Comisia Europeană: Pandemia a exacerbat situația cazurilor de abuz sexual și de exploatare sexuală a copiilor

1.413 vizualizări
Sursă foto: Pixabay
În ultimii ani s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de abuz sexual și de exploatare sexuală a copiilor, iar recent pandemia de coronavirus a exacerbat situația, atrage atenția Comisia Europeană într-un comunicat de presă, cu ocazia Zilei europene privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale. Comisia transmite că își reafirmă hotărârea de a combate abuzul sexual asupra copiilor cu ajutorul tuturor instrumentelor de care dispune.

Europol a constatat că, pe măsură ce statele membre au introdus măsuri de izolare și de carantină, numărul materialelor autoproduse a crescut, în timp ce restricțiile de călătorie și alte măsuri restrictive au determinat sporirea schimburilor de materiale online de către autorii infracțiunilor.

În iulie, Comisia a adoptat o strategie cuprinzătoare a UE pentru o combatere mai eficace a abuzului sexual asupra copiilor. În cadrul strategiei, Comisia a propus acte legislative pentru a asigura că furnizorii de servicii de comunicații online pot continua să aplice măsuri voluntare de detectare a abuzurilor sexuale asupra copiilor în mediul virtual.

Europol oferă sprijin pentru operațiuni cum a fost cazul unei misiuni ce a avut loc între 5 și 11 octombrie și în care au fost implicate 12 țări, printre care și România. În urma operațiunii, au fost făcute 388 de arestări și au fost salvate 249 de victime, dintre care 61 sunt minore.

Agenția monitorizează, de asemenea, tendințele infracționale în  cadrul Evaluării amenințării pe care o reprezintă criminalitatea organizată online (IOCTA) și rapoarte specifice privind evoluția amenințărilor, inclusiv a abuzului sexual asupra copiilor, în perioada COVID-19.

În cadrul Strategiei privind o uniune a securității depunem eforturi pentru a-i proteja pe toți cei care trăiesc în Europa, atât în mediul online, cât și offline. Copiii sunt deosebit de vulnerabili, în special deoarece pandemia de coronavirus este corelată cu intensificarea schimbului online de imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, iar noi avem obligația de a-i proteja”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat: „Imaginați-vă că, în calitate de victimă minoră, știți că cel mai rău moment din viața voastră este în continuare pe internet. Mai rău, imaginați-vă că o șansă de a fi salvați de abuzurile continue a fost ratată pentru că instrumentele de contracarare au devenit ilegale. Companiile trebuie să fie în măsură să raporteze, astfel încât poliția să poată opri imaginile care circulă pe internet și chiar să salveze copii.”

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Karina Bode și Sorin Cîmpeanu / Colaj foto: Captură Sălăjeanul TV și Agerpres

VIDEO Sorin Cîmpeanu, 6 minute în apărarea Karinei Bode, soția ministrului de Interne: Din acest motiv ar trebui să nu își mai găsească niciun loc de muncă în România? Avem o direcție generală “România Educată”, pe cine ar trebui să angajez pentru educație timpurie? Moderator: Pe Karina Bode? Cîmpeanu: Nu vrea!

“Este vorba de un loc de muncă pentru un om care se mută dintr-un oraș în alt oraș. Vă întreb pe dumneavoastră, ce ar trebui să facă, doar pentru că…
Vezi articolul

Camere de supraveghere în toate școlile: inițiativa „este bună”, dar fără o procedură unitară „va rămâne doar un articol din lege”, pe care directorii „vor avea temeri să-l implementeze” – Iulian Cristache, președintele Federației părinților / Noi discuții cu ministrul Educației, săptămâna viitoare

„Aceste sisteme de supraveghere, din punctul meu de vedere, sunt binevenite și vor reduce numărul de incidente” în școli, dar în rândul părinților „există două tabere” pe această temă, a…
Vezi articolul

Guvernul s-a răzgândit: nu mai oferă voucherele de 250 de lei pentru rechizite, cărți și echipament sportiv pentru elevi. SURSE: Banii necesari, tăiați la rectificarea bugetară

Ministerul Educației a retras din dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind programul „Merg la școală”, prin care aloca 250 de lei sub formă de vouchere pentru fiecare elev…
Vezi articolul