extincţie primară’ deoarece a cedat direct unei perturbări. Însă, fără a mai avea cu ce să se hrănească, prădătorul său va dispărea la rândul lui”, a explicat Bradshaw.

„Sau, imaginaţi-vă un parazit care îşi pierde gazda din cauza defrişărilor sau o plantă cu flori care îşi pierde polenizatorii pentru că devine prea cald. Fiecare specie depinde cumva de altele”, a adăugat el. 

Foto: © Lucie Lang | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Examen studiu pregatire test scoala clasa / Foto: Pexels.com

Scrisoarea unui elev olimpic către ministrul Educației, după ce zeci de olimpici au fost descurajați să depună contestații și apoi depunctați: Același lucru s-a întâmplat și în 2024, la Olimpiada Națională de Religie, și nimeni nu a spus nimic. S-a acceptat ideea că olimpiadele sunt, prin natura lor, dure, stresante, copleșitoare

Un elev olimpic care dorește să își păstreze anonimatul a trimis pe adresa redacției Edupedu.ro o scrisoare adresată ministrului Educației, Daniel David, în care atrage atenția asupra modului în care…
Vezi articolul

Politizarea supremă a noilor inspectorate, prevăzută în proiectul legii educației: directorul general și directorul adjunct ai Direcției Județene de Învățământ încheie, imediat după ce au luat concursul, contract de management cu ministrul educației pe perioada mandatului ministrului

În proiectul legii învățământului preuniversitar România educată, la articolul 165, alineatul 4 prevede că după ce are loc concursul pentru funcțiile de directori generali și directori generali adjuncți ai noilor…
Vezi articolul

Georgi Dimitrov, Comisia Europeană: în investițiile pentru educație digitală, cel mai important ar fi aspectul planului de reziliență și redresare. România a pus accent pe subiect, cu solicitări similare altor țări

În investițiile pentru educația digitală, “cel mai important (…) ar fi aspectul planului de reziliență și redresare. Sunt foarte bucuros să văd accentul pus în România pe acest subiect, cu…
Vezi articolul