Cîmpeanu anunță o regândire a sistemului de plată a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural. “E o creștere pe care am susținut-o și sunt convins că va exista această susținere în buget”

17.364 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
“Am o prioritate deosebită în a mă concentra. Este vorba despre o regândire a sistemului de plată a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, marți seară la B1TV. Acesta a vorbit despre faptul că “diferențele între urban și rural sunt inadmisibile, sunt foarte mari”.

Ministrul a adus câteva argumente pentru care, în opinia sa, o soluție ar fi salarii mai mari pentru profesorii și învățătorii care predau la școlile din mediul rural.

„Discrepanțele sunt enorme. Echitatea e principala problemă. Echitatea cu privire la accesul la educație e, încă, o problemă și mai importantă decât performanța. 

Diferențele între urban și rural sunt inadmisibile, sunt foarte mari. Asta generează și o rată crescută de abandon școlar și o parte dintre rezultatele proaste la testările internaționale precum PISA. E un element asupra căruia eu, personal, am o prioritate deosebită în a mă concentra. În același timp, e o problemă cronică ce nu a apărut anul acesta, ci trenează de foarte mult timp. Nu e tocmai ușor ca pe timp de criză să repari și problemele cronice.

E vorba de o regândire a sistemului de plată, dacă vreți, a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural. E o creștere pe care am susținut-o și sunt convins că va exista această susținere în buget”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Câmpeanu a insistat că această plată suplimentară se va aloca prin bugetul din acest an.

La insistențele moderatorului, care i-a spus că Premierul a anunțat înghețarea salariilor în sectorul bugetar, ministrul și-a nuanțat declarațiile.

A vorbit din nou despre costul standard per elev, componenta pentru cheltuielile materiale, despre care a spus că trebuie să crească cu 50% și cu acești bani să fie mai bine plătiți profesorii din mediul rural: „Acea creștere sper să existe anul ăsta. Cu asta trebuie începută această creștere și să fie mult mai accentuată în rural decât urban”.

Foto: Edupedu.ro


1 comentariu
  1. La sat sau oraș performanta trebuie apreciată.Nu e nimic măsurabil in sistemul de învățământ și nu numai.Am auzit că se plătesc ore suplimentare. Daca nu poți in timpul programului sigur n- ai sa poți niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Dacă nu începem să facem o școală pentru copii, degeaba mai facem școală – Vifor Dorobanțu, director care vrea să aplice pentru transformarea în școală-pilot din toamnă. Mesaj către sindicate: „Un profesor, dacă nu poate face față unui sistem de învățământ, este liber să se ducă să muncească în altă parte”

Dacă nu începem să facem o școală pentru copii, degeaba mai facem școală, a declarat profesorul Vifor Dorobanțu, directorul Școlii gimnaziale din Curcani, județul Călărași, la conferința online „Școli-pilot pentru arhitecturi…
Vezi articolul