Profesorii pot preda online doar dacă au un certificat medical, eliberat de medicul de medicina muncii, sau dacă se află în izolare sau carantină, se arată în precizările care au fost transmise școlilor de către Ministerul Educației, conform documentului consultat de Edupedu.ro.
Alte certificate medicale, de la medicul de familie sau medicul specialist, nu sunt menționate în clarificările pentru școli.
„Aceste prevederi nu sunt menționate în ordinul comun pentru ca sunt acoperite de legislația din domeniul muncii”, potrivit precizărilor menționate.
Cele două precizări sunt următoarele:
- „Dacă un cadru didactic prezintă un certificat medical de la un medic de medicina muncii, în care se menționează că nu poate desfășura activitate cu prezență fizică, se permite continuarea activității acestuia în sistem online. Să se precizeze și perioada.
- Dacă un cadru didactic se află în izolare/ carantină pentru că a fost contact direct cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2, de asemenea, își poate continua activitatea online”.
Pe acest subiect, miercuri la briefingul de după ședința de Guvern, ministrul Cîmpeanu a răspuns unei întrebări din partea jurnaliștilor:
“Reporter: Ce se întâmplă în cazul în care un cadru didactic care a intrat în contact cu mai mulți colegi sau cu elevi din mai multe clase e confirmat pozitiv: intră toată școala în online? Pentru că până acum înțeleg că nu ne-aţi specificat foarte clar. Ce se întâmplă?
Sorin Cîmpeanu: Eu cred că regulile sunt foarte clare, pot să le reamintesc, dacă doriți: la apariția unui caz confirmat, automat întreaga clasă trece în sistem online, deci încetează prezența fizică pentru 14 zile, fără a mai fi nevoie de hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la solicitarea Consiliului de Administrație al școlii, cu avizul Inspectoratului Școlar. În situația în care apar mai mult de jumătate din clasele unei școli în scenariu online, atunci decizia se ia de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență de suspendare a activității în întreaga școală.
Datele de astăzi ne arată că sunt 125 de școli din România cu activitatea complet suspendată în întreaga școală din cauza cazurilor de îmbolnăviri. De asemenea, sunt 11.090 de clase care au activitatea suspendată din această cauză. Dacă, separat de aceste două reguli, care sunt cât se poate de clare, ancheta epidemiologică reliefează, evidențiază și alte situații, DSP ia decizia de rigoare în consecință. Ordinul comun de ministru prevede și această posibilitate. Cazurile clare, automate, sunt apariția unei caz într-o clasă, apariția suspendării unui număr de cel puțin jumătate din clasă, astea sunt clare, mai departe, ancheta epidemiologică se face caz cu caz în funcție de contacții direcți.
Reporter: Deci inclusiv în cazul profesorilor, că asta nu era clară, dacă doar pentru elevi se aplică.
Sorin Cîmpeanu: Evident, poate fi şi personal didactic auxiliar și personal nedidactic, pentru că multe situații au fost în rândul acestui personal.”
Foto: © Eakrin Rasadonyindee – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
9 comments
In conditiile in care avem un ministru incompetent, sindicatele ,platite din banii nostri, de ce nu reactioneaza?! Cat timp nu sunt conditii igienico-sanitare in scoli, nu se poate asigura distantarea, de ce nu se trece automat in online ,la rata de infectare de peste 3℅ ?!! Si elevii au semnalat si sustin acelasi lucru.Doar puturosii si retardatii vor fizic ,cu orice pret!
Dar profesorii care au rude vulnerabile acasă (părinți în vârstă, copii cu probleme medicale, alte rude cu risc mare de sănătate în urma infectării cu Covid)? Ei nu contează în ecuație? Acest aspect nu a fost luat în seamă. Sunt “carne de tun” în condițiile în care se duc în scoli cu sute de elevi și unde probabilitatea de a se infecta este foarte mare în condițiile în care elevii nu numai că nu sunt de acord, în număr mare, cu vaccinarea dar nici măcar cu testarea. Autorităților nu le pasă de oamenii de la catedră, aceștia trebuie să execute comenzile ca niște roboței. Noi nu avem rude, locuim în niște zone lipsite de oameni când ne întoarcem de la serviciu. Cam asta-i viziunea minților luminate.
Adică, n-a răspuns!
Bla-bla-bla pe lângă întrebare și în final nici un răspun exact.
Ce așteptați de la un traseist, atât în politică, cât și în decizii? Inconstanță, neclaritate, incompetență!
Bai nene,
Ca ma ia capul… nu se dădea certificat medical la carantinare? Acum muncești dacă ești in medical?
Da, exact. Esti carantinat cu vreo mama sau vreun tata care moare sau trebuie purtat prin testari sau spitale si predai online. Cu concediu medical. E prost de bubuie, nu are minime cunostinte. Mah, nea Campeanu, in concediu medical te tratezi sau previi probleme MEDICALE. Nu te schimonosesti online peste vreun pat cu bolnav sau vreun sicriu.
E clar ca nu stie ce vorbeste acest domn.
Profesorii bolnavi nu au contacti directi in scoala!
Asa e procedura!
PANA LA ULTIMUL,domnule ministru!!
Veti ramane in istorie!
Si in puscarie poate…
Un tâmpit, Tâmpeanu ăsta!
Păi ori ești în medical, ori muncești? Este paralel, omul!
Mai prost ca ăsta nu am văzut!
Macar pe fata lu’ Anisie se vedea cu ochiul liber gradul de istetime. Asts, in schimb, e si impertinent si usor sociopat. Eu sunt pentru scoala fizica. Dar asta nu-i scuza tampeniile debitate. Cum e asta cu predare online in medical. Parca nu ar sti nicio lege asta. Parca e rupt de realitatea din preuniversitar, nu cunoaste codul muncii, nimic. Dar nici nu tace. Adica…sa vada toata lumea: sunt prost si nu ma tratez.