Cîmpeanu: Doar 66% dintre elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a s-au înscris la Bacalaureat 2021

7.372 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Doar două treimi – adică 66% – dintre elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a din promoţia curentă s-au înscris la examenul de Bacalaureat din acest an, în proporţie mai mică faţă de anii anteriori, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Cîmpeanu a spus că numărul celor înscrişi la examenul de Bacalaureat este de 114.000 din promoţia curentă, care este formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a.

“Dificultățile întâmpinate au fost foarte mari, s-au suprapus peste problemele cronice din învățământul românesc, s-au suprapus peste discrepanțele mult prea mari între urban și rural și au amplificat aceste diferențe.

Amplificarea acestor diferențe a generat pe deoparte renunțare la școală, vedem din păcate și numărul celor înscriși pentru examenul de Bacalaureat, care sunt doar 114.000 din promoția curentă, care este formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a. 

Este vorba despre două treimi, de 66% înscriși la examenul de Bacalaureat din promoția curentă, vorbesc despre 152.000 de elevi de clasa a XII-a și 21.000 de a XIII-a. Deci este un procent mai mic decât anii anteriori procentul celor înscriși la Bacalaureat. Asta generează îngrijorări cu privire la creșterea nivelului de abandon școlar”, a precizat vineri seară Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep pe data de 28 iunie cu Limba şi literatura română – proba E.a), urmată pe 29 iunie de proba obligatorie a profilului – proba E.c), pe 30 iunie este programată proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 1 iulie cea de Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie – până la ora 12:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi în intervalul orar 12:00 – 18:00.

Pe 9 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Foto: gov.ro


11 comentarii
 1. Bună ziua! Nu vreau să deranjez, vă rog frumos să-mi spuneți ce pică la subiectul 3 la examenul de bacalaureat la lb. și literatură română?

 2. Pentru care motiv sunt tinuti 34% dintre elevi la scoala daca sunt dezinterasati.Sa fie oare raspunsul asta sa existe sute de supraveghetori platiti ca profesori valorosi cu gradul I si doctorat.

 3. Da, pentru că s au promovat prostii în funcțiile de conducere.Iar prostii distrug, nu construiesc.Asta a fost politica, aceasta sunt consecințele.Cauza efect.Mai mult decât atât, nu se renunță la trecerea scolii în online .Sistemul se autodistruge.

 4. Poate in politica ministerului ar trebui revizuita componenta de invatamant liceal seral, unde alocareq de clase este doar in beneficiul profesorilor care au n ore suplimentare platite 99% degeaba deoarece acesti liceeni exista doar pe hartie si frecventa lor este 0,001% in tot 99,9% din cazuri. Daca dintre liceeni clasei a XIII. seral se inscriu la bac 2 ani la rand sub 30% atunci acele clase ar trebui desfiintate pentru ca subt clase fictive pentru a o duce bine si oe bani mai multi o anumita clica dintr-un liceu.

 5. Oamenii sunt ca și rațele, găinile.Suntem crescuți cu un scop.Pe vremea lui Ceaușescu era “Meseria brățară de aur” și era promovat și finanțat.Am fost o colonie mică și drăgălașă de furnicute care au muncit și au reușit să achite datoria externă și să îi facă și pe alții datori, nouă.Intre timp rușii luau de la noi tot ce era de luat.Acum suntem datori vânduți,s-a jefuit tot ce era de jefuit și pentru că “mai marii” au un alt scop pentru noi (nu uitați că suntem niste gâște sau rațe puțin mai luminate dar condiționate de stăpânul care ne da mâncare,un loc de muncă,haine și un scop)suntem o colonie care furnizează carne proaspătă(turcii veneau și luau femei pentru distracție,copii pentru a-i face ieniceri sau sclavi-mâna de lucru)Acum este la fel.Pamanturile sunt luate de straini ,copii sunt atrași în sclavie și se cred și deștepți că pleacă să slugărească prin străinătăți.Ce ironie!Toata lumea a uitat că echivalentul pedepsei cu moartea era exilul.
  Acum depinde ce alta destinație ne găsesc stăpânii:groapa de gunoi a Europei,noua colonie pentru negrii și asiatici.
  Nu te poți împotrivi pentru că sunt apăsate butoanele de baza ale omului:lăcomia și iluzia libertății de a alege.Este scamatoria,păcăleala perfectă.
  Copii cred că aleg sa nu dea bacul și că nu au nevoie de carte pentru că au alte opțiuni.
  Qvo vadis?

 6. Si fara atatea statistici stiam toti ca interesul pentru invatatura scade.
  Vreti sa se speteasca invatand si sa aiba precum cadrele didactice, salariul sub cel mediu net pe economie sau cu 300 lei peste cel mediu, abia dupa 35 ani de munca?
  S-a terninat cu generatiile din comunism, care invatau fara sa se gandeasca incotro merg..

 7. Iar cei care s-au înscris sunt inscrisi la celebra disciplina logică unde nu au decat 2 sau 3 lecții de învățat.
  De ce îi instruiți atât la Logică. Vă e teamă că le lipsește? Este o mică disciplină de competențe, nimic mai mult.

  1. Ai frustrari, doamna? Nici macar nu am inteles ideea. Nu ai nicio coerenta. In alta ordine de idei atat s-au inscris pentru ca doar astia au trecut clasa. Si din astia, unii avai nevoie. In plus, liceele nu baga in Bac toti prostii de frica brigazilor ce se trimit ca urmare a faptului daca promovabilitatea la Bac e mica. Asa ca baga doar ce are cat de cat potential sa treaca. Si apoi auzi: vai, liceul Cutarica-promovabilitate 85 la suta. Nu, tata, dati-va cu reveneala: restul sunt corigenti, repetenti, orice posibil numai sa nu intre in Bac sa traga in jos media si implicit prestigiul liceului. Practica impus sa de sus.

  2. Poate in politica ministerului ar trebui revizuita componenta de invatamant liceal seral, unde alocareq de clase este doar in beneficiul profesorilor care au n ore suplimentare platite 99% degeaba deoarece acesti liceeni exista doar pe hartie si frecventa lor este 0,001% in tot 99,9% din cazuri. Daca dintre liceeni clasei a XIII. seral se inscriu la bac 2 ani la rand sub 30% atunci acele clase ar trebui desfiintate pentru ca subt clase fictive pentru a o duce bine si oe bani mai multi o anumita clica dintr-un liceu.

  3. Vorbiți în totală necunoștință de cauză , doar cei de la teoretic uman pot alege la proba a treia logica. Și aceștia nu sunt , în niciun caz , majoritari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Încă 11 elevi au luat 10 la BAC în 2019, anunţă ministerul Educaţiei la 7 zile de la publicarea rezultatelor finale. Vor primi câte 3.000 de lei, arată un proiect în dezbatere

Ministerul Educaţiei anunţă că 235 de elevi au luat media 10 la Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2019 şi nu 224 cum fusese anunţat pe 12 iulie, în ziua publicării rezultatelor finale,…
Vezi articolul

Andronescu ia în calcul ca BAC-ul viitor să fie cu teste grilă: Mulți spun că nu se poate la materia X să mergem pe itemi obiectivi. Asta e calea / Plus: O nouă lege a educației va fi lansată în dezbatere

Ecaterina Andronescu a anunțat că Ministerul Educației va regândi subiectele de la Bacalaureatul viitor și a vorbit despre teste grilă, evitând să spună dacă subiectele de la examenele următoare vor…
Vezi articolul

Testele grilă la examene înseamnă creștere artificială a ratei de promovare. Simulările de BAC și Evaluare se transformă într-un experiment – Elevii critică dur Ministerul Educației

Elevii critică dur Ministerul Educației, pentru transformarea simulării examenelor într-un “experiment nefundamentat”. Introducerea a minimum 30% subiecte grilă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat arată dorința de a crește artificial rata…
Vezi articolul