Cîmpeanu anunță o regândire a sistemului de plată a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural. “E o creștere pe care am susținut-o și sunt convins că va exista această susținere în buget”

17.354 de vizualizări
SURSA: Edupedu.ro
“Am o prioritate deosebită în a mă concentra. Este vorba despre o regândire a sistemului de plată a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, marți seară la B1TV. Acesta a vorbit despre faptul că “diferențele între urban și rural sunt inadmisibile, sunt foarte mari”.

Ministrul a adus câteva argumente pentru care, în opinia sa, o soluție ar fi salarii mai mari pentru profesorii și învățătorii care predau la școlile din mediul rural.

„Discrepanțele sunt enorme. Echitatea e principala problemă. Echitatea cu privire la accesul la educație e, încă, o problemă și mai importantă decât performanța. 

Diferențele între urban și rural sunt inadmisibile, sunt foarte mari. Asta generează și o rată crescută de abandon școlar și o parte dintre rezultatele proaste la testările internaționale precum PISA. E un element asupra căruia eu, personal, am o prioritate deosebită în a mă concentra. În același timp, e o problemă cronică ce nu a apărut anul acesta, ci trenează de foarte mult timp. Nu e tocmai ușor ca pe timp de criză să repari și problemele cronice.

E vorba de o regândire a sistemului de plată, dacă vreți, a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural. E o creștere pe care am susținut-o și sunt convins că va exista această susținere în buget”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Câmpeanu a insistat că această plată suplimentară se va aloca prin bugetul din acest an.

La insistențele moderatorului, care i-a spus că Premierul a anunțat înghețarea salariilor în sectorul bugetar, ministrul și-a nuanțat declarațiile.

A vorbit din nou despre costul standard per elev, componenta pentru cheltuielile materiale, despre care a spus că trebuie să crească cu 50% și cu acești bani să fie mai bine plătiți profesorii din mediul rural: „Acea creștere sper să existe anul ăsta. Cu asta trebuie începută această creștere și să fie mult mai accentuată în rural decât urban”.

Foto: Edupedu.ro


1 comentariu
  1. La sat sau oraș performanta trebuie apreciată.Nu e nimic măsurabil in sistemul de învățământ și nu numai.Am auzit că se plătesc ore suplimentare. Daca nu poți in timpul programului sigur n- ai sa poți niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea Națională 2019 – Regulile de la examenul de Limba română: la ce oră să fie elevii în săli, cu ce culoare au voie să scrie, cum își corectează greșelile și ce se întâmplă cu elevii care copiază

Evaluarea Națională 2019 începe marți, cu examenul de Limba și literatura română susținut de absolvenții de clasa a VIII-a. Elevii trebuie să fie în săli până cel târziu la ora…
Vezi articolul

A murit Sir Ken Robinson, autor și expert în domeniul Educației, cunoscut în toată lumea pentru ideile sale despre școală și creativitate. VIDEO Robinson, TED Talk: „Toți copiii se nasc artiști, însă noi nu dezvoltăm creativitatea, suntem educați să o lăsăm în urmă”

Sir Ken Robinson, poate cel mai cunoscut autor și expert de renume mondial în domeniul Educației, a murit sâmbătă, la vârsta de 70 de ani, de cancer. Anunțul a fost…
Vezi articolul