Cercetătorii Ad Astra, către premierul Orban: Aţi numit măcar un secretar de stat pentru cercetare? Ce aveţi de gând cu cercetarea?

1.572 de vizualizări
Ludovic Orban la sedinta de guvern / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ce aveţi de gând cu cercetarea? Aţi numit măcar un secretar de stat pentru cercetare? Aţi promis, în programul de guvernare, că veţi creşte finanţările. Întrebările și avertismentele către premierul Ludovic Orban au fost lansate public de Asociația Ad Astra, ce reunește cercetătorii români din țară și străinătate.

Cercetătorii reformiști îl avertizează pe șeful Executivului că toate statele moderne îşi cresc și încurajează tinerii către ştiinţă. “Ar trebui să ştiţi şi cam ce urmează să se întâmple (…) cu economia, când nu avem cercetare competitivă, iar resursele de forţă de muncă ieftină se vor epuiza (dacă nu s-au epuizat deja)”, atrage atenția Ad Astra.

“Ca să poată fi competitive, fie că e competiţie economică, competiţie contra evazioniştilor, bolilor sau catastrofelor/crizelor de tot felul, sau doar capacitate de auto-transformare, statele moderne au nevoie de un fel de organ perceptiv care constă în comunitatea ştiinţifică autohtonă, adică din societăţi ştiinţifice şi profesionale formate din cercetători. De ce societăţi!? Pentru că acea onestitate şi acel curaj se asigură cu o societate în spate şi pentru ca numai în societatea celor care ştiu se verifică şi se validează adevărul”, spun oamenii de știință, într-o scrisoare publică adresată premierului Ludovic Orban.

“Dle prim ministru, văzând ultimii ani de guvernare în domeniul cercetării, de la PSD nu mai aşteptăm nimic. Rămân PNL şi USR+, care într-o formă sau alta ar putea să domine guvernele din următorii ani (sau nu) și ar avea teoretic oportunitatea să îmbunătăţească această situație”, continuă Ad Astra.

Scrisoarea deschisă integrală lansată de Ad Astra către premierul Ludovic Orban:

“Ce ne facem cu cercetarea, domnule prim ministru?

Recent, am aflat cu satisfacţie că dl. ministru de finanţe caută un statistician. Este o întreprindere temerară: mai întâi, neavând facultăţi de statistică, per se, statisticienii propriu-zişi sunt destul de rari în ţara noastră candidată la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE); apoi, nu doar domnia sa are nevoie de aceşti statisticieni, ci şi firmele, universităţile, alte ministere.

Acest `statistician’ îi este necesar domnului ministru pentru a putea ghici mai eficient, din datele ANAF, cam cine ar putea fi evazioniştii.

Pentru acest scop, are însă nevoie nu de unul, ci de câteva zeci şi nu doar statisticieni, ci şi cercetători în sociologie, economie şi drept, poate şi în antropologie. Aceştia trebuie să fie capabili să înţeleagă, din date şi experimente, comportamentele de plată a taxelor specifice ţării noastre şi să construiască modele predictive pentru acestea. Altfel spus, e nevoie de cercetători care să găsească, să afirme, să apere şi să aplice adevărul despre acest subiect, eventual în faţa unor vaste interese contrare. Nu e suficient să aibă o capacitate tehnică profundă, e nevoie de onestitate, integritate şi curaj.

Într-adevăr, subiectul este important. Dacă ANAF nu reuşeşte într-o măsură suficientă să estimeze cine ar putea fi evazionist, capacitatea sa de control fiind limitată, proporţia controalelor care chiar îi identifică este redusă, evaziunea creşte şi bugetul statului nu este alimentat; în consecinţă, trebuie crescute taxele pe seama contribuabililor cinstiţi, ceea ce este, până la urmă, incorect.

Cam tot aşa se întâmplă în toate domeniile: fără a afla adevărul, suficient de precis, despre starea educaţiei, sănătăţii, nevoilor oamenilor, ameninţărilor naturale, economice sau militare, resurselor naturale, energiei, transportului, poluării, schimbărilor climatice şi impactului lor etc, statul funcţionează pe bâjbâite; fără modele predictive eficace despre pieţe şi clienţi, firmele operează pe piaţa globală ca un şofer care vrea să câştige raliul cu ochii închişi.

Ca să dăm doar un exemplu, România şi-a asumat participarea la Pactul Verde al Uniunii Europene, care însemnă însă mult mai mult decât strategiile de până acum, făcute pentru Bruxelles și ignorate în țară, înseamnă o transformare generală a societăţii şi economiei o dată cu tranziţia energetică. Acestea implică decizii informate științific, la tot pasul, care să țină seama de diferențele specifice românești în genul proxim european. Și în acest caz e nevoie de cercetători din multe domenii și de modelele lor predictive, construite pentru nevoile României, pentru că nimeni de la Bruxelles nu ne va face temele noastre de acasă.

Ca să poată fi competitive, fie că e competiţie economică, competiţie contra evazioniştilor, bolilor sau catastrofelor/crizelor de tot felul, sau doar capacitate de auto-transformare, statele moderne au nevoie de un fel de organ perceptiv care constă în comunitatea ştiinţifică autohtonă, adică din societăţi ştiinţifice şi profesionale formate din cercetători. De ce societăţi!? Pentru că acea onestitate şi acel curaj se asigură cu o societate în spate şi pentru ca numai în societatea celor care ştiu se verifică şi se validează adevărul.

Din acest motiv, statele moderne îşi cresc, cât pot, aceste societăţi, îşi încurajează tineretul către ştiinţă şi îl susţin în astfel de cariere. Dacă vă uitaţi pe datele OCDE (https://data.oecd.org/rd/researchers.htm) observaţi că, între 2000 şi 2017, pe ansamblul acestor ţări, numărul de cercetători la o mie de persoane ocupate a crescut de la 6.1 la 8.3. Unele ţări au progresat mai rapid, de exemplu în Portugalia a crescut de la 3.3 la 9.3, în Ungaria de la 3.4 la 6.3.

Câteva, puţine, au rămas, departe, în urmă, de exemplu România care a oscilat în jur de 2 (1.9 în 2000, 2.0 în 2017). Vă îndemnăm să observaţi şi ratele de creştere: în medie, anual, cu 0.12 cercetători la mia de persoane ocupate. Puţine ţări au o rată de peste 0.3 la mie pe an. De ce!? Pentru că e greu.

Din fiecare promoţie, dintre copiii care ating nivelul PISA 5 la matematici, care în România sunt vreo 4–5000 pe an, câteva mii trebuie încurajaţi şi susţinuţi către o carieră ştiinţifică şi încă una în ţară. Asta înseamnă, de obicei, după liceu, cel puţin încă 10 ani de învăţătură şi mai ales de participare la cercetare, într-un grup priceput, onest şi curajos (vedeţi mai sus). Câţiva ani din cei zece se vor petrece cu necesitate în străinătate, de unde trebuie apoi atraşi înapoi. E greu, dar, după cum vedeţi în tabel, toate celelalte ţări foste socialiste au reuşit. Doar noi, nu. În ultimele două decenii, în competiţia globală, ne-am învârtit în jurul poziţiei de start în vreme ce toţi ceilalţi alergau.

De fapt, ştiţi, sau ar trebui să ştiţi aceste lucruri. Oricum, ar fi surprinzător ca domnul ministru Câţu să nu le ştie. Ar trebui să ştiţi şi cam ce urmează să se întâmple, pe cale de consecinţă, cu economia, când nu avem cercetare competitivă, iar resursele de forţă de muncă ieftină se vor epuiza (dacă nu s-au epuizat deja).

Aţi absorbit ministerul cercetării înapoi în ministerul educaţiei. Sigur, era un minister destul de disfuncţional, se impuneau nişte măsuri, în ultimii ani tocmai acest minister a tutelat rămânerea în urmă a României, obstrucţionând chiar şi cheltuirea fondurilor tot mai restrânse alocate prin bugetele anuale. Dar se presupunea că, dacă îl desfiinţaţi, aveţi un plan sigur şi eficace, întocmit în prealabil, prin care să-l înlocuiţi imediat cu o altă structură. Aţi numit măcar un secretar de stat pentru cercetare? Aţi promis, în programul de guvernare, că veţi creşte finanţările pentru cercetare. Fireşte, simpla finanţare nu e suficientă, mai trebuie şi evaluare şi restructurare corect întemeiată, dar, măcar în această privinţă, v-aţi ţinut de cuvânt!?

Dle prim ministru, văzând ultimii ani de guvernare în domeniul cercetării, de la PSD nu mai aşteptăm nimic. Rămân PNL şi USR+, care într-o formă sau alta ar putea să domine guvernele din următorii ani (sau nu) si ar avea teoretic oportunitatea sa imbunătăţească această situatie.

În concluzie, vă rugăm să răspundeţi, public, la întrebarea: ce aveţi de gând cu cercetarea şi, prin urmare, cu competitivitatea şi până la urmă cu suveranitatea României?

Acestea fiind zise, vă urăm un An Nou cu sănătate şi cu succese în toate.

Asociaţia Ad Astra.”

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

 

 


4 comments
  1. Are grija Octaviana Flaviana sa ne trimita o savoare de stiinta si cercetare, de aia de care a produs si ea la rindul ei. Dupa vreo 20 ani a obtinut ceva gen titlu de doctor (daca l-o fi obtinut si pe ala) care o ajuta sa urce pe coada cometei si sa fie derectoare generala la Ministerul stiintelor pilelor, culturilor, religiilor..etc.. Doamne ajuta!

  2. “Ce aveti de gand cu cercetarea?”, ca noi, cei din Ad Astra, suntem disperati sa punem mana pe fonduri publice si sa le impartim (intre noi) asa cum ne taie pe noi capul?!

    Flota am avut si ne-a disparut subit, industrie am avut si ne-a disparut si ea, jumatate din localitatile rurale nu au apa si canalizare, ne ard spitalele, nu avem drumuri, nu avem cai ferate, dar… murim de dorul cercetarii, fara cercetare nu mai putem! Toata tara trebuie sa cerceteze, ceva in genul Daciadei!

  3. Stimate Cercetator,faptul ca il dojeniti cu atatea amanunte pe Primul Ministru ,ma face sa cred ca aveti mari sperante sa fiti sustinut in demersul dvs.Convingerea cu care va sustineti solicitarea , ma face sa cred ca aveti deja un dosar cu o propunere consistenta, numai buna de supus atentiei decidentilor spre analiza si dezbatere (daca e necesara).Cand se intalnesc oameni de buna credinta,reusita e mai sigura !

    1. Stimata Ad-Astra ,

      nu-l mai întrebați pe sica mandolina daca are vreo strategie…el vrea doar sa fie prim-ministru…nu contează cu ce preț…cu prețul compromisului… cercetarea nu are nevoie de secretar de stat ci este suficientă o directoare generala a direcției Fonduri UE din departamentul cercetare a MEC, membra de partid…caci in Ro, cercetarea o face partidu…??? care partid ? PDL…caci cercetarea e tot în epoca basecsu…sau mai precis USL…/dna se numește Octaviana marincas…căci pmp “sprijină guvernu”…aceasta directoare ,regina împărțirii fondurilor UE ptr cercetare a fost oberdirectoarea fostului ministru PSD tov hurduc -psd încă din ian- iunie 2019 (amândoi =Octaviana și hurduc fiind ieșeni, acesta a fost unicul criteriu) și apoi, cu sprijin de la PDL/pmp basecsu ,numita cu delegare de ministra USL anisie începând cu toamna 2019…pina IN PREZENT și în viitor…in lipsa de cadre…și urmează un concurs in tradițional stil psdcr,(catindatu dorit se fixează întai pe post “cu delegare” de la ministru, iar concursul e o formalitate… pe care tov marincas îl ia și noaptea…și pe această schemă /algoritm de partid fondurile UE ale cercetarii vor fi împărțite de marincas USL/PDL pina se va pensiona…pe la 63 ani ??? căci cum sa mai scoți de pe post o to’arasa care a “luat” concursu ? Iar la revenirea psd guvernare, to’asa va fi deja pe postul ocupat din ian 2019 si va executa ordinele tătucilor psd…asa cum a făcut tot anul trecut…așa că…Lasciati ogni speranza…Trăiască PCR și lupta de clasa ! …$i algoritmu care susține “fragila” majoritate parlamentară…mai bine cu un PSD mascat in PMP decât cu altcineva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România suspendă din 1 iunie participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Rusia / Cotizația României la institutul de lângă Moscova, de 4 milioane de dolari pe 2022, nu va fi achitată “atât timp cât situația din Ucraina se menține”

România își suspendă din 1 iunie a.c. participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, în urma agresiunii ruse în Ucraina, iar declarația de suspendare va fi…
Vezi articolul

BREAKING Acord asupra regulilor de analiză a plagiatelor, după o întâlnire la Ministerul Educației. Mircea Dumitru: Vor fi acceptate sesizări de plagiat pe teze de doctorat deja evaluate, cu condiția ca tezele să nu fi fost evaluate in integrum. CNATDCU își poate continua activitatea în forma în care este acum

Acord încheiat astăzi la Ministerul Educației între ministru și vicepreședinții CNATDCU, în privința noilor reguli de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. „Am avut o discuție prin…
Vezi articolul