Consiliul Tineretului din România: Propunerea sectorului de tineret nu se regăsește în forma adoptată a PNRR / “Un pas în spate” pentru mecanismele de reziliență ale României

73 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Consiliul Tineretului din România își exprimă, printr-un comunicat emis vineri, “profunda dezamăgire” față de faptul că propunerile sectorului de tineret pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, intitulate CRESC Tineret, au fost excluse din forma finală a PNRR, prezentată săptămâna aceasta.

Organizația arată că acest lucru s-a petrecut deși “tinerii sunt printre cei mai importanți actori pentru dezvoltarea unilaterală a sistemelor socio-politice și a economiilor. Excluderea componentei de tineret din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un pas în spate în dezvoltarea mecanismelor durabile și sustenabile de reziliență ale României”.

CRESC Tineret, arată organizația, “prevedea investiții în granturi pentru sectorul public și cel neguvernamental de/pentru tineret, programe pentru prevenirea creșterii fenomenului NEETs prin „investiții în dezvoltarea competențelor tinerilor pentru locurile de muncă verzi”, activități și întâlniri în sensul „dezvoltării aptitudinilor tinerilor și dezvoltării de mecanisme administrative și sociale pentru îmbunătățirea și descentralizarea competențelor de tineret”, „dezvoltarea infrastructurii pentru tineret, verzi și digitale”, necesară creșterii „competențelor digitale ale tinerilor, precum și a competențelor și cunoștințelor privind economia circulară” de la 5.000 euro la 2.840.915 euro.” 

Tinerii, mai notează comunicatul, ar fi beneficiat de investiții de peste 150 de milioane de euro.

Comunicatul CTR, integral:

“Tineretul – eliminat din PNRR 

Consiliul Tineretului din România își exprimă profunda dezamăgire cu privire la excluderea propunerii sectorului de tineret pentru Planul Național de Redresare și Reziliență „CRESC Tineret”.

Miercuri, 02.06.2021, a fost publicată forma finală, adoptată a Planului Național de Redresare și Reziliență, care cuprinde investiții și măsuri pentru redresarea socio-economică a României. Propunerea sectorului de tineret nu se regăsește însă în forma adoptată a Planului.

Considerăm că sectorul de tineret este un partener important al instituțiilor publice centrale și locale care poate propune soluții pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea aptitudinilor și oportunității tinerilor. Credința noastră este că tinerii sunt printre cei mai importanți actori pentru dezvoltarea unilaterală a sistemelor socio-politice și a economiilor. Excluderea componentei de tineret din Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un pas în spate în dezvoltarea mecanismelor durabile și sustenabile de reziliență ale României, prin lipsa de investiții în capacitatea tinerilor pentru o mai bună tranziție către joburi digitalizate, care pot susține economia sustenabilă a României. 

Investițiile în tineri sunt, de fapt, investiții în soluții sociale și economice durabile, prin dezvoltarea de aptitudini și cunoștințe ce pot, ulterior, circula în interiorul societății. Lipsa acestor investiții conduce însă la precara dezvoltare a cunoștințelor și aptitudinilor necesare rezilienței naționale și inerent la absența transferului lor.

CRESC Tineret, propunerea sectorului de tineret pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, prevedea investiții în granturi pentru sectorul public și cel neguvernamental de/pentru tineret, programe pentru prevenirea creșterii fenomenului NEETs prin „investiții în dezvoltarea competențelor tinerilor pentru locurile de muncă verzi”, activități și întâlniri în sensul „dezvoltării aptitudinilor tinerilor și dezvoltării de mecanisme administrative și sociale pentru îmbunătățirea și descentralizarea competențelor de tineret”, „dezvoltarea infrastructurii pentru tineret, verzi și digitale”, necesară creșterii „competențelor digitale ale tinerilor, precum și a competențelor și cunoștințelor privind economia circulară” de la 5.000 euro la 2.840.915 euro. 

Practic, în următorii 5 ani ar fi putut fi investiți peste 150.000.000 euro astfel încât nevoile tinerilor din România să cunoască o mai bună soluționare, fiind în același timp înțelese și prioritizate de către decidenții politici.  

În continuare, facem apel către autoritățile statului român spre a reconsidera tinerii și sectorul de/pentru tineret din România în acord cu măsurile propuse de organizațiile neguvernamentale, inițiatoare ale Rezoluției Tinerilor din România, acesta fiind principalul document ce abordează social, politic și economic problemele tinerilor din România, propunând diverse soluții sistemice pentru adresarea antemenționatelor probleme specifice. Considerăm că Rezoluția Tinerilor este un document esențial în adresarea problematicilor de reziliență națională prin caracterul său descriptiv. De altfel, aceasta prevede măsuri propuse de experți în domeniile cuprinse în document.”

Photo 51624298 © LightpoetDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport gratuit pe curse școlare înființate de autoritățile locale. Proiectul de lege adoptat de Senat merge la promulgare

Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la și până la școală, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, dacă proiectul…
Vezi articolul

DOCUMENT Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectori, ci aleși prin vot secret de consiliul de administrație al școlii – inițiativă legislativă a USR-PLUS. Senatorul Ștefan Pălărie: Trebuie să regândim definitiv interimatul în privința Educației / Legea are toate șansele să fie adoptată în această sesiune

Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectori, ci de consiliul de administrație al școlii, prin vot secret, potrivit unei inițiative legislative anunțată de USR-PLUS, depusă cu solicitate de…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ 33 de firme au depus oferte pentru toate loturile de teste Covid de salivă destinate școlilor. Licitația vine la mai bine de o lună de la începerea școlii, în pragul închiderii complete a acestora din cauza incidenței uriașe de infectări cu coronavirus

În total, 33 de firme au depus marți oferte pentru loturile celor 70 de milioane de teste de salivă care vor ajunge în școli peste câteva săptămâni, a declarat pentru…
Vezi articolul