UPDATE: Copiii de 5-11 ani pot fi vaccinați anti-Covid-19 din data de 26 ianuarie / Au fost probleme la platforma de programare, dar acum este funcțională

949 de vizualizări
Foto: © Sedovukr | Dreamstime.com
Vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani începe în 26 ianuarie, în România, potrivit medicului coordonator al campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță. Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare (CNCAV) anunțase că programarea în platforma dezvoltată de STS este posibilă de azi, dar au curs mesajele de nemulțumire ale părinților pe Facebook Ro-Vaccinare, pentru că nu puteau face programări. După o oră, platforma a devenit funcțională pentru a se putea face programări pentru vaccinarea pediatrică.

UPDATE: Ora 18:20 Platforma de programări este funcțională acum, anunță CNCAV. Părinții pot intra prin contul lor și programa copii, cu vârste între 5-11 ani, la vaccinare în centrele disponibile, începând cu data de 26 ianuarie. Sunt 291 înscrise pe platformă de unde se poate alege.

Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare anunță că de astăzi, 13 ianuarie, platforma de programare permite programarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, iar vaccinarea propriu-zisă va începe în data de 26 ianuarie.

Ce trebuie să facă părinții care vor să își vaccineze copiii?

”Programarea se va efectua doar în centrele de vaccinare regăsite în platformă cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor părinților sau ale reprezentanților legali”, anunță CNCAV.

UPDATE: ORA 17:50 La o oră după ce CNCAV a făcut anunțul oficial, părinții se plâng pe pagina de Facebook, Ro Vaccinare, că nu pot face programarea copiilor pentru vaccinul pediatric. Fie nu există nici o opțiune de alegere a vreunui centru, sau sunt 0 locuri disponibile, se plâng părinții.

Anterior, medicul Valeriu Gheorghiță spunea că “în acest moment, în platforma de programare sunt trecute 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel național”.

Pe 24 și 25 ianuarie vor ajunge în țară 114.000 de doze de vaccin pediatric, a spus medicul coordonator al campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță. El recomandă programarea pentru ca dozele să nu fie sacrificate, în caz că nu vor veni suficienți copii la vaccin într-o zi.

Vaccinarea se poate realiza și fără programare, prin prezentare directă în cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau în cabinetele medicilor de familie dacă au cerut doze pediatrice. De asemenea, Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) este optimizat și permite procesarea datelor pentru această categorie eligibilă la vaccinare, precizează sursa citată.

  • Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/formulare-si-chestionare/
  • Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile.
  • Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg.

Vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech se administrează deja copiilor peste 12 ani și a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului în noiembrie pentru administrarea copiilor de 5-11 ani. De altfel, alte țări din Europa au început deja vaccinarea copiilor pentru această categorie de vârstă, iar România ar fi trebuit să înceapă campania de vaccinare pe 15 ianuarie, însă abia după această dată ministerul sănătății a avut bani să cumpere 114.000 de doze din vaccinul Comirnaty, pentru că nu fuseseră fonduri prevăzute pentru această achiziție, a spus ministerul.

Prospectul vaccinului Comirnaty – aici. RoVaccinare precizează că riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani.

Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8.7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4.3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0.2 – 1.9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile. Detalii: https://bit.ly/CDC-5-11.

Mai multe informații despre recomandarea EMA privind vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani: https://bit.ly/3HAitfC.

Foto: © Sedovukr | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și: Răspunsuri de la specialiști pentru părinți, despre vaccinarea copiilor de 5-11 ani / Care sunt fricile părinților?

1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Florin Pogonaru, Asociația Oamenilor de Afaceri, către ministrul Educației: Trebuie să vă asumați politic testarea competențelor la elevi și la profesori. Ni s-a spus de către guverne succesive că asta e risc politic

Asumarea testării reale pentru pentru competențe digitale a elevilor și a profesorilor, a fost cerută de Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Monicăi Anisie, ministrul Educației, într-o…
Vezi articolul

Elevii mai au o săptămână în care se pot înscrie în Boardul Copiilor din România, anunță UNICEF. Elevă: Am avut ocazia să reprezint comunitatea la evenimente importante, să lucrez cu tineri din România și din alte țări, să mă maturizez

UNICEF a anunțat începerea înscrierilor pentru copii de 12-17 ani pentru Boardul Copiilor din România, care se reînnoiește la începutul acestui an. Noii membri, care vor fi aleși în urma…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor cere ministerului Educației dezbateri și consultări până la sfârșitul lunii pe tema modificărilor ce trebuie aduse Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), în contextul în care din 5 septembrie structura anului școlar va fi împărțită în 5 module

Încă din luna aprilie 2022, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat în repetate rânduri o serie de modificări care ar putea să fie introduse în noul regulament, și a anunțat…
Vezi articolul

Fostul secretar de stat din Educație responsabil cu fondurile europene: Ministerul trebuie să facă publice proiectele în derulare, partenerii, modul lor de selecție, experții, echipele de management, indicatorii realizați, produsele finale, pe pagini web dedicate

Ministerul Educației trebuie să facă publice proiectele din fonduri europene care se află în derulare în coordonarea instituției, cu pagini web dedicate care să conțină numele partenerilor și modul lor…
Vezi articolul