Comisia Europeană critică supraaglomerarea școlilor din România, rata mare de abandon școlar și lipsa de investiții în educație

2.189 de vizualizări
Foto: Pixabay
Comisia Europeană avertizează România, într-un raport publicat astăzi, că sistemul educațional rămâne unul insuficient adaptat nevoilor copiilor din grupele de risc și nevoilor pieței muncii. Raportul arată că 10% din școlile românești sunt supra-aglomerate, iar autoritățile nu reușesc să se mobilizeze pentru a rezolva această problemă. În plus, nu sunt adresate nevoile copiilor vulnerabili social, astfel încât să scadă rata abandonului școlar timpuriu.

Analiza sistemului de educație românesc este inclusă în recomandările specifice de țară făcute publice azi de Comisia Europeană .

Ce spune Comisia Europeană despre Educația din România – punctul 13 (Educație) din raport:

Probleme legate de calitatea și incluzivitatea educației din România și sistemul de pregătire au un impact negativ asupra potențialului de creștere al țării.

Cheltuielile din Educație au rămas printre cele mai mici din UE, în special la nivelul la care s-ar putea preveni abandonul școlar (care rămâne foarte mare) sau la care s-ar putea asigura oportunități egale și prevenirea inegalității mai târziu în viață. Implicarea în calitatea educației timpurii rămâne sub nivelul mediu UE, inclusiv din lipsa de spații (creșe și grădinițe). Lucrul acesta are implicații pe piața muncii în ceea ce privește participarea femeilor și dezvoltarea din timp a nivelului de calificare.

De asemenea, modernizarea sistemului școlar și rezolvarea problemelor demografice sunt în urmă, 10% din școli fiind supra-aglomerate și 58% fiind cu capacităţi excedentare.

Dobândirea calificărilor digitale întâmpină și ea probleme mari. Capacitatea profesorilor de a folosi o abordare centrată pe învățare nu este suficient de dezvoltată.

Diferențele dintre rural și urban continuă să existe la grupurile de persoane vulnerabile, cum ar fi cei din comunitățile rome, care au acces limitat la educație incluzivă și de calitate.”

Raportul Comisiei mai arată că lipsa locurilor la creșă are un impact negativ asupra întoarcerii femeilor în câmpul muncii după naștere. De asemenea, raportul mai arată că sistemul de educație nu reușește să se adapteze la nevoile de pe piața muncii, în special în ceea ce privește nevoia de personal calificat în IT.

Deși sistemul profesional și vocațional a început să își revină, „elevii și părinții continuă să considere acest tip de învățământ ca fiind unul de mâna a doua și rata mică de angajare în urma absolvirii școlilor vocaționale arată că relevanța pe piața muncii continuă să fie o problemă. De asemenea, educația universitară nu este suficient de aliniată nevoilor angajatorilor”, se mai arată în raport.

Recomandările Comisiei Europene pentru România, în ce privește Educația:
  • „Îmbunătățirea calității și incluzivității educației, în special pentru copiii romi și alte grupuri dezavantajate.
  • Îmbunătățirea nivelului de calificare, inclusiv în domeniul digital, în principal prin creșterea relevanței învățământului vocațional și a învățământului universitar pe piața muncii.
  • De asemenea, sistemul de ajutoare sociale trebuie să crească calitativ. România trebuie să asigure salariul minim pe economie bazat pe criterii obiective, completate de crearea de noi locuri de muncă și de competitivitate.
  • Îmbunătățirea accesului la sistemul de sănătate.”

Citește și:

Comisia Europeană critică dur derapajele fiscale ale României într-un document oficial. Marile hibe: legea pensiilor, OUG 114, proasta colectare a veniturilor, ignorarea fondurilor UE, lipsa de infrastructură, lipsa de transparență


1 comentariu
  1. ăștia nu o fost la țară să vădă acolo simultan de clase care au undeva la maxim 15 copchii, iar pe lângă asta, copii sunt din ce în ce mai puțini, supraaglomerare pe dreacu, de asta se chinuie liceele să strângă ceva să formeze clase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grupul de Comunicare Strategică “explică” modul de calcul al ratei de infectare la 14 zile și de ce nu coincid cifrele anunțate zilnic cu cele folosite pentru stabilirea scenariului / Instituțiile specializate nu mai comunică nicio cifră fără girul GCS

Printr-o precizare de presă emisă de Grupul de Comunicare Strategică, autoritățile explică diferențele sesizate de Edupedu.ro în calculul ratei de infectare la 14 zile. Astfel, instituția care a scris această…
Vezi articolul

Anchetă în Timișoara, după ce plânsul unui copil și țipetele unei femei auzite din stradă au fost înregistrate de o tânără. Educatoare: Trageți la răspundere responsabilii care fac posibilă o pseudo-educație

Anchetă la Inspectoratul Școlar Timiș, după ce o tânără a înregistrat cu telefonul momentul în care plânsul unui copil și țipetele unei femei se aud din stradă, în Timișoara. În…
Vezi articolul