Copiii din mediul rural vor beneficia de un Pachet Minim de Servicii de bază în domeniul sănătății, educației și protecției sociale – UNICEF

2.437 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Copiii și familiile din comunitățile rurale din România vor beneficia de un Pachet Minim de Servicii de bază în domeniul sănătății, educației și protecției sociale a copilului, furnizate la nivelul comunității, transmite UNICEF într-un comunicat de presă. Pachetul a fost votat în Parlament ca amendament la Legea asistenței sociale nr. 292/2011.

Pachetul a fost conceput pentru a preveni și soluționa într-un stadiu incipient, probleme precum: violența, sărăcia, sarcina timpurie, bolile prevenibile, lipsa accesului la prestații bănești, instituționalizarea și abandonul școlar etc. În majoritatea cazurilor, copiii vulnerabili se confruntă nu doar cu una, ci mai multe dintre aceste provocări, subliniind importanța unei abordări intersectoriale.

„Am dat astăzi un vot esențial pentru respectarea drepturilor și demnității fiecărui copil. Pachetul minim de servicii se traduce printr-o serie de acțiuni care vor fi întreprinse, în mod constant și coordonat de către specialiști, în domeniile esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Asta înseamnă că situația fiecărui copil va fi monitorizată de acești specialiști din comunitate, care vor lua toate măsurile necesare pentru respectarea drepturilor minorilor și a interesului superior al acestora. Mai mult decât atât, legea pe care am votat-o astăzi vine și în întâmpinarea nevoilor pe care copiii le au ca urmare a crizei sanitare și sociale provocate de pandemia de COVID-19”, a declarat Oana Bîzgan, deputat independent.

Pachetul Minim de Servicii presupune prezența în fiecare comunitate a cel puțin unui asistent social, a unei asistente medicale comunitare și a unui consilier școlar. În comunitățile cele mai sărace, inclusiv cele cu populație roma, Pachetul de Minim de Servicii poate include, de asemenea, mediatorul școlar și mediatorul sanitar. Lucrând în strânsă colaborare, acești profesioniști ajută copiii vulnerabili și familiile lor, evaluându-le nevoile și oferindu-le sprijin individualizat. De asemenea, echipa comunitară lucrează cu alți actori de la nivel local, cum ar fi primăria, ONG-uri și alți parteneri comunitari.

Pandemia de COVID-19 a subliniat încă o dată ceea ce știam deja: copiii și familiile lor au nevoie de ajutor la nivelul comunității pentru a le sprijini de la început dezvoltarea și protecția, ceea ce se traduce printr-o presiune mai mică asupra serviciilor specializate, cum ar fi spitalele și asistența maternală și, în cele din urmă, rezultă o utilizare mai eficientă a banilor contribuabililor. Prin adoptarea modificării la Legea 292, Parlamentul a dovedit că copiii sunt o prioritate, iar investițiile în sănătatea, protecția și educația lor sunt lucrurile ce trebuie făcute pentru comunitățile lor și pentru întreaga țară”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Amendamentul la Legea asistenței sociale nr. 292/2011 are la bază proiectul pilot testat de UNICEF împreună cu autorități locale, regionale și naționale și ministerele de resort, inclusiv Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, începând din 2015, în 45 de comunități rurale și urbane din județul Bacău. Conform unei evaluări independente, Pachetul Minim de Servicii a contribuit la incluziunea socială a copiilor vulnerabili și a familiilor acestora:

  • toți copiii identificați fără documente la începutul proiectului pilot au acum acte de identitate și sunt înregistrați la un medic de familie;
  • numărul copiilor nevaccinați a scăzut cu 40%;
  • numărul mamelor adolescente a scăzut cu 50%;
  • toți preșcolarii sunt înscriși la grădiniță;
  • abandonul școlar a fost redus cu 60%;
  • numărul copiilor care trăiesc în gospodăriile afectate de sărăcie a scăzut de la 29% la mai puțin de 1%.

Proiectul de lege a fost susținut încă de la început de toate partidele politice – PSD, PNL, USR, UDMR, PMP, Pro România, fiind considerat un proiect strategic și o investiție directă pentru viitor. Urmând obiectivele proiectului de țară România educată, Pachetul Minim de Servicii asigură incluziunea socială și accesul la educație pentru toți copiii, indiferent de mediul de proveniență. Adoptat astăzi de Camera Deputaților, proiectul așteaptă promulgarea de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Sursă foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții pot să intre cu copiii în secția de vot și în cabina de vot la alegerile locale de duminică. Nu există nicio interdicție, dar cei peste 5 ani trebuie să poarte mască, spune președintele Autorității Electorale Permanente

Părinții pot să intre cu copiii în secția de vot și în cabina de vot la alegerile locale de duminică, asta a declarat pentru Edupedu.ro președintele Autorității Electorale Permanente Constantin-Florin…
Vezi articolul

DOCUMENT Măsurile pentru familii și tineri din programul de Guvernare propus de Cabinetul Cioloș: Introducerea contractelor de muncă multiflexibile / Pregătirea competențelor pentru industriile viitorului prin stimulente fiscale

Introducerea contractelor de muncă multiflexibile, care permit angajatorilor și angajaților să decidă individual condițiile în care un angajat își desfășoară activitatea, este una dintre propunerile din programul de Guvernare al…
Vezi articolul

Părinții elevilor olimpici îi cer președintelui Iohannis să intervină pentru revizuirea ordinului ce anulează olimpiadele școlare de anul acesta / Olimpiadele să aibă loc în două etape, în primăvara 2021

O asociație ce reunește părinți ai elevilor olimpici i-a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă prin care îi cer acestuia să intervină pentru revizuirea ordinului ce a anulat olimpiadele…
Vezi articolul