Cîmpeanu anunță o regândire a sistemului de plată a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural. “E o creștere pe care am susținut-o și sunt convins că va exista această susținere în buget”

17.357 de vizualizări
SURSA: Edupedu.ro
“Am o prioritate deosebită în a mă concentra. Este vorba despre o regândire a sistemului de plată a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, marți seară la B1TV. Acesta a vorbit despre faptul că “diferențele între urban și rural sunt inadmisibile, sunt foarte mari”.

Ministrul a adus câteva argumente pentru care, în opinia sa, o soluție ar fi salarii mai mari pentru profesorii și învățătorii care predau la școlile din mediul rural.

„Discrepanțele sunt enorme. Echitatea e principala problemă. Echitatea cu privire la accesul la educație e, încă, o problemă și mai importantă decât performanța. 

Diferențele între urban și rural sunt inadmisibile, sunt foarte mari. Asta generează și o rată crescută de abandon școlar și o parte dintre rezultatele proaste la testările internaționale precum PISA. E un element asupra căruia eu, personal, am o prioritate deosebită în a mă concentra. În același timp, e o problemă cronică ce nu a apărut anul acesta, ci trenează de foarte mult timp. Nu e tocmai ușor ca pe timp de criză să repari și problemele cronice.

E vorba de o regândire a sistemului de plată, dacă vreți, a cadrelor didactice, astfel încât să fie motivate pentru a preda în mediul rural. E o creștere pe care am susținut-o și sunt convins că va exista această susținere în buget”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Câmpeanu a insistat că această plată suplimentară se va aloca prin bugetul din acest an.

La insistențele moderatorului, care i-a spus că Premierul a anunțat înghețarea salariilor în sectorul bugetar, ministrul și-a nuanțat declarațiile.

A vorbit din nou despre costul standard per elev, componenta pentru cheltuielile materiale, despre care a spus că trebuie să crească cu 50% și cu acești bani să fie mai bine plătiți profesorii din mediul rural: „Acea creștere sper să existe anul ăsta. Cu asta trebuie începută această creștere și să fie mult mai accentuată în rural decât urban”.

Foto: Edupedu.ro


1 comentariu
  1. La sat sau oraș performanta trebuie apreciată.Nu e nimic măsurabil in sistemul de învățământ și nu numai.Am auzit că se plătesc ore suplimentare. Daca nu poți in timpul programului sigur n- ai sa poți niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Ecaterina Andronescu confirmă că s-a întâlnit cu Ion Țiriac înainte ca Ministerul Finanțelor să anunțe un ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniță privată olimpică

Grădinițele olimpice private cu ajutor de stat în valoare de câte 500.000 de euro de grădiniță, care vor primi gratuit doar maximum 8% dintre copii, ajung la decizia finală a…
Vezi articolul

Protest al profesorilor în Câmpulung, Argeș. Cer demisia ministrului și susțin că schimbarea cifrelor de școlarizare afectează 30.000 de elevi

Cadrele didactice din Liceul Teoretic Dan Barbilian, Câmpulung, județul Argeș, protestează public față de prevederile Ordinului 4.057 semnat de ministrul Ecaterina Andronescu, prin care cifrele de școlarizare pentru fiecare școală…
Vezi articolul

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale cu elevii în programul Școala după școală nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, după două luni și jumătate de la debut. „Nu avem încă semnat contractul”, spune Liliana Preoteasa, directorul Unității de Management din Ministerul Educației

Profesorii și învățătorii care fac ore remediale, cursuri de recuperare, cu elevii în programul „Școala după școală” nu au primit încă niciun leu pentru plata activităților, potrivit informațiilor transmise de…
Vezi articolul