Cercetătorul Virgil Iordache: Vaccinare vs. nevaccinare în universități

2.252 de vizualizări
relansarea universităților publice
Virgil Iordache / Foto: Arhiva personală
E limpede pe căi informale în universități că profesorii, cercetătorii și studenții care s-au vaccinat preferă în general lucrul față în față, n-au frici nerezonabile, au reziliență psihologică și sunt orientați către un viitor structurat, nu excesiv, raționalist, dar atât cât se poate în fața incertitudinii deschise naturale și sociale. Pentru cei nevaccinați, universitățile tind să fie locuri căldicele în care nu are rost să accelerezi ritmul, pentru că doar de-asta te-ai angajat la stat sau ai candidat în țară, ca să nu te rupi cu lucrul nici în predare, nici în învățare, ci să ai un program mai lejer cu standarde cât mai joase, dar mimate ca fiind relativ înalte. Viitorul pentru cei nevaccinați tinde să fie de felul: vedem noi cum ne descurcăm, nu schimbăm noi lumea.

În condițiile valului patru, o decizie rezonabilă poate fi lucrul tuturor celor vaccinați față în față, iar al celor care nu vor să își asume nicio răspundere personală pentru rezolvarea situației pandemice numai de la distanță, după pragurile procentuale stabilite de stat. Ca să fie ceva care nu dă apă la moară ineficienței, s-ar putea gândi niște diferențieri salariale pe bază de efort, de ex. cei vaccinați trebuie să predea hibrid, ceea ce e mai dificil.

Ceva care să nu aibă legătură cu opțiunea pentru vaccinare ca atare, ci numai cu consecințele ei instituționale, în termenii realizării scopurilor organizaționale.

Diferențierea salarială poate să fie minimală, numai cu valoare simbolică, sau mai consistentă, în funcție de bugetele disponibile ministerului educației și cele ale universităților. Mai importantă decât suma ca atare e semnalizarea socială. Cine are comportament responsabil și depune un efort mai mare trebuie să primească o recunoaștere de un fel sau altul. O recunoaștere de un fel care e relevant pentru alinierea la comportamente bune în contextele sociale și instituționale specifice.

Costurile crizei sanitare nu trebuie transferate numai beneficiarilor serviciilor educaționale, studentele și studenții, asta e una. Iar al doilea aspect este că a venit momentul ca această situație să fie tratată ca o oportunitate pentru reforma culturilor organizaționale.

__________

Despre autor:

Virgil Iordache predă și cercetează la Universitatea din București – Facultatea de Biologie, din 1993; este licențiat în biologie specializarea biochimie, doctor în ecologie pe probleme de ecotoxicologie și licențiat și în filosofie pe probleme de evoluția instituțiilor. Este autorul a numeroase cărți și articole, este directorul Centrului de Cercetare pentru Servicii Ecologice din Universitatea București. Membru al CNECSDTI și al Consiliului de administrație al INCD pentru Ecologie Industrială.


10 comments
 1. De unde să iți iasă asemenea tâmpenie??? De unde? Cum sa spui ca vaccinatii sunt dornici de studiu și munca,iar ceilalalți nu? Numai la segregări,numai la dezbinare vă stă capul…
  Doamne fere…
  Cercetător…pfff….

 2. Intrebarea mea este daca mai esti in viata, tu si cei “responsabili” ca tine? Articolul este de anul trecut, cand erai platit bine pt astfel de mizerii. Bata-va Dumnezeu pe astia respobsabili care ati indemnat la vaccinare

 3. Evident ca poti fi prost si daca esti vaccinat, ba chiar poti scrie articole foarte proaste, discriminatorii si plictisitoare.

 4. Cred că tot un soi de bugetar sunteți și dumneavoastră, când o să aveți 100 de angajați, la care să le dați salarii din afacerea dumneavoastră, vă iau în considerare articolul, dar până atunci cred că aveți un post călduț! Drept urmare, nu sunteți în situația să vă exprimați obiectiv! Mai ales despre Vivid 19 și vaccinare! În

 5. Nu cu mult timp in urma se credea ca dacă atingem 70-80% imunizați complet scăpăm de pandemie. Recent UE a spus ca am ajuns la 70%.
  De ce nu am scăpat de pandemie?

 6. Prea mult timp liber, cercetare ioc! Locurile calde nu tin cont ca esti sau nu, vaccinat, in schimb ai toate atuurile daca esti cadru didactic!

 7. Cata minciuna si manipulare, de ti se face greata! Terminati odata cu aberatia ca te vaccinezi pentru altii si cu scopul inalt de a contribui la terminarea pandemiei. Vaccinarea ar trebui sa fie o decizie MEDICALA, care si-o asuma fie in deplina cunostinta de cauza a riscurilor si beneficiilor, si nu ca sa “salveze” planeta, sau, conform aberatiilor acesrui domn, ca sa demonstreze ca e bun profesionist.
  Variantei Delta oricum nu-i pasa de acest vaccin, se raspandeste in acelasi fel si printre cei vaccinati, ca si printre lenesii, inconstientii, medievalii si conspirationistii care refuza intepatura. Ca dovada, in judetul in care traiesc si care e printre ele mai vaccinate din tara, 40 % din noile cazuride covid sunt ale vaccinatilor. Asa ca mai scutiti-ne cu propaganda!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Experți citați de Science despre noua tulpină de coronavirus, cu transmitere mai rapidă: Un focar din Olanda dă peste cap calculele privind școala, dar cu măsuri de siguranță școlile rămân mai sigure decât alte medii

Un focar de infecții cu tulpina “britanică” a noului coronavirus, înregistrat la sfârșitul anului trecut în Olanda, afectează încrederea care se consolidase în rândul experților, că școala poate continua în…
Vezi articolul

Lupta sindicală din învățământ, în Germania, Franța, Marea Britanie, Spania și SUA: acțiunile organizațiilor de profesori în pandemie, de la proteste auto la acțiuni în instanță împotriva autorităților

În România, când autoritățile iau vreo decizie sau vehiculează vreun scenariu privind școala în pandemie, cel mai puternic se aude, în public, vocea organizațiilor de elevi și de părinți. Profesorii…
Vezi articolul

The Guardian: Da, așteptați-vă la mai multă supraveghere pe timpul crizei, dar păziți-vă de ea odată ce pericolul va fi trecut. Chiar vom dori să urmăm modelul Chinei, care folosește tehnologia digitală pentru control social?

Acum un an, sistemul Chinei bazat pe un scor de credit social și programul ei de spionaj în masă erau considerate în Vest „orwelliene”. Acum sunt privite ca asigurând instrumente…
Vezi articolul