„CNE confirmă că Lucian Bode a plagiat de cel puțin 26 de ori, dar îl declară neplagiator” – Emilia Șercan despre „mușamalizarea” de la Consiliul Național de Etică

465 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
„Consiliul Național de Etică, instituția responsabilă de etica în domeniul cercetării românești, a reușit luna aceasta o uluitoare performanță: să confirme că un autor a încălcat în mod sistematic legislația și normele de etică într-o lucrare științifică, dar în final să declare lucrarea ca neplagiată”, scrie luni jurnalista Emilia Șercan într-o analiză publicată pe Pressone.ro. Ea se referă la cazul cărții publicate de Lucian Bode în baza tezei sale de doctorat, volum despre care Consiliul Național de Etică în cercetare CNECSDTI) apreciază că nu e un plagiat, deși în prealabil se dovedise că teza era “profund viciată” de plagiat.

Potrivit Emiliei Șercan, CNECSDTI „a analizat 27 de segmente de text din cartea lui Lucian Bode, iar în 26 dintre acestea a confirmat că există probleme certe: «textul este preluat din sursă necitată», «nu s-au folosit ghilimelele» sau «o potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimele»”. 

Jurnalista menționează în analiza sa o „strategie” în „patru piloni” prin care CNECSDTI „își asumă public o decizie de neplagiat pentru o lucrare declarată plagiată”:

  • Excluderea din analiză a 17 lucrări-sursă din totalul de 41 analizate anterior
  • Excluderea din analiză a 26 de ilustrații
  • Analiza selectivă și parțială chiar și în cazul conținutului inclus în analiză
  • “Verdict de neplagiat în contradicție cu propriile concluzii”.

Vezi articolul complet pe Pressone.ro

Citește și:
Explicațiile vicepreședintelui Consiliului de Etică pentru decizia care-l “spală” pe Lucian Bode de plagiat, în cazul cărții bazate pe o carte demonstrat plagiată: Legea lasă multe aspecte neclarificate / “Nicăieri în lege nu se menționează despre folosirea ghilimelelor”
Șeful Consiliului de Etică demisionează după „spălarea” de plagiat a ministrului Bode, în cazul cărții bazate pe o lucrare demonstrat plagiată. Dacian Dragoș invocă o incompatibilitate iremediabilă a principiilor sale cu decizia forului, decizie la care el nu a participat
OFICIAL Decizia Consiliului de Etică în cazul cărții publicate de Lucian Bode în baza tezei de doctorat “viciate” de plagiat: “Nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare” / “O potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimelele” / Forul spune că a analizat doar 27 pagini de text

5 comments
  1. Ăsta nu poate da extemporal nici cu cartea deschisă. Scrie cu capacul pus la stilou. Dacă vrei să-i cauți inteligența privirii, îți obosește instantaneu simțul rațiunii. E genul de individ care l-a reinventat pe Bulă și l-a făcut de tot plânsul. S-a descoperit cumva doctoratul în prostie și nu am știut noi?

    1. De ce ziceti? Figura lui exprima inteligenta inefabila…Va dati seama ca si sotia (Karina Bode) lucreaza in ministerul invatamantului(educatoare fiind), ca nu era s-o lase domn Campeanu fara serviciu…se terminasera gradinitele din Bucuresti si nu mai era loc decat in minister.
      D-l Bode e genial impreuna cu tot neamul. O capacitate, d-na Sercan, nu mai contestati `valorile` natiunii! Sunteti invidioasa pe succesurile domnului Bode? Aoleeeeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Probleme majore la examenul de Română de la Evaluarea Națională, identificate într-un Raport de cercetare alarmant realizat de aceeași instituție a Ministerului Educației care face subiectele: subiecte concepute pe curriculumul care nu mai este în vigoare, cu barem de corectare care “compromite validitatea probei” prin punctaje alocate arbitrar / Plus: efectul backwash constatat oficial

Achizițiile de învățare nu au putut fi identificate corect, rezultatele așteptate ale învățării nu au putut fi măsurate suficient de bine, deoarece este favorizată măsurarea imprecisă, potrivit unei analize a…
Vezi articolul

Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Am dat la o parte școli de top și am ales un liceu tehnologic. De ce? Pentru că the hard way is the way / Raportat la vârstă și câștiguri, elevii aceștia sunt cei mai realizați dintre tinerii de azi

Mă amuz și zâmbesc când vine vorba de alegerile personale. Niciodată nu am fost adepta căii ușoare, în mare parte pentru că în puținele ocazii în care am ales the…
Vezi articolul

Reclamațiile anonime ale studenților hărțuiți sexual sunt blocate în toate universitățile din România printr-o Hotărâre a Guvernului Ciolacu, elaborată de ministerul Ligiei Deca. Codul-cadru de etică interzice legal un instrument-cheie pentru combaterea abuzurilor / Ce fac mari universități ale lumii

Consiliul Național al Rectorilor a cerut, miercuri, universităților, printr-o rară intervenție a sa în dezbaterile publice, să ia măsuri clare împotriva hărțuirilor sexuale, pe care să le „identifice” fără întârziere,…
Vezi articolul

Generația 2023. Aproape 20% dintre elevii care au intrat în școala primară acum nouă ani nu au mai ajuns să susțină Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a. Unde sunt 38 de mii de copii

Elevii care au terminat clasa a VIII-a în iunie 2023 și care susțin în aceste zile Evaluarea Națională au intrat în clasa pregătitoare în anul școlar 2014-2015. Potrivit potrivit datelor…
Vezi articolul

Cariera viitoare și capacitatea de a se descurca la școală – principalele preocupări ale elevilor care intră la liceu, conform unui studiu realizat în Bihor / Ce spun participanții despre siguranța la clasă, meditații, dorința de a munci în străinătate și școala online

Cea mai acută îngrijorare a elevilor care au participat la un recent studiu pe teme educaționale, organizat la nivel local, este aceea că nu vor reuși să aibă cariera pe…
Vezi articolul